Efectul Colectiv. Guvernul a prelungit cu jumatate de an termenul de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu

colectiv

Guvernul a prelungit perioada in care proprietarii de constructii care functioneaza fara autorizate de securitate la incendiu pot obtine acest document.

Astfel, conform unui comunicat de presa, termenul de intrare in legalitate este 30 iunie 2017, potrivit unei Ordonante adoptata miercuri de Guvern.

"Pana la data obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu, raspunderea pentru functionarea constructiilor si amenajarilor din punct de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu ramane in exclusivitate beneficiarilor investitiilor." - se arata in comunicat.

Guvernul considera ca "extinderea perioadei in care se realizeaza conformarea de buna voie la norma de autorizare va conduce la cresterea numarului de constructii autorizate, fara a fi necesara aplicarea unor masuri coercitive."

Executivul mai este de parere ca prelungirea acestui termen va fi in folosul proprietarilor de constructii, deoarece vor avea mai mult timp sa intre in legalitate.

Citește și
George Matei stenograme
STENOGRAME. Inspectorii ISU stiau ca nu are autorizatie clubul Colectiv. "Cand mergeam ziua, erau inchisi. Lumea nu intelege"

"Prelungirea cu jumatate de an a termenului implica si reducerea numarului de solicitari de autorizare respinse pentru neconformitati, beneficiarii urmand astfel sa aiba la dispozitie o perioada mai mare de timp in care sa efectueze lucrarile necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu".

Totusi, pe timpul controalelor de prevenire, personalul ISU poate opri functionarea constructiilor si amenajarilor daca constatata incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu, conform criteriilor stabilite prin H.G.R. nr.915/2015.

DNA: Eliberarea autorizației de functionare in lipsa celei de securitate la incendiu, o prima cauza a tragediei de la Colectiv

Eliberarea autorizatiei de functionare in lipsa celei de securitate la incendiu a constituit o prima cauza a tragediei de la Colectiv, afectand interesele legitime a zeci de persoane care s-au constituit parti civile in dosar. Aceasta este concluzia rechizitoriului prin care Cristian Popescu Piedone a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de trei functionare din Primaria sectorului 4, potrivit Agerpres.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul #Colectiv.

El este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale sectorului 4 al municipiului Bucuresti.

Potrivit DNA, infractiunea de abuz in serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicitatii) retinuta in sarcina inculpatilor consta in eliberarea acordurilor si autorizatiilor de functionare pentru doua societati comerciale intr-o modalitate care a incalcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea ca nu au fost respectate dispozitiile privind controlul dupa emiterea autorizatiilor.

DNA precizeaza ca primarul si functionarii serviciului de autorizari comerciale aveau exclusiv competenta de a emite acorduri si autorizatii de functionare pentru societatile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante.

Cristian Popescu Piedone, conform procurorilor, a incalcat HG 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g si dispozitiile din Legea 307/12.07.2006 privind apararea impotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f, si la 14 ianuarie 2015 a eliberat acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru SC Colectiv Club SRL, desi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Inculpatele Iofciu si Ganea l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispozitiilor legale, in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima mentionata le-a avizat, mai arata DNA.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
De ce doar 7% dintre scolile din Romania au autorizatie de securitate la incendiu. ANALIZA
De ce doar 7% dintre scolile din Romania au autorizatie de securitate la incendiu. ANALIZA

Premierul interimar Sorin Cimpeanu a afirmat recent ca, din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% (1.295 de scoli) au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor.

STENOGRAME. Inspectorii ISU stiau ca nu are autorizatie clubul Colectiv.
STENOGRAME. Inspectorii ISU stiau ca nu are autorizatie clubul Colectiv. "Cand mergeam ziua, erau inchisi. Lumea nu intelege"

Inspectorul ISU George Matei a confirmat, intr-o convorbire telefonica de sambata, ca avea cunostinta despre functionarea clubului Colectiv fara autorizatie de securitate la incendiu.

Legea care permite inchiderea cluburilor fara autorizatie de incendiu, aprobata cu 4 luni intarziere. Raed:
Legea care permite inchiderea cluburilor fara autorizatie de incendiu, aprobata cu 4 luni intarziere. Raed:"Asa e birocratia"

In plin scandal national, guvernul a publicat marti o ordonanta care le permite pompierilor sa inchida cluburile fara autorizatie de securitate la incendiu.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.