Proteste fata de proiectul Rosia Montana. Aproape 15.000 de oameni au iesit in strada, in Capitala
Mii de persoane care se opun proiectului de exploatare de la Rosia Montana au iesit si duminica seara pe strazile din tara pentru a-si striga nemultumirile.
Protestatarii stransi la Universitate, au pornit in mars dupa ora 19, ocupand pe rand 5 artere importante din centrul Bucurestiului.
Dupa 4 ore petrecute prin oras, multimea s-a intors in punctul zero al Capitalei, unde a ramas pana la ora 1. In semn de solidaritate, si oameni din Timisoara, Iasi, Constanta, Brasov si Cluj au organizat proteste similare.
Pentru a 3-a saptamana la rand, tinerii nemultumiti de proiectul privind exploatarea aurului din Apuseni s-au strans la kilometrul zero, in centrul Capitalei. "Solidarizare generala" si-au numit organizatorii miscarii apelul facut public pe site-urile de socializare. Ei au cerut ca parlamentarii sa refuze prin vot la vedere inceperea exploatarii de la Rosia Montana si ulterior sa interzica mineritul pe baza de cianura in Romania.
Duminica, imediat dupa ora 19, protestatarii stransi la Universitate au pornit in mars si au ocupat pe rand Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, soseaua Pantelimon si Bulevardul Ferdinand, dupa care s-au intors la Universitate. De la cateva sute, la inceputul protestului, numarul lor a ajuns pe traseu la aproximativ 15.000.
Atunci cand au ajuns in dreptul sediului Pro TV, manifestantii s-au oprit pentru cateva minute.
In Piata Universitatii au ajuns, dupa ora 23.00, mii de oameni care au continuat protestul. In jurul troitei eroilor Revolutiei Romane de la Universitate, unii au aprins candele. Majoritatea protestatarilor a fost formata din tineri, ca si la manifestatiile similare de pana acum, printre ei regasindu-se zeci de biciclisti. Multi parinti cu copii in carucior sau de mana au putut fi vazuti de asemenea la protest.
In timpul marsului, manifestantii au fluturat steaguri tricolore, au facut zgomot cu tamburine si peturi cu pietricele si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Iesiti din casa, daca va pasa". De asemenea, ei au impartit trecatorilor pliante cu informatii privind proiectul minier si le-au explicat de ce protesteaza. Mai multi bucuresteni au salutat convoiul, de la ferestre, unde au atarnat tricolorul.
Protestul s-a incheiat cu un incident. Un barbat aflat pe bicicleta nu a respectat ordinele politistilor de la rutiera si a fost dus la sectie pentru a fi sanctionat.
Proteste similare au avut loc, duminica seara, si in alte orase din tara, printre care Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Iasi, Brasov, Constanta, dar si peste hotare. Si in judetul Alba, in trei orase, respectiv Alba Iulia, Aiud si Campeni, cateva sute de oameni au protestat, duminica seara, cerand respingerea proiectului minier de la Rosia Montana.
La Cluj, peste 1500 de oameni au iesit in strada. Aproape 50 de protestatari fata de proiectul Rosia Montana au blocat piata Lucian Blaga din zona centrala a orasului. Oamenii au aprins lumanari, au cantat si au scandat lozinci.
Tot duminica, 33 de mineri de la Rosia Montana au coborat din nou in subteran, pentru aproximativ trei ore, cerand demararea proiectului minier, pentru care au mai manifestat cateva sute de persoane in localitate.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminica, la Rosia Montana, la iesirea din galeria miniera Catalina-Monulesti, ca cei care sunt impotriva proiectului trebuie sa propuna solutii pentru locuri de munca, el adaugand: "Nu poti sa fi numai asa, Gica Contra".
Sambata seara, mii de protestatari au format un lant in jurul Parlamentului, dandu-si mana si scandand "Uniti, salvam Rosia Montana".
In urma cu o saptamana, in Capitala, aproximativ 15.000 de oameni au participat la mars, care s-a desfasurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, blocand in final Piata Universitatii.
Cronologia evenimentelor, duminica, 22 septembrie 2013:
ora 21:25 Peste 10.000 de protestatari fata de exploatarea de la Rosia Montana se deplaseaza in mars pe Soseaua Pantelimon, in cea de-a 22-a zi de proteste fata de proiectul minier.
ora 20:30 Aproximativ 7.000 de protestatari au ajuns in zona Piata Iancului.
ora 20:00 Aproximativ 5.000 de protestatari fata de exploatarea de la Rosia Montana marsaluiesc pasnic, in zona Parcului Izvorul Rece, in cea de-a 22-a zi de proteste fata de proiectul minier.
ora 19:00 Peste 1.000 de protestatari fata de exploatarea de la Rosia Montana au pornit in mars de la Universitate, pe Bulevardul Carol, in cea de-a 22-a zi de proteste fata de proiectul minier.
Potrivit traseului anuntat, protestatarii urmeaza sa mearga pe Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, Soseaua Pantelimon si se vor intoarce pe Bulevardul Ferdinand.
Proteste similare au inceput si in alte orase din tara, printre care Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi.
Sambata seara, mii de protestatari au format un lant in jurul Parlamentului, dandu-si mana si scandand "Uniti, salvam Rosia Montana".
In urma cu o saptamana, aproximativ 15.000 de oameni au participat la un mars, desfasurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, blocand in final Piata Universitatii.
Proteste similare au avut loc pe 15 septembrie in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov.
De asemenea, au fost anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena si Barcelona.
ora 11:00 Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a coborat in mina din muntii Apuseni si a anuntat ca o comisie speciala va merge acolo miercuri.
Pentru a treia saptamana la rand, tinerii nemultumiti de proiectul privind exploatarea aurului din Apuseni s-au strans la kilometrul zero, in centrul Capitalei.
Bucurestenii care protesteaza fata de proiectul Rosia Montana s-au strans si duminica la Universitate. "Solidarizare generala" si-au numit organizatorii miscarii apelul facut public pe siteurile de socializare.
Cei prezenti aici cer ca parlamentarii sa refuze prin vot la vedere inceperea exploatarii de la Rosia Montana si ulterior sa interzica mineritul pe baza de cianura in Romania.
Intr-un miting autorizat, si la Brasov s-a strigat impotriva extragerii aurului.
Iar la Cluj, peste o mie de oameni au iesit in centrul orasului.
Proteste au fost si la Rosia Montana. 33 de mineri au coborat in subteran pentru a arata, de data aceasta, ca au nevoie de lucru. Parlamentarii trebuie sa voteze continuarea extragerii aurului, au cerut minerii. La fel si familiile lor, care s-au strasn la intrarea in mina.
Pe motiv ca vrea sa voteze in cunostinta de cauza, seful deputatilor a stat de vorba astazi de dimineata cu minerii de la Rosia Montana. I-a anuntat ca miercuri vor veni in zona si alti parlamentari.
Zgonea a coborat in zona in care va fi deschisa mina de aur pentru turisti.
Social-democratul i-a anuntat pe mineri ca alesii de la Bucuresti vor decide soarta proiectului pana in luna decembrie.
Desi alesii nu au fost la lucru, cateva mii de persoane au protestat aseara la ferestrele lor. Tinandu-se de maini, pe o distanta de trei kilometri, oamenii au inconjurat cladirea si, pret de cateva ore, si-au strigat nemultumirea fata de demararea proiectului din Muntii Apuseni.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, proteste, brasov, rosia montana,
Dată publicare:
22-09-2013 18:30