Efectele secetei, devastatoare în România. Unii fermieri au început să irige culturile, în încercarea de a le salva
Am ieșit din iarnă cu secetă. Mai toată Dobrogea este afectată, dar și o porțiune din Moldova. Grâul are mult de suferit, dar nici celelalte cereale nu o duc prea bine.
În Olt, de pildă, unii fermieri au început să le irige, în încercarea de a le salva. Meterologii spun că va ploua, totuși, săptămâna aceasta și apoi după data de 21, dar ca să conteze în agricultură ar trebui să fie precipitații mai multe zile la rând.
La Nazarcea, în județul Constanța, pâmântul abia poate fi arat. Câmpurile sunt uscate. Rezerva de apă este la doar 25% din cât ar fi necesar ca grâul semănat în toamnă să se dezvolte sănătos, spun fermierii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În speranța că ajută plantele să crească, la Cobadin, fermierii fertilizează culturile, dar au nevoie și de apă. Nici aici nu a mai poluat de câteva luni, iar ninsorile au fost rare.
Bogdan Enciu, inginer agricol: „Riscurile sunt foate mari, mai ales pentru culturile de cereale, acum au nevoie cel mai mult de apă.”
Zonele în care este secetă extremă sunt cele colorate în galben deschis și foarte deschis pe harta întocmită de meteorologi. Sufera cea mai mare parte a Dobrogei, precum și o zonă din Moldova.
În Olt, situația este bună, conform măsurătorilor. Aici unii fermieri au pornit sistemele de irigații ca să ajute culturile. Iar pe câmp se vede diferența.
La o fermă, au fost deja udate 2.000 de hectare de teren cultivate cu rapiță, lucernă, orz și grâu, adică jumătate din toată suprafața. În cazul culturilor irigate, producția este de până la 8 ori mai mare, comparativ cu cele care nu au fost udate, susțin fermierii.
Mihai Irimia, director fermă agricolă: „Venim iarna cu un deficit foarte mare de apă, noi suntem în zona nisipurilor din Dăbuleni. Dacă nu îi dai apă deloc, nu l-ați vedea acum covorul acesta așa de verde și uniform.”
Iar nevoia de apă este foarte mare în această perioadă, în care culturile încep să se dezvolte.
Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie în cadrul ANM: „Plantele au nevoie de apă pe o adâncime mult mai mare de 20 de cm. Rezerva de umiditate din cultura grâului de toamnă se situează la nivel deficitar în majoritatea zonelor din estul României. Din tendința zilelor umătoare nu se întrevăd ploi substanțiale, cel puțin nu semnificative.”
Ar trebui să cadă 10-15 litri de precipitații pe metru pătrat, timp de aproximativ 10 zile, ca să fie de ajutor pentru agricultură. Prognoza meteo arată că va ploua săptămâna aceasta în mai toate zonele, în jurul zilei de joi, apoi din nou, după 21 martie.