Patiseriile au copt mii de cozonaci înainte de Crăciun. Au avut comenzi și din străinătate

24-12-2020 19:08


Rumeniți și pufoși, cu nucă, mac și ciocolată, cozonacii nu lipsesc din meniul de sărbătoare.

Patiseriile au copt mii de bucăți în aceste zile, ca să poată onora toate cererile de Crăciun. Au venit comenzi și din străinătate, de la românii cu dor de casă.

Cuptoarele unei patiserii din Buzău au funcţionat fără oprire câteva zile, atât de multe comenzi au fost.

Un cozonac bun se cunoaşte după umplutură, care trebuie să aibă jumătate din greutatea lui. Apoi, coacerea este foarte importantă pentru cozonaci. Bucătarii îi verifică mereu, ca să îi poată scoate la timpul potrivit.

Preţul este de 35 de lei pe kilogram. Cei mai mulţi clienţi i-au comandat din timp şi merg doar să îi ridice, în timp ce alţii vin direct la magazin.

Nicoleta Cornovac, administrator de patiserie: „Cozonacii noştri sunt tradiţionali, lucraţi manual cu ingrediente de cea mai bună calitate, să zic aşa secretul nostru este că au foarte multă umplutură”.

Cozonacii dintr-o altă patiserie, din Sebeş, au ajuns chiar şi în străinătate, în comunităţile de români. Aici, la reţeta tradiţională, bucătăresele adaugă şi coajă de lămâie, pentru savoare.

Înainte să ajungă în cuptor, cozonacii sunt unşi cu gălbenuş, pentru a prinde o crustă aurie.

Maria Straulea, proprietară: „În Spania avem cerinţe. Fac comenzi de sute de cozonaci, chiar mii, şi în Germania”.

Client: „Sunt făcuţi cu ingrediente naturale şi calitete-preţ e foarte bun. E foarte multă nucă şi zahăr şi mai nou am văzut că au făcut şi cu mac”.

Cozonacul umplut din belşug cu nucă sau cu mac are în jur de un kg si costa 18 lei.

Tags: patiserie, cozonac,


VIDEO PROTVPLUS.RO