Proiectul prin care bancile pot converti in lei creditele in valuta a ajuns in Parlament. Cum ar urma sa aiba loc schimbarea
Proiectul prin care bancile pot converti in lei creditele in valuta, cu un discount cat mai mare, iar statul le garanteaza jumatate din valoare, a ajuns marti, in Parlament, pe usa din dos.
Profitand de faptul ca in Comisia de specialitate se discuta un proiect similar, Ministerul Finantelor a trimis masurile la care lucreaza inca din primavara, dar care nu au fost adoptate pana acum, de Guvern.
Comisia de Buget-Finante a discutat marti proiectul de conversie initiat de deputatul Ana Birchall, insa in timpul discutiilor a intervenit si Ministerul Finantelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Viorel Stefan, presedintele Comisie Buget-Finante Camera Deputatilor: "Avem un punct de vedere de la Ministerul Finantelor care in paralel cu noi a elaborat un draft, o gandire, un concept daca vreti, nu e chiar un proiect de lege. Iar noi am avut ideea ca elementele de baza, elementele care tin de domeniul legii sa fie recuperate din acest proiect, transformate in amendamente care sa fie transgerate in initiativa doamnei Birchall."
Proiectul celor de la Finante are in vederea conversia in lei a creditelor imobiliare, ipotecare, de nevoi personale cu garantie ipotecara sau a unui credit de refinantare a acestora care au fost luate DOAR pentru constructia, cumpararea, consolidarea, reabilitarea sau extinderea propriei locuinte.
Beneficiarii conversiei vor primi o garantie de stat in valoare de 50 la suta din valoarea creditului in lei, DUPA ce banca a acordat un discount de cel putin 15 la suta in momentul conversiei.
Clientii nu trebuie sa aiba restante mai vechi de 60 de zile, sa declare pe proprie raspundere ca locuinta este pentru folosinta personala, iar rata lunara sa depaseasca 60 la suta din venitul net lunar.
Desi este posibil ca unele prevederi sa fie modificate de Comisie, seful acesteia crede ca proiectul Finantelor va grabi lucrurile.
Alin Iacob, presedintele.Asociatie Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare: "Noi vrem un discount de minim 25%, nu de 15%, si scaderea/eliminarea gradului de indatorare."
Proiectul care propune un discount de cel putin 15% la soldul creditelor a ajuns pe masa Parlamentarilor intr-o perioada in care tot mai multi clienti castiga procese impotriva bancilor.
Daca restituirea comisioanelor considerate a fi fost percepute abuziv este o practica frecventa, unii judecatori au decis ca ratele trebuie platite la cursul la care au fost contractate creditele.
In plus, bancile trebuie sa restituie toti banii perceputi peste cursul initial. In Bucuresti sunt deocamdata decizii luate in prima instanta, ce pot fi atacate de banci. In tara exista insa decizii definitive in acest sens.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, banci, dobanda, valuta, ministerul finantelor,
Dată publicare:
06-10-2015 19:25