Zgonea, la Rosia Montana: Antonescu ar trebui sa vina aici, ne voteaza si cei din micile orase


Ultimul update: Miercuri 25 Septembrie 2013 07:01
Data publicarii: Duminica 22 Septembrie 2013 11:56
Categorie: Stiri Politice
Valeriu Zgonea

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminica, la Rosia Montana, raspunzand unei intrebari, ca presedintele Senatului, Crin Antonescu, ar ar trebui sa-si gaseasca timp sa mearga in zona.

"Poate sa inteleaga ca nu doar cei din marile orase ne voteaza pe noi", a spus Zgonea.

Zgonea s-a intalnit cu oficialitatile din Rosia Montana, cu reprezentanti ai RMGC si cu mineri, el vizitand si galeria Catalina-Monulesti.

Ulterior el a sustinut o declaratie, fiind intrebat daca il indeamna pe Crin Antonescu sa vina la Rosia Montana.

"Eu cred ca, cunoscandu-l pe Crin Antonescu, cred ca domnia sa trebuie sa fie un presedinte al tuturor, si poate ca ar trebui sa-si gaseasca timp, ca presedinte al Senatului, al doilea om in statul roman, sa vina aici. Eu stiu ce fel de om este, ii apreciez familia, si cred ca este un om cu suflet extraordinar, cu suflet mare, care poate sa inteleaga ca nu doar cei din marile orase ne voteaza pe noi, ci si cei de aici, din micile orase, din comunitati in care somajul nu este cel declarat, de 7-8%, el poate atinge si 9-10%.

E important pentru domnia sa sa asculte vocea tuturor, azi sa vina in zona asta, maine sa mearga in alta zona in care exista o alta activitate care a fost inchisa si careia trebuie sa ii gasim o solutie. Toti acesti oameni trebuie sa vada in Crin Antonescu un presedinte al romanilor. Daca nu vad acest lucru, va fi foarte dificil sa ii convingem sa vina la vot. Testul pentru toti sunt europarlamentarele", a spus Zgonea.

Crin Antonescu a anuntat, la inceputul actualei sesiuni a Parlamentului, ca el va vota impotriva proiectului de lege initiat de Guvern prin care se reglementeaza inclusiv exploatarea de la Rosia Montana.

Valeriu Zgonea a fost asteptat de primarul din Rosia Montana, Eugen Furdui, si de liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, cu care a discutat in sediul primariei.

De asemenea, in fata primariei s-au aflat si cateva zeci de persoane, sustinatoare ale proiectului de la Rosia Montana.

Zgonea a declarat, dupa intalnirea cu autoritatile locale, ca le-a cerut acestora sa aiba o atitudine independenta in momentul in care parlamentarii vor veni la Rosia Montana, incepand de saptamana viitoare.

"Vor fi mai multe vizite aici, va trebui sa fiti atenti si sa le explicati tuturor si avantajele si dezavantajele si ce se intampla cu zona. Rugamintea e sa le faceti un bilant al evolutiei societatii in zona aceasta", le-a spus Zgonea reprezentantilor autoritatilor locale.

El a mentionat ca deplasarea la cariere si intrarea in mina vor constitui un "site visit", lucru pe care va trebui sa-l faca si parlamentarii comisiei speciale pentru Rosia Montana.

"Vizita sa reprezinte un minim pentru parlamentarii care vor veni aici pentru documentare, inclusiv pentru membri comisiei speciale pentru Rosia Montana", a afirmat Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declarat, sambata, la Alba Iulia, raspunzand unei intrebari, ca nu crede ca proiectul privind Rosia Montana va fi marul discordiei care sa duca la ruperea USL, dar a apreciat ca reprezinta o sansa pentru recredibilizarea Parlamentului.

Saptamana trecuta, 33 de mineri de la Rosia Montana s-au blocat in subteran, cerand deplasarea in zona a lui Crin Antonescu. Ei au iesit la suprafata duminica trecuta, dupa ce premierul Victor Ponta le-a promis ca le va aduce Comisia parlamentara.

Parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana au decis, miercuri, sa mearga peste o saptamana la fata locului, vizita urmand sa dureze doua zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, pana la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor si deputatilor, iar pana la 20 octombrie urmeaza sa fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO