Motivul revoltator pentru care zeci de mii de romani au platit un pret nejustificat de mare pentru instalarea centralelor

Ultima actualizare: 02-10-2015 07:16

Zeci de mii de romani au platit un pret nejustificat de mare pentru instalarea centralelor termice de apartament.

Descoperirea a fost facuta de Consiliul Concurentei, care a amendat mai multe companii pentru ca au format un cartel si au umflat preturile la aceste instalatii. In unele cazuri, costurile erau si cu 50 la suta mai mari.

Intelegerea de tip cartel a fost valabila pana in 2012. Potrivit Consiliul Concurentei, compania de distributie a gazului, a treia cea mai mare din tara, care opereaza in Teleorman si Giurgiu, a organizat un cartel cu noua firme de instalare a centralelor termice si a limitat accesul altor firme.

Impreuna cu cei agreati, a stabilit un pret prea mare pentru avizele de instalare a sistemelor de incalzire. Banii erau impartiti intre firmele de instalare si compania de distribuire a gazelor.

Inspectorii de la Consiliul Concurentei sustin ca pretul unei intelegeri de tip cartel il platea intr-un final clientul. Din cauza acestor ilegalitati, costul unei centrale termice crestea cu mai bine de 50 la suta. Adica, in loc de 5.000 de lei, un cumparator de buna credinta platea aproape 8.000 de lei.

Alt exemplu - de la 1.700 de lei un bransament de gaze, cat ar fi costat in mod normal, a ajuns sa coste 2.500 de lei.

Cartelul a incetat in 2012, spune Consiliul Concurentei, care a amendat compania de distributie a gazelor, dar si firmele de instalatii, cu peste 200.000 de euro.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: "De ce i-am sanctionat? Pentru ca au stabilit preturi mari la lucrarile catre populatie. Daca vom gasi si in alte parti ale tarii, alte firme au fost implicate in comportamente similare, le vom sanctiona si pe ele."

80 la suta din amenda a primit-o compania de distributie a gazelor, care sustine ca: "Acuzatiile sunt nefundamentate. Noi nu am incalcat dreptul concurential. Prin urmare, respingem categoric decizia Consiliului Concurentei si o vom contesta in instanta." (Illo Vogelhaupt, Director Executiv Comercial WIROM)

Cei care vor sa-si recupereze prejudiciul urmeaza sa mearga in instanta, transmite Consiliul Concurentei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO