Ministerul de Interne a decis evacuarea populației din 23 de localităţi din judeţul Galaţi, din cauza avertizărilor meteo
Ministerul de Interne a adoptat, duminică, mai multe măsuri, în contextul avertizărilor meteo şi hidrologice. Astfel, s-a dispus evacuarea persoanelor din zonele de risc din 23 de localităţi din judeţul Galaţi.
De asemenea, MAI a decis consolidarea cu saci de nisip a digurilor din judeţele Galaţi şi Vaslui, dar şi dublarea efectivelor la Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă aflate sub avertizare cod portocaliu şi roşu.
Potrivit News.ro, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns s-a dispus evacuarea preventivă a persoanelor din zonele de risc de la nivelul a 23 de localităţi din judeţul Galaţi (Băneasa, Bălăbăneşti, Bereşti, Bereşti-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Jorăşti, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului).
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Totodată, s-a dispus executarea unor lucrări de consolidare a digurilor cu saci de nisip în judeţele Galaţi şi Vaslui, în zonele cu potenţial pericol, din cauza depunerilor şi colmatării cursurilor de apă ca urmare a precipitaţiilor şi viiturilor manifestate în perioada anterioară.
La ședința de la MAI au participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, şeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonelul Florea Constantin şi alţi reprezentanţi din cadrul MAI.
Alte măsuri se referă la transmiterea prognozelor, avertizărilor, înştiinţărilor şi informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autorităţile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun; menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp; instituirea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase; monitorizarea în teren a cursurilor de apă vizate de avertizările/atenţionările hidrologice periculoase emise.
Totodată, au fost activate grupa operativă şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, în 29 de judeţe (Alba, Argeş, Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui) şi municipiul Bucureşti aflate sub avertizare cod portocaliu.
De asemenea, s-au dublat efectivele la nivelul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă aflate sub avertizare cod portocaliu şi roşu.
În plus, s-au emis două mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov.
”Menţionăm faptul că autorităţile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluţia fenomenelor meteorologice şi hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei din teren. Având în vedere avertizările meteorologice emise de ANM, recomandăm cetăţenilor să adopte un comportament preventiv, pentru preîntâmpinarea situaţiilor care le pot pune în pericol viaţa şi bunurile”, au transmis reprezentanţii IGSU.