Milioanele de nurci ucise vor fi dezgropate și incinerate. Când este sigură operațiunea

20-12-2020 21:45


nurci

Milioanele de nurci ucise în noiembrie în Danemarca vor fi dezgropate, pentru a fi incinerate. Operațiunea va avea loc la jumătatea anului următor.

 

Nurcile erau sacrificate pentru că erau purtătoarele unei versiuni a coronavirusului provenită dintr-o mutație a SARS-COV-2. Aproximativ patru milioane de nurci au fost îngropate, ca și măsură de urgență pentru a preîntâmpina contaminarea. Cele aproape opt luni sunt considerate o perioadă sigură, pentru ca la dezgropare, virusul să nu mai existe și să pună populația în pericol, arată Bloomberg și news.ro.

Decizia a fost luată duminică de parlamentul danez pentru a se evita ca nurcile să devină deşeuri biologice periculoase, arată sursa citată. După ce vor fi dezgropate, nurcile vor fi incinerate.

La începutul lunii noiembrie, autorităţile daneze au decis sacrificarea a aproximativ 17 milioane de nurci de la fermele din Danemarca, după ce s-a descoperit că animalele erau purtătoare ale unei versiuni mutante de Sars-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor. De atunci, au mai raportat cazuri de coronavirus la nurci alte cinci ţări, însă niciuna nu a decis măsuri radicale ca în Danemarca.

Două gropi comune au fost săpate în grabă în noiembrie pe terenuri ale armatei în apropiere de Holstebro şi Karup. Însă executivul danez, care era deja criticat pentru felul în care a gestionat “criza nurcilor”, a fost nevoit să recunoască faptul că gropile reprezintă un risc pentru mediu, putând fi contaminate pânza freatică şi lacurile din zonă.

Potrivit Ministerului Agriculturii, riscul de poluare nu este considerat o urgență, iar autoritatea de mediu monitorizează situaţia, ceea ce înseamnă că se poate aştepta încă șase luni pentru ca nurcile să fie dezgropate.
 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO