Fermierii din România protestează în toată țara, nemulțumiți de sprijinul financiar acordat de Comisia Europeană

×
Codul embed a fost copiat

Mii de fermieri au protestat, vineri, în toată țara. Au ieșit cu tractoarele în stradă, în principalele puncte de frontieră, dar și în marile orașe.  

Lor li s-au alăturat și agricultorii bulgari. Sunt supărați că ajutorul dat de Comisia Europeană este prea mic și, spun ei, nu acoperă pabugele suferite de când cerealele din Ucraina au intrat pe piața românească la prețuri de dumping.

În Mureș fermierii s-au îmbrâncit cu jandarmii. În Târgu Mureș s-au adunat 1.500 de fermieri cu 500 de tractoare, iar lucurile au degenerat când au forțat intrarea în centrul orașului.

În mulțimea de fermieri a ajuns și o mașină care a fost asaltată de agricultori. Autoritățile au reușit să îl scoată pe șofer în siguranță din mașină.

În județul Timiș, sute de fermieri și-au aliniat tractoarele pe marginea drumului, în semn de protest.

Citește și
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Fermierii sunt supărați de cantitatea uriașă de cereale din Ucraina intrată și rămasă în România.

Spun că, din cauza concurenței neloiale a țării vecine și a lipsei de reacție a Uniunii Europene, în fața acestei situații sunt obligați să își vândă stocurile proprii de cereale cu prețuri mult mai mici decât estimau.

Cosmin Micu cultivă cereale, iar din cauza importurilor din Ucraina susține că are o pierdere de șase milioane de lei.

Cosmin Micu, fermier: Am un stoc undeva de 10.000 de tone de cereale care anul trecut, la recoltă, se vindeau cu 1.600-1.700 pe tonă, iar acum le vând cu 1.000 de lei pe tonă. Este o situație păgubitoare pentru noi. Ne ruinează pe zi ce trece. Avem culturile înființate cu costuri foarte ridicate. Avem costurile de peste 6.000 de lei pe hectar. Suntem la limita supraviețuirii sau cu un picior în groapă”.

80 de fermieri au protestat la vama Cenad din Timiș. Cu pancarte și claxoane puternice, agricultorii spun că au avut numai de suferit în ultimul an.

La Arad, punctul de trecere a frontierei Nădlac I, a fost blocat timp de o oră în timpul protestului. 80 de utilaje au mers în coloană spre graniță și au întors tot prin punctul de frontieră, mergând cu doar zece kilometri la oră.

Milan Kelo, fermier:Eu de exemplu dacă astăzi vreau să vând grâul trebuie să produc șase tone pe un hectar ca să ajung cu cheltuieli la zero, ceea ce este extrem de greu să mai rămânem pe piață”.

Peste 200 de utilaje agricole și aproximativ 500 de fermieri au protestat și la intrarea în portul Constanța Sud Agigea. La protest au participat și fermieri din Bulgaria.

Teodor Ichim, președintele Asociației Fermierilor din Dobrogea: „Produsele românești să meargă pe un flux. Produsele ucrainene să meargă pe alt flux. Trebuien să avem o trasabilitate foarte clară a produselor din Ucraina și aici se poate introduce sistemul de transport astfel încât orice camion, orice mijloc de transport cu marfă din Ucraina care intră în România, să fie urmărit până la destinație”.

Aceleași scene ale disperării și revoltei au fost și în Cluj și Galați. Câteva sute de fermieri s-au adunat în punctul de trecere a frontierei spre Moldova.

Fermier: „Noi fermierii am ajuns la fundul sacului, iar aceste importuri din Ucraina ne-au distrus, ne-au adus la fundul sacului".

Fermier: Noi fermierii nu mai rezistăm. A intrat multă marfă din Ucraina și în loc de tranzit a rămas în România. Noi fermierii români producem la un preț triplu față de Ucraina și apoi vindem toți pe aceeași piață".

Fermierii spun că banii de la Uniunea Europeană, oferiți drept compensație, sunt prea puțini în raport cu pierderile lor și că oricum ajung târziu, în septembrie. Ministrul Petre Daea a venit, însă, cu precizări.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Acele sume care au venit în prima tranșă de la Comisia Europeană se pun în mișcare imediat. A apărut regulamentul prin care dăm posibilitatea acordării sumelor, pe care le știți. O sumă mică, dar pe care am luat-o pentru a ajunge la fermieri. La această sumă din bugetul ministerului Agriuclturii, am mai pus la aceste 10 milioane, încă 10 milioane. Suma s-a dublat. Banii se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale”.

De asemenea, fermierii spun că ucrainenii au un preț de producție mai mic cu aproape 50% pentru că agricultorii din țara vecină nu folosesc chimicale aprobate de UE.

Și agricultorii bulgari protestează

Sunt supărați că ajutorul dat de Comisia Europeană este prea mic și, spun ei, nu acoperă pabugele suferite de când cerealele din Ucraina au intrat pe piața românească, la prețuri mult mai mici iar acest lucru i-a adus, astfel, în fața unei concurențe neloiale.

Pe de altă parte, Comisia Europeană ar avea în analiză un nou sprijin pentru fermierii din România, Polonia și Bulgaria.

Sute de vehicule şi utilaje agricole se deplasează cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării. 

În vestul ţării, fermierii au blocat drumurile de descărcare de pe autostrada A1 în zona localităţilor Giarmata, Remetea Mare şi Topolovăţu Mare (judeţul Timiş) şi punctele de trecere a frontierei Nădlac II din judeţul Arad şi Cenad din judeţul Timiş.

Potrivit Centrului Infotrafic, pe DN 29C, între localităţile Mihăileni şi Siret, este formată o coloană de vehicule care se întinde pe aproximativ 10 kilometri. În zonele unde traficul este blocat din cauza protestelor se află poliţişti rutieri.

În judeţul Timiş, sute de fermieri şi-au aliniat tractoarele pe marginea drumului, în semn de protest, iar imaginile sunt impresionante.

Aceleași scene ale disperării și revoltei au fost şi în Cluj, Arad, Galați, dar şi în Portul Constanța. Câteva sute de fermieri s-au adunat în punctul de trecere a frontierei spre Moldova. În total, vorbim de aproape 30 de vămi unde se protestează.

"Noi fermierii am ajuns la fundul sacului, iar aceste importuri din Ucraina ne-au distrus, ne-au adus la fundul sacului."

"Noi fermierii astăzi nu mai rezistăm. A intrat multă marfă din Ucraina şi în loc de tranzit a rămas în România. Noi, fermierii români, producem la un preţ triplu față de Ucraina şi apoi vindem toţi pe aceeaşi piaţă."

Alina Crețu, director executiv Forumul Agricultorilor: ”Îi înţelegem pe colegii noştri fermieri ucraineni care trec printr-o perioadă foarte grea, dar asta nu înseamnă că la nivel european nu trebuie să luăm măsuri de sprijin pentru fermierii europeni. Fac o concurență produselor locale care sunt la standarde europene cu costuri mult mai mari şi reguli mult mai stricte. Gândiţi-vă că la prima comunicare a comisiei erau 10 milioane, care pot fi dublaţi la nivel naţional. Dacă mai primim 20 vorbim de 40-60 de milioane, este nimic facă de cele 200-300 de milioane estimate ca pierderi pentru fermierii noştri.”

Aceste proteste vin după ce Comisia Europeană a acordat un sprijin financiar prea mic, spun fermierii din Polonia, România şi Bulgaria - cei mai afectați de importurile de cereale din Ucraina, de la începutul războiului.

România a primit doar 10,5 milioane de euro, mult prea puțin, spun fermierii care au rămas cu recolta pe stoc în ultimul an. Cantitățile mari de cereale din Ucraina - care ar fi trebuit doar să tranziteze țara noastră - s-au vândut aici, la preţuri mai mici decât cele decât cele ale fermierilor din România.

Potrivit unor surse parlamentare, Comisia Europeană are în analiza un al doilea ajutor financiar pentru fermieri. Este consecința presiunii venite din partea șefilor de stat și de guvern din România, Bulgaria și Polonia.

