Miezul de nucă românesc își păstrează locul în top la nivel european
Zeci de mii de tone pleacă anual de la noi spre alte ţări, iar pomicultorii care s-au orientat și spre procesare și-au dublat profitul.
Uleiuri presate la rece, batoane și diferite mixuri cu fructe sunt doar câteva exemple pentru care cererea a venit și de peste ocean.
Calitatea producției de la noi este recunoscută și de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Într-o mică fabrică din județul Cluj, uleiul de nucă presat la rece a devenit brand premium. E folosit în stare crudă la salate, sosuri, paste sau supe, iar prețul este pe măsură. O sticlă de 250 ml costă 36 de lei.
Felicia Tulai, administrator: „Zona noastră fiind una bogată din nuci am ales să facem ulei de nucă, care are un conținut ridicat de iod, de omega 3, omega 6. Este foarte bun pentru corpul nostru”.
La Alba, în Ciugud, unul dintre cei mai importanți procesatori de nucă din țară, dar și din Europa Centrală și de Est, a investit peste 5 milioane de euro într-o fabrică modernă. Sunt procesate peste 7.000 de tone de nucă pe an, iar o parte ajunge în diverse mixuri sau batoane nutritive.
Adrian Drâmbărean, director tehnic: „În ultimul an, nu exagerez, cu 300% a crescut cererea pentru batoane. Avem batoane pe bază de prune și caise, mai nou am creat și batoane cu banane și nucă. Au ajuns în Slovacia, în Italia, în Germania, în Franța”.
Ofertă bogata și pentru cei care vor doar miez de nucă
Levente Hugo Bara, administrator fabrică: „Avem mai multe grupe de produse cum ar fi grupa sărată, miezul de nucă este acoperit cu sare de Hymalia, sare și piper, chily. De asemenea, avem o grupă de produse dulci unde miezul de nucă este acoperit cu vanilie, scorțișoară, caramel”.
Având în vedere cererea, tot mai mulți pomicultori au început să se axeze pe livezile de nuci. În prezent, există peste 2 milioane de arbori.
Un tânăr din localitatea Oarda de Sus, județul Alba, a investit acum 10 ani peste 25.000 de euro într-o plantație. Abia acum livada a început să dea rod, iar în următorii ani se așteaptă și la profit, mai ales că producția poate depăși chiar și 25 kg de nuci pentru fiecare pom.
Alexandru Urca, proprietar livadă: „Este cerere pentru că este un aliment bogat în tot felul de nutrienți. Pentru a avea totuși o recoltă destul de bogată, undeva în 10-12, poate chiar 15 ani, putem considera o livadă de nuc intrată pe rod”.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021, fermierii locali au exportat 7.148 de tone de nuci decojite, în valoare de 34,8 milioane de euro. Principalele piețe de destinație au fost Germania, Franța și Austria.