Miezul de nucă românesc își păstrează locul în top la nivel european

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de tone pleacă anual de la noi spre alte ţări, iar pomicultorii care s-au orientat și spre procesare și-au dublat profitul.

 

Uleiuri presate la rece, batoane și diferite mixuri cu fructe sunt doar câteva exemple pentru care cererea a venit și de peste ocean.

Calitatea producției de la noi este recunoscută și de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite.

Într-o mică fabrică din județul Cluj, uleiul de nucă presat la rece a devenit brand premium. E folosit în stare crudă la salate, sosuri, paste sau supe, iar prețul este pe măsură. O sticlă de 250 ml costă 36 de lei.

Felicia Tulai, administrator: „Zona noastră fiind una bogată din nuci am ales să facem ulei de nucă, care are un conținut ridicat de iod, de omega 3, omega 6. Este foarte bun pentru corpul nostru”.

Citește și
productie nuci
România, campioană la producția de nuci în UE. O mare parte pleacă în Europa și în țările arabe

La Alba, în Ciugud, unul dintre cei mai importanți procesatori de nucă din țară, dar și din Europa Centrală și de Est, a investit peste 5 milioane de euro într-o fabrică modernă. Sunt procesate peste 7.000 de tone de nucă pe an, iar o parte ajunge în diverse mixuri sau batoane nutritive.

Adrian Drâmbărean, director tehnic: „În ultimul an, nu exagerez, cu 300% a crescut cererea pentru batoane. Avem batoane pe bază de prune și caise, mai nou am creat și batoane cu banane și nucă. Au ajuns în Slovacia, în Italia, în Germania, în Franța”.

Ofertă bogata și pentru cei care vor doar miez de nucă

Levente Hugo Bara, administrator fabrică: „Avem mai multe grupe de produse cum ar fi grupa sărată, miezul de nucă este acoperit cu sare de Hymalia, sare și piper, chily. De asemenea, avem o grupă de produse dulci unde miezul de nucă este acoperit cu vanilie, scorțișoară, caramel”.

Având în vedere cererea, tot mai mulți pomicultori au început să se axeze pe livezile de nuci. În prezent, există peste 2 milioane de arbori.

Un tânăr din localitatea Oarda de Sus, județul Alba, a investit acum 10 ani peste 25.000 de euro într-o plantație. Abia acum livada a început să dea rod, iar în următorii ani se așteaptă și la profit, mai ales că producția poate depăși chiar și 25 kg de nuci pentru fiecare pom.

Alexandru Urca, proprietar livadă: „Este cerere pentru că este un aliment bogat în tot felul de nutrienți. Pentru a avea totuși o recoltă destul de bogată, undeva în 10-12, poate chiar 15 ani, putem considera o livadă de nuc intrată pe rod”.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021, fermierii locali au exportat 7.148 de tone de nuci decojite, în valoare de 34,8 milioane de euro. Principalele piețe de destinație au fost Germania, Franța și Austria.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul român ofertat de unguri! I-au oferit și casă în Budapesta, dar n-a vrut să părăsească țara: ”Tot mai bine e acasă!"
Sportivul român ofertat de unguri! I-au oferit și casă în Budapesta, dar n-a vrut să părăsească țara: ”Tot mai bine e acasă!"
Citește și...
Criza cartofilor. Leguma va deveni delicatesă la iarnă, din cauza secetei din Europa
Criza cartofilor. Leguma va deveni delicatesă la iarnă, din cauza secetei din Europa

Cartofii prăjiți, mâncare de bază pentru mulți, vor deveni delicatesă la iarnă. Din cauza secetei, fermierii scot din pământ tuberculi mici, cât nuca, sau cât oul.

România, campioană la producția de nuci în UE. O mare parte pleacă în Europa și în țările arabe
România, campioană la producția de nuci în UE. O mare parte pleacă în Europa și în țările arabe

Suntem campioni la producția de nuci în Uniunea Europeană, după ce anul trecut am cules peste 60 mii de tone. O mare parte pleacă în Europa și în țările arabe.

Nucile românești, la mare căutare în țările din Europa. Cum sunt folosite
Nucile românești, la mare căutare în țările din Europa. Cum sunt folosite

Apreciate pentru calitatea lor, nucile românești dau savoare mâncărurilor din toată Europa.

Rețeta de cozonac cu nucă dezvăluită de Chef Adi Hădean. „A suferit puţine modificări în ultima sută de ani”
Rețeta de cozonac cu nucă dezvăluită de Chef Adi Hădean. „A suferit puţine modificări în ultima sută de ani”

Cozonacul este unul dintre deserturile nelipsite de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor. Chef Adrian Hadean a dezvăluit o rețetă transmisă în familia sa din generație în generație, pe care o prepară în fiecare an, în această perioadă.

Patiseriile au copt mii de cozonaci înainte de Crăciun. Au avut comenzi și din străinătate
Patiseriile au copt mii de cozonaci înainte de Crăciun. Au avut comenzi și din străinătate

Rumeniți și pufoși, cu nucă, mac și ciocolată, cozonacii nu lipsesc din meniul de sărbătoare.

Recomandări
Măsuri după atacul asupra Electrica. România va înființa un centru de securitate cibernetică în energie
Măsuri după atacul asupra Electrica. România va înființa un centru de securitate cibernetică în energie

România va avea un centru cu specialiști IT, dedicați securității cibernetice în energie.  

Consiliul JAI stabileşte azi data aderării României şi Bulgariei la Schengen cu graniţele terestre
Consiliul JAI stabileşte azi data aderării României şi Bulgariei la Schengen cu graniţele terestre

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor lua joi decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei şi vor stabili de la ce dată se vor desfiinţa controalele la graniţele terestre.

O escrocherie face noi victime în România. Cum poți rămâne fără bani pe card după ce primești mesaje despre ”job-uri online”
O escrocherie face noi victime în România. Cum poți rămâne fără bani pe card după ce primești mesaje despre ”job-uri online”

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu mesajele de tip SMS sau venite pe diverse aplicaţii de mesagerie (Whatsapp) care oferă "job-uri online" cu scopul de a colecta date sensibile de la utilizatori.