Miere de mentă sau de coriandru, specialitățile unui târg din Blaj. Cât costă un borcan


Ultimul update: Duminica 24 Martie 2019 21:26
Data publicarii: Duminica 24 Martie 2019 20:27
Categorie: Stiri actuale

O să avem mai multă miere ca anul trecut, însă 60 la sută va pleca spre Europa și Asia. La fel de adevărat este că mâncăm 600 de grame anual.

O altă problemă o reprezintă mierea contrafăcută, prezentă uneori chiar pe rafturile magazinelor.

La târgul de la Blaj participă sute de producători de miere cu zeci de sortimente inedite. De la mierea clasică, polifloră, de salcâm sau de rapiță, până la cea de coriandru. Un apicultor din Tulcea poveste că îşi duce stupii câteva luni pe an în Delta Dunării şi reuşeşte să obţină un produs special.

Petru Apostolescu, apicultor Tulcea: „O miere din Delta Dunării, miere de mentă şi flori de baltă. Este o mentă mică care creşte în Deltă şi înfloreşte la sfârșitul lunii august şi până în septembrie şi albina mai zboară şi pe alte plante nu e numai de mentă."

Sunt diverse mituri pentru a vedea dacă mierea este naturală.

Petru Apostolescu, apicultor Tulcea: „Este un test care verifică densitatea mierii, dar este un mit. Nu are nimic cu ce e în borcan. Singura metodă prin care putem să ne dăm seama sunt analizele de laborator foarte bine făcute. Ei pentru oamenii care au gustul făcut pe miere e aromă. Când avem o miere care are gust dulce-iute avem dubii."

Victor Mateș, producător;Pe piaţa organizată, controlată, mă referer la reţele de magazine, acolo unde ANSVA şi DSV fac controale periodice, eu susţin că nu avem în momentul de față miere contrafăcută. Controalele sunt foarte riguroase, amenzile sunt enorme, ducându-se chiar la excluderea de pe piaţă, putem să presupunm că avem pe piaţa liberă."

Clientă: „Eu aleg miere de la producătorii pe care îi cunosc. Am încredere în ei şi sunt sigură pe produsul pe care îl vând şi eu îl cumpăr."

În general fiţi atenţi: nu tot ce scrie pe etichetă conţine 100% sortimenul de miere dorit. Dar nu pentru că produsul ar fi contrafăcut, ci pentru că în natură lucrurile au mersul lor.

Adrian Ivaşcu, apicultor: „Mierea de coriandru nu este 100% de coriandru, pentru că albină nu poate fi dresată să meargă doar în lanul de coriandru, dar este în proporţie de peste 50% de coriandru. Poate fi flori de câmp, floarea soarelui, altfel de polifloră."

Dumitru Buzilă, producător Bucovina:Mierea de tei în care predomină teiul, dar fiind în perioada cu căldură şi multe flori în zonă, am mai pus şi altceva."

În România se obţin anul în jur de 23.000 de tone de miere, iar la export trimitem peste 14.000 de tone.

România este unul dintre cei mai mari producători de miere din Europa, dar e codașă la consum. Un borcan de miere costă între 15 şi 35 de lei, la fel ca anul trecut.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Miere de mentă sau de coriandru, specialitățile unui târg din Blaj. Cât costă un borcan
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO