Gripa a făcut primele victime în România. O tânără de 25 de ani, fără alte afecțiuni, a murit din cauza virusului gripal A
Gripa ucide! Două femei din București, una de 25 de ani, şi alta de 50, și-au pierdut viața în timp ce în întreaga ţară, peste 74 de mii de oameni au făcut infecții respiratorii doar în ultimele 7 zile.
Deşi am încheiat a 3-a săptămână în care au fost depășite ratele istorice de îmbolnăvire, ministrul sănătății nu a declarat epidemie, ci o stare de alertă epidemică. În tot acest timp, spitalele sunt arhipline, iar multe cazuri sunt grave. Sugarii sunt în cel mai mare pericol.
O tânără de 25 de ani, fără probleme de sănătate, a murit din cauza virusului gripal A.
S-a stins şi o femeie de 50 de ani, care avea însă și alte afecțiuni. Niciuna nu era vaccinată antigripal.
În tot acest timp, mii de pacienți sunt acum internaţi peste tot în țară. Medicii se declară copleșiți.
În 5 secții ale Spitalul Județean de Urgență din Slatina au fost restricționate vizitele pentru 30 de zile. Iar bolnavii internați în celelalte secții au program de vizită scurt. Masca de protecție este obligatorie în toată unitatea sanitară.
Pacienților și cadrelor medicale li s-a recomandat să evite magazinele din apropiere.
Emilian Postelnicu, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Slatina: „Pentru secțiile care au un rulaj mare al pacienților s-au creat saloane tampon. Sunt multe prezentări la urgenţe.”
La Bistrița peste 500 de copii au ajuns la urgență numai în ultima lună.
Inclusiv în București sunt foarte mulți copii bolnavi.
Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Într-o gardă, din cele peste 140 de teste pentru gripă 80 au fost pozitive. Am limitat numărul de vizitatori, toată lumea trebuie să poarte masca, încercăm să respectăm criteriile farmacologice cu distanța, dezinfectatul. Hidratarea este absolut esențială și suficientă pentru 3/4 dintre copiii cu viroze obișnuite. La mare pericol cred că sunt sugarii mici, care nu se pot întoarce singuri, nu știu să sufle nasul și să expectoreze.”
În ultimele 7 zile s-au înregistrat 74.567 de infecții respiratorii. Este a 3-a săptămână la rând în care au fost depășite ratele istorice de îmbolnăvire.
Deși ar fi putut să declare epidemie de gripă, ministrul Alexandru Rafila vorbește despre o situație de alertă epidemică.
Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care, există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136, iar această lege generează automat prin emiterea unui orgin de ministru anumite restricții. Nu este este o situație dramatică, este o situație fără precedent în această perioadă'.”
În acest context, şcolile se vor deschide luni 9 ianuarie, cu unele recomandări. Triaj epidemiologic zilnic, acolo unde este posibil - făcut de medic, asistent ori cadrul didactic. Folosirea măștilor sanitare de către cadrele didactice și eventual de către copii, informarea părinților dacă apar semne de boală, asigurarea materialelor de igienă, aerisirea claselor, respectarea igienei tusei și strănutului...adică în cot sau în batistă. Acestea sunt principalele recomandări pentru deschiderea anului școlar după vacanța de Crăciun.
Oficialii din Sănătate recomandă izolarea voluntară la domiciliu a celor cu simptomatologie respiratorie, dar și încurajarea vaccinării antigripale.
Aproape 75.000 de cazuri de infecții respiratorii în doar 2 săptămâni
În săptămâna 26 decembrie 2022 - 01 ianuarie 2023, numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 74.567 cazuri.
Deși în această săptămână au existat subraportări datorate sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice.
”Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică” - a transmis Ministerul Sănătății.
Au fost raportate la nivel național 4.961 cazuri de gripă clinică comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019).
Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236).
Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme.
Au fost raportate 38 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 22 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 36 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
În săptămâna 26.12.2022-01.01.2023 au fost raportate 154 cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B).