Ministerul Educației le cere părinților să-i raporteze pe dascălii care chiulesc de la ore. „Venea o dată pe lună la oră”
Ministerul Educației le cere părinților să-i raporteze pe dascălii care nu își țin orele. Potrivit oficialilor, nu doar că le dau elevilor un exemplu prost, dar îi și supun unor riscuri, când îi lasă pe străzi, nesupravegheați.
În ultimii ani, absenteismul profesorilor de la program este tot mai vizibil, inclusiv în școlile bune. Deseori, părinții realizează amploarea fenomenului abia când copiii lor ajung nepregătiți în prag de examen.
Fată: „Mai ales în ultimii ani de liceu s-a chiulit foarte mult în rândul profesorilor, foarte mult. Dar nu ne plângem, anumite ore preferăm să le petrecem învățând pentru bacalaureat”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bărbat: „Am avut un profesor care trăgea destul de des chiulul, venea o dată pe lună la oră”.
În realitate este vorba despre o complicitate tacită între un dascăl care nu-și respectă locul de muncă, niste elevi naivi și un director neimplicat.
Marian Staș, fondatorul unui proiect educațional: „De zece ani de zile, școala merge tot mai rău. Și o cauză importantă este ceea ce se întâmplă în sălile de clasă. Răul este adânc. Oamenii ăștia, ajunși la vârsta maturității profesionale, sunt croiți prost”.
Pe de alta parte, Ministerul Educației contorizează doar absențele școlarilor, nu și pe cele ale profesorilor. Cazurile de sancțiune prin tăierea din leafă a orelor pe care nu le-au ținut sunt rarisime. Este și motivul pentru care Ligia Deca face apel către părinți, să-i raporteze pe cei care nu vin la program.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Așa este, trebuie să ne propunem ca regulile care țin de prezența la ore să fie respectate și mai ales verificate. În acele cazuri trebuie sesizat inspectoratul școlar și, dacă nu există acțiune, chiar Ministerul”.
Directorul de școală are rol de angajator și, ca orice manager de instituție, e obligat să se asigure că subalternii săi muncesc. Nu doar pentru că profesorii sunt plătiți ca să-i învețe lucruri pe elevi, ci și pentru că directorul școlii e responsabil direct de siguranța copiilor, în timpul programului.
Dacă un elev care umblă pe străzi pentru că profesorul de istorie n-a venit suferă un accident, intră în culpă și conducerea școlii. Sunt trei metode prin care prezența dascălului la catedră poate fi verificată: condica zilnică, vizitele supriză ale directorului în clasă și imaginile de pe camerele video.
Sindicatele resping însă ideea monitorizării cu ajutorul acestor sisteme.
Marius Nistor, liderul sindicatului „Spiru Haret”: „Nimeni nu are dreptul, pe baza unor înregistrări audio-video, să facă o apreciere vizavi de pregătirea profesională a unui cadru didactic.
Reporter: Dar prezența la clasă? Dacă nu-și face ora...
Marius Nistor, liderul sindicatului „Spiru Haret”: „Cu părere de rău, dar nu folosesc probe audio-video pentru așa ceva. Am inspecție școlară”.
Doar că, în învățământ, inspecțiile școlare sunt mereu anunțate. De obicei, cu săptămâni înainte.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, profesori, elevi, chiul, myimpact,
Dată publicare:
14-04-2024 19:22