Militar român, despre experiența trăită în Afganistan: "Viața mea era în mâinile celor din stânga și din dreapta"
Militarii români care au dus la bun sfârșit misiuni în Afganistan și în alte zone de conflict, sunt și acum marcați de experientele dramatice prin care au trecut.
Le-au șuierat gloanțele pe la urechi, au văzut copii implicați în atacuri teroriste ori și-au pierdut camarazii în teatrele de operații. O parte dintre aceste amintiri dureroase au fost adunate într-o carte, lansată la Iași.
Volumul, intitulat "Șapte povești afgane", este semnat de un militar din Iași. A fost printre ultimii care au părăsit țara islamică, în vara acestui an.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Lucian Irimia,autorul cărții: "Imnul, acolo, are o altă valență. Drapelul, acolo, are o alta valență".
Antrenamentele zilnice i-au pregătit pe acești soldați pentru misiunile dure din Angola, Irak și Afganistan. La Iași, recordul în materie de misiuni vine de la Batalionul "Lupii Negri". Cătălin Dobrea are nouă misiuni la activ. Cea mai neagră zi din cariera lui a fost în noiembrie 2003, își amintește el. Atunci, doi camarazi de-ai săi au fost uciși de afgani.
Plutonier adjutant Cătălin Dobrea, Batalionul Lupii Negri: "În timpul unui atac asupra FOB-ului în care eram dislocați, toată grupa mea a fost rănită. Executând nouă misiuni, vă dați seama cât timp am fost plecat din sânul familiei. Atunci când suntem în misiuni, viața mea este în mâinile celui din stânga mea, este în mâinile celui din dreapta mea. Totul este muncă de echipă".
Revenirea acasă a fost de cele mai multe ori dureroasă, pentru că s-au întors fară cei căzuți în teatrele de operații. Își aduc aminte de acest sacrificiu ori de cate ori aud imnul național.
Colonel Silviu Bădărau: "Când auzi primele acorduri, tresari, te pregătești. Te pregătești pentru onor, tocmai în baza jurământului care a fost prestat".
Pâna acum, militarii de la Iași au îndeplinit 11 misiuni în zonele de conflict. România și-a retras trupele din Afganistan în iunie, anul acesta.