Mesajul lui Klaus Iohannis pentru romanii care muncesc in Marea Britanie. "Nu este cazul sa intre cineva in panica"
Romania este constienta ca trebuie sa se implice pentru romanii din Marea Britanie si o va face, dupa referendumul pentru iesirea Londrei din UE, a declarat Klaus Iohannis, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles.
„Daca romanii doresc sa lucreze acolo (in Marea Britanie – n.r.), este bine sa gaseasca conditii echitabile, iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie sa purtam negocierea in sensul in care sa nu aiba ei pierderi de suportat datorita acestei miscari”, a spus seful statului roman, citat de News.ro.
„Deocamdata nu se intampla absolut nimic si nu se va intampla nimic timp de un an, doi ani (...). Nu este cazul sa intre cineva in panica”, a adaugat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iohannis a precizat ca punctul de vedere al Romaniei este ca dosarul Brexit trebuie abordat cu calm si luciditate. „Indiferent daca, pana la urma, se decide sa plece sau sa ramana, Marea Britanie ramane un partener foarte important pentru Uniunea Europeana si, sigur, si pentru Romania si cred ca este foarte ‚fair’, ca sa vorbesc si in termenii lor, sa pregatim aceasta miscare foarte bine si sa o facem in asa fel incat sa rezulte, cat se poate, evident, o situatie in avantajul tuturor partilor”, a explicat presedintele.
„Noi, Romania, avem suficiente lucruri de negociat. Ma gandesc, sigur, in primul rand, la romanii care traiesc si lucreaza in Marea Britanie si pentru care avem de gand sa ne implicam, dar sunt si alte lucruri, multe de politica externa, de politica de securitate, unde Marea Britanie si Romania au puncte de vedere apropiate”, a subliniat Iohannis, care a atras, insa, atentia ca nu se poate negocia nimic pana ce nu exista o solicitare scrisa din partea Marii Britanii.
Liderii UE s-au reunit marti la Bruxelles, in cadrul ultimului summit programat la care ia parte si premierul britanic David Cameron, pentru a discuta despre impactul referendumului de saptamana trecuta.
Inainte de inceperea summitului, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care ii cere Marii Britanii sa activeze imediat clauza de retragerea din UE, prevazuta in Tratatul de la Lisabona, „pentru a evita orice incertitudine care ar aduce prejudicii si pentru a apara integritatea Uniunii”.
De altfel, toate institutiile europene au cerut Londrei sa activeze cat mai repede Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce reglementeaza iesirea unui stat membru din blocul comunitar.
Vineri, la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor referendumului, premierul David Cameron si-a anuntat demisia incepand din luna octombrie. El a precizat ca ii va lasa succesorului sau sarcina de a negocia termenii iesirii din UE.