Ministerul de Interne scoate peste 1.500 de romani de pe listele de alegatori. Se fac verificari si la "centenari"
Inainte de alegeri, autoritatile au inceput sa verifice listele de evidenta a populatiei.
Ministerul Afacerilor Interne efectueaza in aceasta perioada verificari in Registrul national de evidenta populatiei privind datele de stare civila si domiciliul persoanelor, pentru buna desfasurare a procesului electoral.
Potrivit unui comunicat remis, duminica, AGERPRES, MAI arata ca sunt in desfasurare verificari cu privire la situatiile in care mai multe persoane si-au stabilit resedinta la aceeasi adresa sau in cazul persoanelor care in mod repetitiv isi stabilesc resedinta in perioada pre-electorala, pentru aceste verificari fiind analizate situatiile privind stabilirea resedintei inregistrate in anii electorali precedenti.
De asemenea, ca urmare a verificarilor efectuate in cazul persoanelor cu varsta mai mare de 100 de ani, s-au actualizat bazele de date pentru 1.563 persoane despre care s-au obtinut documente care atesta decesul.
Aceste date au fost comunicate Autoritatii Electorale Permanente, astfel incat aceste persoane nu vor mai fi prezente pe listele electorale.
Serviciile publice comunitare de evidenta persoanelor continua verificarile privind alte 1.014 persoane cu varsta de peste 100 de ani despre care, desi nu au fost obtinute acte care sa certifice decesul, exista informatii ca au incetat din viata, respectiv nu se mai afla la domiciliu si nici nu au fost identificate rude, vecini sau apropiati care sa cunoasca situatia acestora.
Politistii vor sa se asigure astfel ca la alegeri nu vor aparea cazuri de frauda. Si le transmit celor care au de cand sa incerce sa voteze cu buletinul altuia, ca risca inchisoarea. Si cei care si-au schimbat domiciliul in preajma alegerilor sunt in atentia autoritatilor.
"Se fac cercetari cu privire la situatii in care mai multe persoane si-au schimbat resedinta in perioada pre-electorala. Unii sustin ca s-au dus cu serviciul si se verifica daca e asa", afirma Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI. Votul multiplu se pedepseste de asemenea cu inchisoarea, daca persoana in cauza e prinsa ca a pus stampila in mai multe sectii de votare sau daca a introdus in urma mai multe buletine de vot.
In comunicatul MAI se mai arata ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost eliberate peste 780.000 de carti de identitate si s-au desfasurat peste 1.800 de deplasari cu statia mobila in localitati izolate, ori aflate la distante mari fata de serviciile de profil, respectiv la persoanele netransportabile, ocazie cu care s-au emis peste 7.600 de acte de identitate si alte peste 2.000 de carti de identitate provizorii pentru persoanele fara domiciliu.
Sursa: Agerpres
Etichete: alegeri, MAI, decese, ministerul afacerilor interne, vot, evidența populației, liste electorale,
Dată publicare:
22-05-2016 15:31