Mii de copii au participat la Noaptea Cercetătorilor Europeni. Au fost experimente de laborator și ateliere cu roboți
Fizica și chimia au devenit materii mai prietenoase pentru miile de copii care au participat la Noaptea Cercetătorilor Europeni.
Au fost experimente de laborator, ateliere cu roboți sau călătorii în lumea virtuală. Cei mici au fost extrem de încântați.
Acest tânăr a folosit câteva lămâi pentru a le explica celor mici cum circulă curentul electric.
Băiat: „Am condus curentul, a trecut curentul prin mine și am aprins un beculeț”.
La un alt stand, copiii au aflat cum arată bacteriile.
Sabrina – cercetător: "Avem o mulțime de experimente, începem cu bacteriile. Unde copii își pot cultiva micile lor bacterii. Să vedem ce micro organisme au pe degețele și să le facem puțin mai spectaculoase folosim și nişte sclipici".
Andra Irimia, organizator eveniment: "Noaptea cercetătărilor europeni este un eveniment cu tradiție în România, se organizeză încă din anul 2007. Publicul are șansa pentru câteva ore să îmbrace halatul de cercetător și să se pună în pielea unui cercetător”
Și la Oradea, oameni de știință, profesori, studenți și pasionați au pregătit standuri cu ultimele proiecte științifice.
Studenții de la Facultatea de Protecție a Mediului au venit cu fructe proaspete și cu un produs special, făcut chiar de ei.
George – student: " Și-anume jeleuri, care sunt pe bază de porumbele - sirop de porumbele - și sirop de zmeură".
La un alt stand, copiii au făcut o călătorie în lumea virtuală.
În altă parte a sălii, cei mici făceau cunoștință cu aparatura performantă.
Sanda Filip - prorector Universitatea din Oradea: "Ediția de anul acesta, 2024, aduce foarte multe firme-expozanți și avem foarte mulți copii care vin, studenți, elevi și chiar adulți, care vin să vadă ce se mai întâmplă în cercetare.”
Și la Iași, mii de curioși au umplut Gradina Palas.
Evenimentul este organizat anual, în ultima zi de vineri a lunii septembrie. Anul acesta a avut loc simultan în peste 400 de orașe din 26 de ţări europene.