Ministerul Cercetării anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake. Procedura pas cu pas

nofake

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat vineri lansarea platformei #nofake prin care românii pot raporta conținutul inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare.

Platforma poate fi accesată pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), la adresa https://www.mcid.gov.ro/nofake/.

Pe site vei găsi un formular unde bifezi care este platforma pe care l-ai văzut. Adaugă e-mailul tău, iar în rubrica „Observații” poți completa detalii despre material.

Platforma #nofake va funcționa ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ce privește falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online. Le mulțumesc partenerilor noștri din mediul privat – Google, Meta și TikTok – pentru eforturile de până acum. Au reușit să implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substanțială din conținutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare. Acest nou mecanism de raportare va funcționa complementar cu eforturile de până acum și cu posibilitatea pe care fiecare rețea socială o oferă deja, prin propriile instrumente de raportare. Platforma #nofake va asigura raportarea și analiza rapidă a acelor materiale, puține, care ar putea trece de filtrele implementate până la acest moment de fiecare rețea socială în parte”, a precizat ministrul Bogdan Ivan.

Platforma #nofake funcționează ca un canal de raportare temporar în anul 2024 și vizează asigurarea integrității alegerilor democratice, atât la nivel local, național și prezidențial, cât și la nivel european. 

Citește și
Ce a descoperit FBI în laptopul autorului tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump

Ce este un deepfake

Deepfake este o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) sau a altor programe specializate.

Deepfake-urile pot distorsiona realitatea, creând conținut video sau audio extrem de realist, care poate fi greu de distins de materialele autentice. Aceasta poate submina încrederea în mass-media și în informațiile pe care ne bazăm pentru a lua decizii informate.

Tehnologia Deepfake poate fi folosită pentru a crea înregistrări false care implică persoane în activități pe care nu le-au realizat cu adevărat, de obicei pentru tentative de fraudă, dar și pentru divertisment.

Din punctul de vedere al impactului social, deepfake-urile pot fi folosite pentru a manipula opinia publică sau a crea confuzie prin dezinformare. Ele pot fi folosite pentru a perturba și a influența alegerile democratice, relațiile internaționale și pot alimenta teorii ale conspirației.

Sfaturi pentru detectarea deepfake-urilor

Deepfake-urile devin din ce în ce mai sofisticate. Cu atenție și prin utilizarea unor instrumente specifice, poți crește șansele de a le identifica. Iată câteva sfaturi:

Fii atent la detalii:

-Imperfecțiuni ale feței: Observă dacă expresiile faciale sunt naturale și fluide. Oamenii clipesc natural? Există zone neclare sau distorsionate în jurul gurii sau ochilor?
-Desincronizarea buzelor sau a sunetului: Se potrivește vocea cu mișcările buzelor? Există decalaje sau desincronizări? -Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor poate fi observată la pronunțarea literelor b, m și p.
-Inconsistențe: Caută mișcări nefirești ale capului sau corpului, iluminare neregulată sau obiecte care par să se miște ciudat.
-Sunet: Ascultă cu atenție sunetul. Există distorsiuni audio, bâlbâieli sau alte anomalii? Vocea sună naturală sau robotică?

Verifică sursa:

-De unde provine videoclipul? Este de la o sursă de încredere sau de la un cont necunoscut?
-Există alte surse care să confirme informațiile prezentate în videoclip?
-Verifică data și ora la care a fost postat videoclipul. Este posibil ca acesta să fie vechi sau manipulat.
-Caută alte videoclipuri sau imagini cu persoana din videoclipul deepfake. Există discrepanțe semnificative în aspectul sau comportamentul lor?

Gândește critic:

-Nu crede tot ce vezi online. Fii sceptic și analizează informațiile cu atenție.
-Verifică informațiile din mai multe surse de încredere înainte de a le distribui mai departe.
-Ia în considerare contextul. Este credibil ca persoana din videoclip să spună sau să facă ceea ce face?

Articol recomandat de sport.ro
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Citește și...
Medicul de la Spitalul CF2 din Braşov a fost arestat preventiv. Este acuzat de luare de mită
Medicul de la Spitalul CF2 din Braşov a fost arestat preventiv. Este acuzat de luare de mită

Medicul de la Spitalul CF2 din municipiul Braşov, inculpat într-un dosar de luare de mită, a fost arestat preventiv.

 

Marcel Ciolacu, debordant de sincer: „nu cred că aş fi dispus să-l nominalizez pe domnul Iohannis comisar
Marcel Ciolacu, debordant de sincer: „nu cred că aş fi dispus să-l nominalizez pe domnul Iohannis comisar"

Marcel Ciolacu nu ar vrea să-l nominalizeze pe actualul președinte Klaus Iohannis pentru postul de comisar european, după încheierea mandatului. Propunerea României va fi înaintată după finalizarea negocierilor pe portofoliile viitoarei Comisii Europene.

„Dacă vrei zile de odihnă îți tai 300 de euro din salariu”. Condițiile în care lucrează muncitorii sezonieri din Italia
„Dacă vrei zile de odihnă îți tai 300 de euro din salariu”. Condițiile în care lucrează muncitorii sezonieri din Italia

În Riviera Romagnola, o zonă de pe malul mării din regiunea italiană Emilia-Romagna, condițiile de muncă pentru lucrătorii sezonieri sunt extrem de grele.  

Recomandări
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement

În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.

Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt
Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt

Corupția rămâne o problemă majoră în țara noastră, iar cei mai mulți dintre români cred că sunt afectați direct în viața de zi cu zi, în timp ce 9 din 10 patroni vorbesc despre un fenomen larg răspândit.

Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului
Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului

Un nou caz de cinism și nepăsare, într-un azil unde oamenii ar trebui să fie îngrijiți și ajutați este acum anchetat penal. Un bărbat de 56 de ani, internat într-un cămin din Argeș, a murit pentru că ar fi fost neglijat acolo.