În Severodoneţk, singurul oraș pe care rușii încă nu-l controlează pe deplin în regiunea Luhansk, luptele de stradă sunt tot mai intense, iar situația se schimbă de la oră la oră.

 

Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiul din Ucraina, ziua 101

Ucrainenii anunță că au recuperat o parte din centrul industrial al orașului, părând să blocheze ofensiva rusă. Pe de altă parte, ocupanții au încercat fără succes să avanseze la sud-est și la sud-vest de Izium și la vest de Liman.

După ce, în ultimele două zile, rușii au obținut câștiguri minore în partea de est a orașului Severodonețk, contraatacurile punctuale ale ucrainenilor s-au soldat cu recuperarea a 20% din teritoriu. Între timp, la Severodonețk au ajuns luptători ai Legiunii Internaționale, formată din voluntari străini pro-Ucraina.

Colonelul Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei: În zona Severodonețk, trupele ucrainene au blocat încercările ocupanților de a captura satele Mitelkine și Belogorіvka. Drept urmare, inamicul a suferit pierderi și a bătut în retragere. Rușii au suferit pierderi și în centrul orașului Severodonețk, „unde a inițiat asalturi cu sprijinul aviației.
 

Rușii vor prelua controlul asupra regiunii Luhansk în următoarele două săptămâni
 

Potrivit responsabililor militari britanici, rușii vor prelua controlul complet asupra regiunii Luhansk, în următoarele două săptămâni, însă cu pierderi semnificative. Forțele rusești de pe toate celelalte axe au trecut la operațiuni defensive pentru a concentra toate forțele disponibile în Severodonețk, iar Moscova va trebui să angajeze investiții considerabile în personal și echipamente pentru a avansa dincolo de districtul Luhansk.

Între timp, un blogger militar rus anunță că aproape întreaga Armată 35 de Arme Combinate a fost distrusă în Izium din cauza comandanților ruși incompetenți. Aceștia nu ar fi asigurat echipamentul necesar pentru lupte în terenul împădurit, iar artileria grea nu a fost reparată la timp. Mai mult, forțele rusești nu au o comunicare eficientă cu centrele de comandă și recurg la mesageri, din cauza lipsei telefoanelor criptate.
 

Moscova nu furninează la timp ajutor pentru militarii răniți
 

În plus, Moscova nu furnizează la timp trupelor de pe front bandaje cu presiune și alte echipamente, necesare pentru tratarea rănilor la nivelul membrelor. De aceea, medicii militari efectuează un număr inutil de amputări de membre.

Trupele Moscovei n-au reușit nici să recupereze pozițiile pierdute în nord-estul regiunii Herson și continuă să apere pozițiile ocupate anterior.

Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării:Kremlinul încearcă să bage războiul în prelungiri. Dovadă stă situația din sudul Ucrainei, mai ales în districtul Herson, unde, în loc să avanseze, rușii construiesc o apărare stratificată.

Reporter: Domnule Președinte, ar trebui Ucraina să cedeze din teritoriu pentru a ajunge la pace?

Joe Biden, președintele SUA:Am spus încă de la început, chiar dacă nu toată lumea a fost de acord cu mine, nimic despre Ucraina fără Ucraina. Este teritoriul lor. Nu le voi spune ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă, dar vom continua să-i sprijinim pe ucraineni, astfel încât să se poată apăra.”