Îmbrânceli între enoriaşi şi jandarmi la Catedrala Mântuirii Neamului. Jandarmeria face apel la calm

25-11-2018 07:01


Duminică, de sfânta Ecaterina, a fost sfințită Catedrala Mântuirii Neamului. 50.000 de pelerini şi 2000 de invitaţi au participat la slujbă potrivit Patriarhiei.

Desfășurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 18:40 Echipajele pompierilor SMURD prezente la slujba şi pelerinajul de la Catedrala Mântuirii Neamului au acordat duminică, până la ora 18:00, îngrijiri medicale pentru 105 persoane, dintre care nouă au fost transportate la spital, informează reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

UPDATE 16:25 Mai mulţi credincioşi care aşteptau duminică să ajungă la moaştele Sfântului Andrei aflate în Catedrala Mântuirii Neamului s-au îmbrâncit şi au încercat chiar să forţeze cordonul de jandarmi, desfăşurat pentru a asigura accesul controlat spre catedrală.

"În zona exterioară Catedralei sunt câteva mii de persoane care aşteaptă să viziteze altarul catedralei şi celelalte puncte de interes pe care le au de vizitat. Colegii mei au luat măsuri astfel încât accesul în incinta catedralei să se facă într-un mod cât mai organizat pe grupuri mici de persoane, astfel încât să prevenim accidentele şi evenimentele nedorite. Însă parte din aceste persoane pe fondul oboselii, pe fondul temperaturilor scăzute, şi-au pierdut răbdarea şi au forţat accesul", a declarat duminică, la Antena 3, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, conform Agerpres.

El a făcut un apel la calm şi la evitarea îmbrâncelilor.

"Sunt câteva mii de persoane acolo şi este nevoie ca recomandările noastre să fie auzite. Luăm aceste măsuri pentru a preveni accidente şi incidente de orice fel", a spus Enache.

UPDATE 16:20 93 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale până la acest moment, 6 dintre ele fiind transportate la spital.

UPDATE 15:00 83 de persoane au solicitat intervenția medicilor, trei dintre ele fiind transportate la spital. Cele mai frecvente solicitări au fost pentru lipotimii.

În timpul slujbei de sfințire a Catedralei a avut loc și un incident. Un preot din judeţul Constanţa, care consideră că a fost caterisit în mod injust din cauza unui accident rutier, şi-a incendiat geaca, chiar în apropierea Catedralei Mânturii Neamului. DETALII AICI!

La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Sfântul Altar.

Potrivit Patriarhiei, credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde pot urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.

CITIȚI aici când va fi deschisă Catedrala Mântuirii Neamului pentru a putea fi vizitată!

Echipajele pompierilor SMURD prezente la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au acordat, până la această oră, îngrijiri medicale pentru 30 de persoane, dintre care pentru două a fost necesar să fie transportate la spital, informează reprezentanţi ISU Bucureşti-Ilfov.

Premierul Viorica Dăncilă a participat la slujba de sfințire.

“Este un eveniment naţional - Catedrala Neamului, Catedrala României, în an centenar”, a declarat premierul Dăncilă, la plecarea de la slujba de sfinţire.

De asemenea, la slubă au fost și alți politicieni, precum vicepremierul Paul Stănescu sau liderul PNL Ludovic Orban.

Nu în ultimul rând, la Catedrală a ajuns și Gigi Becali, care a precizat că a donat de la început 2 milioane de euro pentru construcție. 

VIDEO: Părintele Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal, vorbește despre semnificația slujbei de sfințire a Catedralei.

Catedrala a înghițit zeci de milioane de euro până acum

Construcția ei a fost începută în 2010 și, inițial, se dorea că până în 2013 clădirea să fie ridicată la roșu. Însă costurile au crescut permanent și a fost nevoie de zeci de milioane de euro alocați de guverne și de primarii din București, pentru a se ajunge la stadiu actual.

Totuși, catedrala care a stârnit multe controverse, aduce în aceste zile la București aproximativ 30.000 de credincioși.

Încă de sâmbătă seara, oameni din toate colțurile țării au început să sosească în Capitală pentru a fi prezenți la mult așteptata ceremonie.

Un grup format din 150 de credincioși de toate vârstele a venit tocmai din Cluj și, în fața catedralei, a început să cânte colinde, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. Și alte persoane li s-au alăturat.

Preot: "Noi am venit din inima Transilvaniei ca să cinstim acest moment și eveniment unic în istoria poporului român.”
Reporter: A fost un drum greu?
Preot: ”Nu, foarte frumos a fost, de două zile am pornit, în 3 autocare, un microbuz și ceva mașini".

Chiar dacă o parte dintre credincioși au venit încă de sâmbătă seară în București, cei mai mulți au început să ajungă la catedrală la primele ore ale dimineții. Sute de autocare și microbuze din toată țară au parcat pe marginea drumului, în jurul catedralei Mântuirii Neamului, iar oamenii se dau jos din mășini și se îndreaptă către lăcășul de cult, pentru a fi prezenți, la timp, la slujba de sfințire.

Seria evenimentelor dedicate sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului a început încă de sâmbătă, atunci când a fost oficiată prima slujbă în nouă catedrala dedicată eroilor. Tot sâmbătă, în fața noii catedrale au fost depuse moaștele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, aduse special din Grecia, precum și moaștele Sfintei Ecaterina.

Doar cei apropiați bisericii și veteranii de război au avut acces. Apoi, în paraclisul catedralei a fost săvârșită slujba de priveghere închinată Sfintei Ecaterina.

În paralel, credincioșii au stat la rând pentru a se închină la moaștele Sfintei Ecaterina, și la Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, adusă la București de o delegație din Grecia, și depusă spre închinare în pridvorul paraclisului Catedralei mântuirii Neamului.

Credincios: "E un lucru unicat în lume, în țara noastră. Eu vin din Germania pentru acest eveniment".

Chiar lângă sfintele moaște Biserica a fost montat un ecran pe care apare mesajul "sprijină construirea catedralei și donează online". Enoriașii au plecat cu autocarele plătite de parohii din toată țara. De exemplu, de la Galați au plecat cu noaptea în cap ca să ajungă la slujba de sfințire.

Cei care locuiesc mai departe de București, de pildă credincioșii din Bistrița, au plecat încă de sâmbătă. Călătoria a fost organizată de protopopiatul Bistrița.

Tudor Mudure, preot: "Mergem de drag, cu dragoste și bucurie pentru a participa la acest eveniment istoric și extrem de important pentru biserica noastră".


Între timp, la București, președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit la Cotroceni pe Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, cel mai de seama invitat la slujba de sfințire de duminică, și pe Patriarhul Daniel. Președintele a anunțat Patriarhia că nu va putea participa la eveniment.

Constructorul Catedralei Mântuirii Neamului a fost, amendat cu 10.000 de lei de ISU

Motivul? Încalcă normele de securitate la incendiu. În plus, susțin pompierii construcția nefinalizată nu poate garanta 100 % siguranța oamenilor, care vor participa duminica la sfințirea Catedralei, în mijlocul unui șantier.

ISU a anunțat Patriarhia că, în condițiile date, poartă întreagă responsabilitate pentru siguranța participanților la eveniment. În replică, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei susține că au fost luate măsurile necesare, iar Catedrala este cel mai sigur edificiu din București.

Astfel, MAI a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmi și polițiști - pentru prevenirea oricărei situații de risc pentru oameni.

Pompierii au venit și cu sfaturi către cei care vor merge la Catedrală: să nu stea lângă surse de foc și să se îmbrace bine pentru că va fi frig.

Din cauza temperaturilor scăzute, oamenilor li se recomandă să nu-și expună copiii și să nu staționeze lângă utilajele de construcție. Să evite zonele aglomerate, iar în caz de pericol să se adreseze salvatorilor sau să sune la 112. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO