Mii de români caută o locuință în Grecia. Care sunt pașii pentru a achiziționa o casă de vacanță
Chiar dacă situația economică nu-i grozavă, destui români se gândesc să-și investească economiile într-o casă de vacanță pe malul mării, în Grecia.
Este un moment bun pentru o asemenea achiziție, spun agenții imobiliari. În Grecia, costul mediu al unei case este acum cu un sfert mai mic, decât în 2010, în vreme ce la noi, locuințele s-au scumpit, cu aproape 20 de procente.
După câteva vacanțe petrecute în insula Thassos, soții Căileanu s-au hotărât să își cumpere acolo o casă. S-ar mulțumi cu o suprafață utilă de 80 de metri pătrați, dacă ar avea vedere la mare.
Cristian Căileanu: „Mai mult ne interesează curtea, pentru că în general afară se desfășoară activitățile cele mai multe. Bugetul e limitat, între 70.000 și 120.000 de euro.”
La fel ca ei, mii de români caută o locuință în Grecia. Unii vor doar o casă de vacanță, alții se gândesc că ar fi o investiție sigură. Mai sunt și cei care pur și simplu vor să se mute într-o țară mai caldă.
Adela Minae, reprezentanta unei agenții imobiliare: „Majoritatea românilor caută proprietăți, fie terenuri, fie case renovabile fie vile, dar pe malul mării, sau pe o distanță cât mai mică de mare".
Într-un complex din Kavala, o vilă de 75 mp construită recent este scoasă la vânzare cu 110 mii euro. Iar o casă mică, de 40 metri pătrați, aproape de mare, în sudul Greciei, costă 70.000 de euro, cât o garsonieră în București. Prețul acestei case spațioase, cu doua niveluri și pardoseli de marmură, aflată în peninsula Peloponez este de peste 300 de mii de euro. Scump, dar tot atât poate să coste și o vilă la Predeal.
Andreea Negoiță vinde o casă de 170 de metri pătrați, cu patru dormitoare și terasă, pe insula Evia. Vrea 145 de mii de euro.
Andreea Negoiță, proprietar casă: „Casa mea de exemplu e la un kilometru de mare, adică te urci în mașină și în două minute de mers ajungi la mare."
Cum îți poți cumpăra o casă în Grecia
Pentru a cumpăra un imobil în Grecia, românii au nevoie doar de buletin, un număr de înregistrare fiscală emis acolo de un contabil, și, desigur, de banii necesari în contul bancar. Pot obține credite de la băncile din Grecia doar dacă au venituri într-o monedă de circulație internațională.
O raportare Eurostat arată că Grecia, Italia și Cipru sunt singurele țări din Uniunea Europeană în care prețurile de pe piața rezidențială sunt mai mici acum decât în 2010.
Nikos Magginas, Chief Economist National Bank of Greece: „Prețurile rămân, după estimările noastre, undeva la 25% mai mici decât 2008, 2009, când criza a început în Grecia. Este un contrast cu prețurile europene unde prețurile au crescut cu mai mult de 40% în aceeași perioadă.”
Experții Băncii Naționale a Greciei avertizează însă că prețurile sunt acum pe un trend ascendent. Motivele ar fi cererea crescută din partea străinilor, dar și dificultăți în domeniul construcțiilor.