Premierul Nicolae Ciucă: „Săptămână aceasta am semnat împreună cu alţi fermieri o scrisoare către președinta Comisiei Europene pentru a identifica acele mecanisme în vederea reducerii efectelor pe care tranzitul și exportul de cereale din Ucraina le produc asupra fermierilor de la graniţă."

În cazul României, ajutorul ar fi fost stabilit și în urma discuției dintre președintele Klaus Iohannis și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Incident provocat de fermierii protestatari care au încercat să rupă cordonul de securitate, în Târgu Mureș

Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş a precizat că participanţi la acţiunea de protest de vineri a fermierilor au încercat să rupă cordonul format de forţele de ordine, însă incidentul nu s-a soldat cu violenţe şi nu s-au înregistrat persoane rănite.

"Ca urmare a imaginilor apărute în spaţiul public din timpul protestului organizat de fermieri, Serviciul Informare şi Relaţii Publice din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureş face următoarele precizări: în timpul protestului care se desfăşura în Târgu Mureş, unul dintre participanţi a fost oprit de forţele de ordine în momentul în care a încercat să pătrundă cu tractorul pe contrasens. În urma acestei acţiuni, protestatarii au încercat să rupă cordonul format de forţele de ordine. Ca urmare a acestui incident, nu au fost înregistrate violenţe şi nicio persoană nu a fost rănită", a informat GJM Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Jandarmii au făcut apel la participanţii care s-au deplasat cu peste 200 de tractoare şi utilaje agricole în municipiul Târgu Mureş să respecte recomandările forţelor de ordine.

"Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acţiunii de protest, facem apel la toţi cei care participă la manifestaţie să respecte recomandările organizatorilor şi ale forţelor de ordine şi să dea dovadă de înţelegere cu privire la măsurile luate", au mai adăugat reprezentanţii GJM Târgu Mureş.

Incidentul la care a făcut referire GJM Târgu Mureş s-a produs în jurul orei 10,30, când fermierii au intrat cu tractoarele în sensul giratoriu din apropierea Sălii Polivalente, blocând circulaţia pe străzile Cuza Vodă, Piaţa Matei Corvin şi strada Tamas Erno.

Peste 200 de tractoare au blocat, vineri, circulaţia în municipiul Târgu Mureş, în timpul unui protest al fermierilor împotriva preţurilor de dumping ale produselor agricole ucrainene şi împotriva preţurilor practicate la produsele lactate de către procesatori şi supermarketuri.

Deşi protestul a fost autorizat să se desfăşoare pedestru în faţa Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, iar tractoarele şi utilajele agricole să fie staţionate în două zone bine delimitate, în urma presiunii exercitate de fermieri prin blocarea unor artere principale de circulaţie din Târgu Mureş, s-a permis desfăşurarea protestului motorizat în centrul municipiului.
 

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Elicopterul SMURD a intervenit. Pacient cu AVC ischemic, transportat de la Cluj la Suceava, unde medicii i-au salvat viața
Elicopterul SMURD a intervenit. Pacient cu AVC ischemic, transportat de la Cluj la Suceava, unde medicii i-au salvat viața

Un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost salvat tocmai la spitalul din Suceava, printr-o procedură modernă de extragere a cheagului de sânge. Pacientul a fost transportat cu un elicopter SMURD.

"Oamenii sunt lumina". Corul „Anastasios” face biserica să vibreze. Cântă acolo medici și piloți

Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dăruiesc din timpul lor ca să îi ajute pe alţii, şi nu în ultimul rând înţeleg sensul cuvintelor „empatie” şi „împreună”. Cum ar arăta această ţară, lumea întreagă, dacă le-am urma, exemplul?

Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș
Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș

Pe ultima sută de metri, româncele au desăvârşit preparatele pentru masa de Paște. Au făcut de la cozonac şi pâine proaspătă, până la miel umplut, drob și chiar sarmale. La ţară, au duduit cuptoarele din curte, unde a prins culoare pasca.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.