Miercuri a fost record de temperatură în sudul României. Singurii obișnuiți cu căldura sunt curierii asiatici
În țară, fiecare zi din acest episod de arșiță vine cu noi recorduri de temperatură în sudul țării. Prin orașele pline de beton, oamenii au suportat cu greu această zi fierbinte, cu 46 de grade resimțite.
Unii caută surse de apă potabilă, cu ajutorul unor aplicații.
Bucureștiul părea un cuptor încins la amiază. La centrele de prim ajutor amplasate în toate sectoarele au ajuns foarte mulţi oameni doborâți de soare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ghiran Marcela Gabriela, asistent medical DGASPC sector 2: „Acuză ameţeli şi stări de rău, îi ajutăm, dacă este cazul sunăm la 112. În medie„ cam 14-15 cazuri pe zi.”
Şi medicii din Constanța au avut foarte multe solicitări din partea turiştilor.
Georgiana Rusu, medic oftalmolog: ,,Unii dintre ei chiar privesc către soare şi pot face chiar şi alte probleme, chiar şi de retină chiar şi maculopatie de radiaţie luminoasă. Copii se joacă uneori chiar şi cu soarele sau dacă se uită foarte mult timp pe luciul apei acela va reflecta către ochişori şi vor determina la nivelul corneei mici leziuni care se manifestă cu fotosensibilitate, dermatita de contact, dacă evităm orele acelea de vârf când şi nisipul frige exagerat de tare, să fie purtate tot felul de protecţii, tălpici, papuci”
Tânără: ,,Am avut probleme mari şi am apelat la picăturile de ochi, îţi afectează foarte mult ochii, îi ai roșii după o zi de plajă, se irită”
Atenţie şi când vă urcaţi în maşinile care au stat ore întregi sub soare. Atunci când lăsăm maşina afară în soare, de la temperatura ridicată care se creează în interior, se acumulează o cantitate mare de benzen, o substanţă toxică, dăunătoare sănătăţii, dar şi alţi compuşi organici volatili. Specialiştii ne recomandă aerisirea maşinii timp de câteva minute imediat ce o pornim, înainte să deschidem aerul condiţionat.
La ora 15, în Capitală termometrele arătau la umbră 40 grade, iar temperatura resimţită era 44 și 46 la Giurgiu şi Olteniţa. În ciuda căldurii, curierii şi-au continuat lucrul. Mulţi sunt asiaticii, care suporta mai uşor canicula:
„Ne hidratăm, cum putem, bem apă, pe bicicletă toată ziua, motorizată, mai dăm şi la pedale, 8-9 ore pe zi, depinde”
(..)
-Eu ies de la 11, la 3 iau o pauză de o oră, şi continui după, apă rece, şi cam atât.Am ieşit la 12 jumate azi, asta e rezultatul (arata la părul ud)
-Cam câte comenzi livraţi într o zi?
-15-20 comenzi.
Pe căldură, oamenii caută surse gratuite de apă potabilă şi rece în oraşele aglomerate, folosindu-se şi de aplicaţiile care le vin ajutor.
Aplicaţia se deschide sub formă de hartă şi va arăta care sunt cele mai apropiate surse de apă potabilă puse la dispoziţie în mod gratutit.
„Ce putem să facem, ce avem la îndemână, o îngheţată, o apă rece, un evantai, o umbră, aici e apă potabilă, foarte bună”.
„Hidratare, hidratare în continuu, ne ferim de soare” spun oamenii toropiți de căldură.
A fost un record de intervenţii ale pompierilor salvatori în ultimele 24 de ore, la nivel naţional. Mai bine de 1.500 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD.