Efectul Colectiv. Guvernul a prelungit cu jumatate de an termenul de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu
Guvernul a prelungit perioada in care proprietarii de constructii care functioneaza fara autorizate de securitate la incendiu pot obtine acest document.
Astfel, conform unui comunicat de presa, termenul de intrare in legalitate este 30 iunie 2017, potrivit unei Ordonante adoptata miercuri de Guvern.
"Pana la data obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu, raspunderea pentru functionarea constructiilor si amenajarilor din punct de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu ramane in exclusivitate beneficiarilor investitiilor." - se arata in comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernul considera ca "extinderea perioadei in care se realizeaza conformarea de buna voie la norma de autorizare va conduce la cresterea numarului de constructii autorizate, fara a fi necesara aplicarea unor masuri coercitive."
Executivul mai este de parere ca prelungirea acestui termen va fi in folosul proprietarilor de constructii, deoarece vor avea mai mult timp sa intre in legalitate.
"Prelungirea cu jumatate de an a termenului implica si reducerea numarului de solicitari de autorizare respinse pentru neconformitati, beneficiarii urmand astfel sa aiba la dispozitie o perioada mai mare de timp in care sa efectueze lucrarile necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu".
Totusi, pe timpul controalelor de prevenire, personalul ISU poate opri functionarea constructiilor si amenajarilor daca constatata incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu, conform criteriilor stabilite prin H.G.R. nr.915/2015.
DNA: Eliberarea autorizației de functionare in lipsa celei de securitate la incendiu, o prima cauza a tragediei de la Colectiv
Eliberarea autorizatiei de functionare in lipsa celei de securitate la incendiu a constituit o prima cauza a tragediei de la Colectiv, afectand interesele legitime a zeci de persoane care s-au constituit parti civile in dosar. Aceasta este concluzia rechizitoriului prin care Cristian Popescu Piedone a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de trei functionare din Primaria sectorului 4, potrivit Agerpres.
Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul #Colectiv.
El este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale sectorului 4 al municipiului Bucuresti.
Potrivit DNA, infractiunea de abuz in serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicitatii) retinuta in sarcina inculpatilor consta in eliberarea acordurilor si autorizatiilor de functionare pentru doua societati comerciale intr-o modalitate care a incalcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea ca nu au fost respectate dispozitiile privind controlul dupa emiterea autorizatiilor.
DNA precizeaza ca primarul si functionarii serviciului de autorizari comerciale aveau exclusiv competenta de a emite acorduri si autorizatii de functionare pentru societatile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante.
Cristian Popescu Piedone, conform procurorilor, a incalcat HG 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g si dispozitiile din Legea 307/12.07.2006 privind apararea impotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f, si la 14 ianuarie 2015 a eliberat acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru SC Colectiv Club SRL, desi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.
Inculpatele Iofciu si Ganea l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispozitiilor legale, in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima mentionata le-a avizat, mai arata DNA.