Proiectul prin care bancile pot converti in lei creditele in valuta a ajuns in Parlament. Cum ar urma sa aiba loc schimbarea

Ultimul update: Vineri 09 Octombrie 2015 07:09
Data publicarii: Marti 06 Octombrie 2015 19:25
Categorie: Actualitate

Proiectul prin care bancile pot converti in lei creditele in valuta, cu un discount cat mai mare, iar statul le garanteaza jumatate din valoare, a ajuns marti, in Parlament, pe usa din dos.

Profitand de faptul ca in Comisia de specialitate se discuta un proiect similar, Ministerul Finantelor a trimis masurile la care lucreaza inca din primavara, dar care nu au fost adoptate pana acum, de Guvern.

Comisia de Buget-Finante a discutat marti proiectul de conversie initiat de deputatul Ana Birchall, insa in timpul discutiilor a intervenit si Ministerul Finantelor.

Viorel Stefan, presedintele Comisie Buget-Finante Camera Deputatilor: "Avem un punct de vedere de la Ministerul Finantelor care in paralel cu noi a elaborat un draft, o gandire, un concept daca vreti, nu e chiar un proiect de lege. Iar noi am avut ideea ca elementele de baza, elementele care tin de domeniul legii sa fie recuperate din acest proiect, transformate in amendamente care sa fie transgerate in initiativa doamnei Birchall."

Proiectul celor de la Finante are in vederea conversia in lei a creditelor imobiliare, ipotecare, de nevoi personale cu garantie ipotecara sau a unui credit de refinantare a acestora care au fost luate DOAR pentru constructia, cumpararea, consolidarea, reabilitarea sau extinderea propriei locuinte.

Beneficiarii conversiei vor primi o garantie de stat in valoare de 50 la suta din valoarea creditului in lei, DUPA ce banca a acordat un discount de cel putin 15 la suta in momentul conversiei.

Clientii nu trebuie sa aiba restante mai vechi de 60 de zile, sa declare pe proprie raspundere ca locuinta este pentru folosinta personala, iar rata lunara sa depaseasca 60 la suta din venitul net lunar.

Desi este posibil ca unele prevederi sa fie modificate de Comisie, seful acesteia crede ca proiectul Finantelor va grabi lucrurile.

Alin Iacob, presedintele.Asociatie Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare: "Noi vrem un discount de minim 25%, nu de 15%, si scaderea/eliminarea gradului de indatorare."

Proiectul care propune un discount de cel putin 15% la soldul creditelor a ajuns pe masa Parlamentarilor intr-o perioada in care tot mai multi clienti castiga procese impotriva bancilor.

Daca restituirea comisioanelor considerate a fi fost percepute abuziv este o practica frecventa, unii judecatori au decis ca ratele trebuie platite la cursul la care au fost contractate creditele.

In plus, bancile trebuie sa restituie toti banii perceputi peste cursul initial. In Bucuresti sunt deocamdata decizii luate in prima instanta, ce pot fi atacate de banci. In tara exista insa decizii definitive in acest sens.

25% reducere din suma de rambursat, solutia pentru romanii cu credite in franci. Bancile se tem de destabilizarea sistemului
25% reducere din suma de rambursat, solutia pentru romanii cu credite in franci. Bancile se tem de destabilizarea sistemului
VIDEO PROTVPLUS.RO
camera foto
Insecta uriașă fotografiată pentru prima dată în ultimii 40 de ani. FOTO
Exasperați de 2 ani de muzica de peste drum. Coincidență bizară când sună la poliție
Surpriza polițiștilor când au verificat o mașină de transport. Au deschis dosar penal
Elev amenințat cu cuțitul de un coleg, în curtea școlii. Paznicul a chemat jandarmii
Ce a făcut un deputat după ce a lovit cu maşina o tânără care traversa regulamentar
Ambasadorul SUA la București: Este important ca indivizii să fie activi în lupta anticorupţie
Marius Nasta bacterii
Șanse mici de supraviețuire pentru cei 2 pacienți cu acinetobacter, de la Marius Nasta
Un avion de mici dimensiuni a aterizat forțat lângă aerodromul Tuzla. Un elev a murit
Ciorbea: ”Avem, har Domnului, destule persoane cu dizabilități în România”
O femeie injectează de 2 ani paciente cu acid hialuronic, deși nu este medic
Ciorbea, despre controversata OUG: ”Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile, în a 7-a s-a odihnit”
Tânăr de 19 ani bătut în plină stradă de un individ pentru că l-a atins, din greşeală, cu trotineta