Inundații iminente în Galați și Vaslui, județe deja grav afectate de ape. ”Risc semnificativ pentru viața oamenilor” | HARTĂ
Hidrologii au emis o avertizare Cod roşu de inundaţii, începând de la miezul nopţii de duminică spre luni, pentru râuri din judeţele Vaslui şi Galaţi.
Autorităţile din judeţul Galaţi au dispus deja evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc în apropiere de albia râurilor şi în zonele expuse la inundaţii, acestea urmând să fie duse în locuri sigure, inclusiv în tabăra amenajată la Slobozia Conachi, în timp ce o alta urmează să fie amplasată la Pechea.
Luni, cursurile şcolare vor fi suspendate în 22 de localităţi din judeţul Galaţi.
”Judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20:00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00:00 şi până pe data de 30 septembrie, ora 9:00, sub avertizare COD ROŞU de ploi, cât şi de inundaţii. În acest context, prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora. Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii”, a anunţat, duminică după-amiază, Prefectura Galaţi.
De duminică la prânz, este în vigoare un Cod portocaliu pe râuri din bazinele hidrografice Mureş, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău, iar de duminică seară va viza şi râuri din bazinele Prut, Jijia, Bârlad, Siret şi râurile din Dobrogea.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), hidrologii au instituit Codul Roşu, care este valabil începând de luni, de la miezul nopţii, până marţi, la ora 10:00. Acesta vizează râuri din bazinele hidrografice Bârlad, Prut şi Siret, în judeţele Vaslui şi Galaţi.
De asemenea, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la ora 23:00, este în vigoare Codul Portocaliu, care va afecta râuri din bazinele hidrografice: Mureş, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.
Acest cod este activ de duminică, ora 20:00, până marţi, la ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Prut, Jijia, Bârlad, Siret şi râurile din Dobrogea.
Totodată, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la aceeaşi oră, se află sub incidenţa Codului Galben râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş.
Acelaşi cod este valabil de duminică, de la ora 12:00, până marţi, la ora 23:00, pe anumite sectoare de râuri din zonele Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei, Bucovinei, Moldovei şi Dobrogei.
”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare”, au transmis hidrologii.
”Risc semnificativ pentru viața oamenilor”
Potrivit acestora, avertizarea Cod Roşu presupune risc de inundaţii majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport şi exploatarea construcţiilor hidrotehnice.
De asemenea, in secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depăşiri semnificative ale cotelor de pericol/ Fazei a III-a de apărare (mai mari de 20-30 cm).
”Din cauza intensităţii majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viaţa oamenilor”, au atenţionat specialiştii.
”Toată lumea este în mobilizare generală”
”Protejarea vieţilor este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toţi cetăţenii să colaboreze cu autorităţile, să respecte indicaţiile primite şi să fie pregătiţi pentru evacuare. Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuinţele aflate în zone cu risc mare de inundaţii fiind cea mai bună soluţie în acest moment. Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieţi omeneşti şi pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale. De asemenea, echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice”, a explicat prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar.
”Am avut deja o videoconferinţă de urgenţă cu primarii din judeţ. Împreună cu angajaţii din primărie, cu consilierii şi cu toţi cei care pot ajuta, vor merge personal la fiecare gospodărie şi trebuie să îi convingă pe toţi cei aflaţi în zonele de risc să fie evacuaţi sau să se refugieze la rude, la prieteni, în zone sigure, în zone înalte. Trebuie pregătite şcolile şi toate clădirile aflate în zone fără risc de inundaţii pentru a adăposti persoanele evacuate.
Avem tabără amenajată la Slobozia Conachi, mai amenajăm una de urgenţă la Pechea şi mai avem încă una pregătită să fie montată acolo unde situaţia o va impune. Toată lumea este în stare de alertă. Toată lumea este în mobilizare generală. Primarii trebuie de urgenţă, în orele care au rămas, să cureţe podurile mari din localitate. Trebuie verificate sirenele şi folosite în caz de urgenţă. Se dislocă pompieri acolo unde este nevoie, trebuie întărite digurile acolo unde sunt probleme, cum este la Folteşti pe Chineja unde digul a fost rupt”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.