Mii de familii din România nu își permit facturile la curent. Vasilica crește singură 7 copii, iar de 10 ani nu are lumină
Presiunea facturilor la energie afectează tot mai multe gospodării din țară, arată un raport recent privind sărăcia energetică. Situația cea mai gravă este în Moldova.
Aici, trei familii din 10 nu-și permit plata facturilor, iar asta înseamnă că limitează consumul sau ajung, în cazuri extreme, să fie deconectați de la rețea.
Vasilica își crește singură cei 7 copii, într-o casă modestă, la 10 kilometri de Iași. Nu mai are curent electric în casă de mai bine de un deceniu. Viața și-a dus-o la lumânare și lanternă până recent când cineva i-a donat câteva panouri solare. Chiar și așa, pentru că nu are baterie pentru stocarea energiei, seara familia stă în beznă.
Vasilica: Până acum nu am avut lumină, am avut candelă.
Reporter: De cât timp nu mai aveți?
Vasilica: Nu mai știu, eu eram mică când au tăiat lumina.
Vecina ei, Lăcrămioara, a rămas și ea fără curent electric pentru neplata facturilor, dar după ce s-a împrumutat la rude a reușit să se reconecteze.
Lăcrămioara: Ne descurcăm foarte greu cu banii de lumină, anul trecut am avut de plătit 30 milioane și am plătit în rate.
Situații grele ca acestea nu sunt deloc puține, spun experții Observatorului român al sărăciei energetice. În Moldova, peste 30% din gospodării nu își permit să plătească facturile. Dar niveluri mari al acestui tip de sărăcie se înregistrează și în alte regiuni ale țării: în Oltenia peste 29% din gospodării se confruntă cu aceeași situație, iar în Muntenia - peste 19%.
Potrivit experților, în Vestul țării si în Sud consumul este foarte mare din cauza locuințelor ineficiente energetic.
Romeo Asiminei, decan Facultatea de Sociologie, Universitatea Al. Ioan Cuza: Discutăm și despre eficiența energetică a clădirilor, a diferitelor dispozitive care utilizează curent electric. Cu cât această eficiență este mai scăzută, în mod evident costurile sunt mai mari, pentru multe familii restrângerea totală a consumului de curent electric este singura soluție.
Experții au realizat raportul în baza datelor Institutului National de Statistica, privind bugetele de familie.
Din iulie, prețurile la energie nu vor mai fi plafonate, iar pentru unii consumatori facturile s-ar putea dubla. Autoritățile au anunțat însă că toți consumatorii vulnerabili vor primi în continuare sprijin de la stat.