Mii de români care au găzduit refugiați ucraineni au depus cereri pentru decontarea mesei și a cazării. Cât vor primi
Mii de români care au primit în casele lor refugiați ucraineni de când a început războiul au depus cereri pentru decontarea mesei și a cazării.
Unii au primit banii pentru luna martie, însă există multe orașe în care fondurile s-au blocat între primării și inspectoratele pentru situații de urgență. Cei care găzduiesc ucraineni, pot primi în total 70 de lei pe zi pentru cazare și hrană.
Ana Maria Dubău găzduiește, de la începutul lunii martie, o familie cu trei ucraineni, într-un apartament pe care până acum îl dădea în chirie. A depus luna trecută prima cerere pentru decontarea mesei și a primit 20 de lei pe zi, pentru fiecare refugiat, 1.440 de lei în total. Luna aceasta a completat și o cerere pentru ajutorul de cazare, pentru care va primi câte 50 de lei, pe zi, pentru fiecare persoană.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ana Maria Dubău-Ivancic: „Înainte să primim alocația i-am ajutat noi, cu tot ce înseamnă, de la veselă, până la alimente de bază. Încă nu lucrează, nu sunt independenți amândoi, fetița are nevoi și îi ajută pe ei, nu pe noi, pentru că banii au mers la ei.”
Însă nu în toate orașele se întâmplă totul la fel de repede. La primăria din Cluj Napoca, până acum, peste 100 de oameni au depus cereri pentru decontare, dar de la începutul lui aprilie și până acum, primăria nu a reușit să facă plățile.
Iulia Perșa, Purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca:
„Din păcate încă nu s-au virat banii în contul pe care noi l-am deschis destinat pentru aceste situații. Noi am încercat să plătim în avans aceste sume, însă legea nu ne permite acest lucruri. Când vom primi banii virați de Guvern vom proceda bineînțeles la distribuirea lor către beneficiari.”
Și pe Internet sunt oameni din mai multe orașe care se plâng că au depus cererile din timp, însă nu au primit până acum nici un ban. Decontarea ar trebui să vină la primărie de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în funcție de numărul de cereri.
Primăriile din București și Ilfov au obținut banii cu întârziere luna trecută. În total, au fost depuse peste 730 de cereri doar în aprilie.
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „Cei care au depus luna trecută au primit banii. Documente se pot depune oricând. Noi le sintetizăm și în primele 3 zile ale fiecărei luni, tot ce avem, le trimitem către ISU.”
Cum poți primi banii
Pentru a beneficia de decontare pentru masă și cazare, persoanele care găzduiesc refugiați trebuie să depună la primăria orașului sau sectorului de care aparțin, o cerere în care să ofere câteva detalii despre refugiații pe care îi au în gazdă, însoțită de o copie a unui act de identitate. De asemenea, trebuie să aducă un act prin care să dovedească faptul că au dreptul de folosință asupra locuinței și să completeze o declarație pe proprie răspundere, prin care să își asume faptul că toate informațiile pe care le oferă sunt reale.
Până acum peste 1.700 de ucrainieni s-au angajat la noi în țară de la începutul razboiului. În ultimele săptămâni, numărul celor care trec granița este în scădere, în ultimele 24 de ore, peste 5.000 de refugiați au intrat în Romania.