Dezvăluiri din interiorul unei organizații care încearcă să-i scoată pe americani din Afganistanul controlat de talibani
În momentul în care roțile avionului charter Kam Air s-au desprins de asfaltul aeroporrtului din Kabul, Afganistan, oamenii plângeau de bucurie.
Zborul către Statele Unite, care a avut loc pe 28 septembrie, transporta peste 100 de cetățeni americani, deținătorii de cărți verzi și de vize speciale pentru imigrare, care se aflau în Kabul la data de 15 august, când talibanii au cucerit calitala Afganistanului.
De asemenea, au existat doi bărbați care lucrau pentru Project Dynamo, o organizație civilă americană care a continuat eforturile de evacuare din Afganistan chiar și după ce forțele străine s-au retras la sfârșitul lunii august.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„A fost doar o emoție pură. Eram atât de ușurat și de fericit de ceea ce am realizat”, a spus Bryan Stern, unul dintre pasagerii avionului, pentru Insider.
Aceasta a fost prima misiune de salvare privată din Afganistan organizată de un ONG, a dezvăluit Stern.
Veteran al armatei SUA, Stern, care a fost martor al evenimentelor teribile din 11.09.2001, a declarat că se simte "furios" văzând haosul din Kabul după ce orașul a intrat sub controlul talibanilor. Bărbatul a mărturisit că tot ceea ce se întâmplă în capitala Afganistanului i-a amintit de ceea ce s-a întâmplat în New York în urmă cu 20 de ani.
"Pur și simplu nu am putut să-mi scot asta din minte. Am văzut oameni sărind din turnuri, iar acum făceau același lucru, dar din avioane", a spus el, referindu-se la fotografiile în care au fost surprinși afgani disperați care cădeau din avioane în timp ce încercau să fugă din Kabul.
El a spus că această furie, asociată cu un "sentiment de neputință", l-a determinat să înființeze Project Dynamo alături de câțiva prieteni.
Un „angajament uriaș”
Câteva săptămâni mai târziu, Stern călătorește încă în întreaga lume, coordonând eforturile pentru a scoate oamenii din Kabul, fie pe jos, cu autobuzul sau cu avionul.
Finanțat în special din donații, dar și cu puțin ajutor primit din partea guvernului SUA, Project Dynamo presupune un "angajament uriaș", a declarat Jen Wilson, unul dintre voluntarii organizației.
"Când au început evacuările, a fost, evident, o nebunie... dar cel puțin am avut opțiuni, deoarece reprezentanți ai Departamentului de Stat și ai ambasadele se aflau la aeroport, procesând vize", a afirmat Wilson.
"Dar acum, evident, totul a devenit mult mai lent. Ne împiedică faptul că nu există o prezență diplomatică din nicio țară pe care să o putem folosi. Deci suntem doar noi", a încheiat acesta.