Impresiile românilor despre Catedrala Neamului: ”Am intrat şi noi în rândul lumii”
Frigul a fost cea mai grea încercare pentru mulţimea de credincioşi strânsă în fața Catedralei Neamului din București. Mulţi însă au susţinut că nu regretă niciun moment şi au urmărit slujba în curte, pe ecranele amplasate în jurul Bisericii.
Apoi au stat la rând, iar unii chiar s-au îmbrâncit pentru a reuşi să ajungă la sfintele moaşte şi apoi să treacă prin altar, ocazie oferită doar la sfinţirea unui lăcaş de cult.
Cum în catedrală au avut acces doar 2.000 de invitaţi - donatori, politicieni şi marii prelaţi ai bisericii, mulţimea de zeci de mii de oameni s-a răsfirat pe străzile din jurul catedralei.
”E înălţător, e un moment unic. Suntem acolo, şi noi, cu sufletul, lângă cei care sunt acolo, lângă fraţii noştri şi ne gândim la Dumnezeu şi îi mulţumim.”
”Aşa cât o văd e frumoasă, dar cu ceața asta nu prea am reuşit să o vedem aşa întreagă. E cu schele pe ea, cu treburile astea, dar e o lucrare reuşită şi necesară.”
Cei mai mulţi au urmărit slujba pe ecranele instalate lângă Catedrală.
”S-a văzut, dar nu prea s-a înţeles, asta a fost să fie. Ceaţă, dar ce să facem. Mulţumim lui Dumnezeu că am ajuns!”
Din dorinţa de a ajunge mai aproape de catedrală, unii s-au îmbrâncit şi au forţat gândurile Jandarmeriei.
”Multă lume cu răutate, ne împingem. Nu ai ce să le faci, credeţi-mă.”
Câteva mii de oameni au ajuns totuşi în curte, unde s-a văzut mai bine slujba. Frigul a fost însă aprig. 105 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, cele mai multe provocate de temperatura scăzută.
”Mă simt mai bine că întotdeauna. N-am văzut din astea niciodată, o dată în viaţă am prins măcar acum, că suntem bătrâni. Cu toate că îi frig, nu simţim niciun frig nimic.”
”Pentru Dumnezeu nu îngheţăm. Credinţa ne motivează.”
”Chiar foarte frig. Chiar a meritat. E foarte frumos aici.”
După Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel şi ceilalţi preoţi au plecat la masă. Cei mai mulţi au mers pe jos, însă înalţii prelaţi au fost preluaţi de limuzine şi transportaţi la hotelul de lux unde a avut loc dineul, situat la doar câteva sute de metri distanţă.
În acest timp, credincioşii au putut şi ei să intre în Biserică. După sfinţire, au avut ocazia să păşească în altar, acolo unde în mod normal femeile nu au niciodată permisiunea de a intra, iar băieţii, dacă nu sunt preoţi, monahi sau slujitori ai bisericii, nu intră decât la botez.
”Foarte frumos! Încântător, o trăire deosebită. La televizor nu părea aşa, nici atât de mare.”
”Am intrat şi noi în rândul lumii cu această catedrală.”
Construcţia Catedralei Neamului a început în 2010. Clădirea are 6 turle, turla mare depăşind 120 de metri, adică un bloc de 40 de etaje. Este mai înaltă decât Casa Poporului, iar clopotul principal, de 25 de tone, unul din cele mai mari din Europa, va fi auzit de la 15 kilometri. Când va fi gata, în interior vor încăpea 5.000 de credincioşi.
În jurul piesei centrale grandioase vor apărea patru edificii separate. Printre ele- casa Sfântului Apostol Andrei, un fel de hotel monastic pentru preoţii care sosesc în Capitală pentru diverse evenimente.
Pentru Catedrală s-au cheltuit deja peste 120 de milioane de euro, peste 70% bani publici.
Suma ar fi fost suficientă pentru un spital regional cu aproape 500 de paturi, 300 de şcoli sau 25 de km de autostradă. Pentru finalizarea Catedralei mai este nevoie de încă pe-atât.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: sfintire, credinciosi, moaste, catedrala mântuirii neamului,
Dată publicare:
25-11-2018 19:06