Mii de fermieri furioși au protestat în toată țara și au cerut mai mulți bani de la UE. Statul român, învinuit
Peste 7.000 de fermieri au protestat, vineri, furioși, în toată țara. Au ieșit cu tractoarele în stradă, atât în principalele puncte de frontieră, dar și în marile orașe.
Lor li s-au alăturat și agricultorii bulgari. Cu toții sunt supărați că ajutorul dat de Comisia Europeană este prea mic și nu acoperă pabugele suferite de când cerealele din Ucraina au invadat piața la prețuri, mult mai mici. Ministrul Agriculturii a anunțat că, pe lângă ajutorul Comisiei, va contribui și statul român. Însă, doar pentru producători, nu și pentru comercianții de cereale.
În Târgu Mureș, situația a devenit tensionată după ce fermierii au intrat în forță în centrul orașului. La un moment dat s-au intersectat cu un autoturism pe care aproape că l-au luat pe sus. Autoritățile au reușit să îl scoată pe șofer în siguranță.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În tot acest timp punctul de trecere a frontierei Nădlac Unu a fost blocat timp de o oră. 80 de utilaje au mers în coloană către graniță cu doar zece kilometri pe oră.
Milan Kelo, fermier: „Eu, de exemplu, dacă astăzi vreau să vând grâul, trebuie să produc 6 tone pe un hectar ca să ajung cu cheltuieli la zero, ceea ce este extrem de greu să mai rămânem pe piață”.
În portul Constanța Sud Agigea, românilor li s-au alăturat și fermieri din Bulgaria.
Daea: „Ei și au asumat acest risc”
Scene similare s-au derulat și în Timiș, Cluj, Galați sau Buzău. Câteva sute de fermieri s-au adunat și în punctul de trecere a frontierei spre Moldova.
Președinte cooperativă agricolă: „Comisia Europeană a stabilit să se facă un culoar de trecere, adică cerealele trebuiau să intre prin vămile din România și trebuiau să ajungă în porturile din România și Bulgaria. Din păcate, statul nostru român nu a știut să gestioneze acest lucru”.
Fermierii spun că banii dați de Eniunea Europeană, drept compensație, sunt prea puțini în raport cu pierderile lor dar și că oricum ajung târziu, în septembrie. Ministrul Petre Daea a venit, însă, cu precizări: „Sume care au venit în prima tranșă de la Comisia Europeană se pun în mișcare imediat, astăzi la 10, a apărut regulamentul. La această sumă, din bugetul Ministerului Agriculturii au mai pus la aceste 10 milioane încă 10 milioane, bugetul s-a dublat, se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc la data de 1 februarie, nu se da niciun cent pentru comercianții de cereale. Ei și au asumat acest risc”.
Alina Crețu, director executiv Forumul Agricultorilor: „Dacă mai primim 20 vorbim de 40-60 de milioane, este nimic facă de cele 200-300 de milioane estimate că pierderi pentru fermierii noștri”.
De asemenea, fermierii spun că ucrainenii au un preț de producție mai mic cu aproape 50% pentru că agricultorii din tara vecina nu folosesc chimicale aprobate de Uniunea Europeană.
În acest moment, în urma presiunilor făcute de Romania Bulgaria și Polonia, Comisia Europeană analizează încă un ajutor, dar nu a fost vehiculată o sumă.
Între timp, Polonia a anunțat că oprește temporar importurile de cereale din Ucraina pentru a atenua impactul prețurilor, însă permite tranzitul.
Reporteri: Bianca Ghiță, Dan Cucu, Daniel Preda, Adina Timiș, Reka Bereczki, Dan Oprea.