Ministerul Apărării dă primele explicații în cazul avionului care a venit din Ucraina pentru contrabanda cu țigări
Ministerul Apărării dă primele explicații după ce un avion de fabricație sovietică a trecut ilegal săptămâna trecută frontiera României și a zburat nestingherit în spațiul aerian național.
Ulterior, aparatul a fost interceptat de ucraineni care au ridicat un MIG-29 pentru a-l forță, să aterizere. Oficiali români susțin că AN 2-ul nu a putut fi detectat de sistemul de apărare antiaeriană de la noi. Ucrainenii au reținut mai multe persoane care sunt suspectate de contrabandă cu țigări.
Ministerul Apărării Naționale recunoaște că unitățile sale au fost alertate telefonic sâmbăta dimineața la ora 6 că un avion AN2, de fabricație sovietică, a intrat în Romania dinspre Ucraina, la Vicovu de Sus.
Aparatul a fost observat de polițiștii de frontieră care susțin că a zburat vreme de 45 de minute în spațiul aerian românesc fără să fie deranjat. Forțele aeriene române susțin însă că radarele din sistemul de apărare antiaeriană nu l-au remarcat.
Și asta, cel mai probabil, din pricina zonei în care avionul a făcut survolul, dar și din motive tehnice, cum ar fi suprafața redusă de reflexie a aparatului atât de necesară pentru ca radarele să îl detecteze.
"Din analiza informaţiilor la dispoziţie nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional în zona de referinţă", susțin însă cei la de Ministerul Apărării.
Și, totuși, avionul suspect a existat, ba chiar a zburat în zona de frontieră a României, iar apoi s-a întors în Ucraina. Doar că vecinii au fost alertați de polițiștii români de frontieră, iar forțele aeriene ucrainene au ridicat un avion de luptă care a interceptat AN 2 -ul și l-au forțat să aterizeze.
Patru pasageri, inclusiv pilotul, au fost reținuți. La fel și un al cincilea bărbat care i-ar fi așteptat cu o mașină.
Era doar un zbor de supraveghere
Vecinii ucraineni nu au găsit țigări în avion și bănuiesc a fost doar un zbor de supraveghere pus la cale de contrabandiști. Întreaga zonă a fost periată la sol și nu au fost descoperite țigări abandonate.
Ministerul Apărării susține că oricum incidentul aerian de la Vicovul de Sus nu intră în categoria celor care ar fi declanșat automat o misiune de poliție aeriană și că, în astfel de cazuri, exist reglementări legale foarte stricte care să ducă la ridicarea aparatelor militare din sistemul de luptă.
După incidentul de sâmbăta trecută, Armata promite că va fi ceva mai activă în zona de frontieră. Va intensifica zborurile de supraveghere și va suplimenta forțe capabile să reacționeze rapid în cazul unor avioane de mici dimensiuni.
Specialiștii din sistemul de apărare antiaeriană susțin că, pe timp de pace, astfel de aparate de zbor de dimensiuni foarte mici sunt greu de detectat, poate chiar deloc. Și asta din două motive: pe de-o parte, pentru că zboară perioade foarte scurte de timp, dar și la înălțimi mici.