Alegerea vicepresedintelui CSM, amanata. Un procuror a devenit pentru prima data presedinte al CSM
Procurorul Oana Schmidt Haineala a fost aleasa, vineri, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ea fiind pana in prezent vicepresedinte al institutiei.
19:30 Alegerea vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amanata pentru saptamana viitoare, sedinta de vineri fiind suspendata din lipsa de cvorum, a anuntat noul presedinte al CSM, Oana Schmidt Haineala.
Haineala a mai spus ca pentru functia de vicepresedinte al Consiliului au fost depuse doua candidaturi, de catre judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sedinta de vineri a fost amanata dupa ce plenul CSM a respins solicitarea de revocare a hotararii prin care Oana Schmidt Haineala a fost investita ca presedinte al Consiliului.
Cererea a fost respinsa cu 11 voturi "impotriva" si sapte "pentru".
Solicitarea de revocare a investirii Oanei Haineala ca sef al CSM fusese formulata de catre sectia pentru judecatori a CSM.
Judecatorul Horatius Dumbrava a afirmat ca s-a produs un evident un blocaj institutional, motiv pentru care trebuie reluata intreaga procedura.
In acest context, judecatorul Cristi Danilet a anuntat ca isi depune candidatura pentru functia de vicepresedinte al CSM, pentru a fi eliminat astfel blocajul survenit. Danilet a declarat ca isi asuma proiectul Oanei Schmidt Haineala - cea care a ocupat, pana vineri, functia de vicepresedinte.
Anterior, procurorul Oana Schmidt Haineala a fost aleasa, in sedinta de vineri a Plenului CSM, presedinte al Consiliului, dupa care candidatura judecatoarei Alina Ghica pentru functia de vicepresedinte nu a intrunit numarul de voturi minim necesar, respectiv zece, pentru a fi aleasa.
Haineala a fost aleasa cu zece voturi, in timp ce contracandidatul ei, judecatorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM.
Judecatoarea Alina Ghica si-a anuntat vineri candidatura la functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la scurt timp dupa alegerea procurorului Ona Schmidt Haineala ca presedinte al CSM.
Imediat dupa ce Alina Ghica si-a anuntat candidatura, judecatorul Horatius Dumbrava s-a ridicat si a spus ca paraseste sala, pentru ca este inacceptabil ca un proiect de management sa fie depus cu 40 minute inainte de prezentare.
Dumbrava a fost urmat de de alti trei membri ai CSM, respectiv Adrian Neacsu, Alexandru Serban si Marius Tudose.
Cei patru membri ai CSM au lipsit din sala de sedinte atat la audierea Alinei Ghica, cat si la momentul votului pentru functia de vicepresedinte.
18:30 Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut, vineri seara, anularea alegerilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM, Plenul Consiliului urmand sa ia o decizie in privinta acestei solicitari, pentru care este necesara majoritatea de voturi.
Presedinta CSM, Alina Ghica, a anuntat ca s-a solicitat revocarea hotararii prin care a fost investita Oana Schmidt Haineala ca sef al Consiliului.
Judecatorul Horatius Dumbrava a afirmat ca este evident un blocaj institutional, motiv pentru care trebuie reluata intreaga procedura.
15:43 Procurorul Oana Schmidt Haineala a fost aleasa, vineri, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ea fiind pana in prezent vicepresedinte al institutiei.
Oana Schmidt Haineala a fost aleasa cu zece voturi, in timp ce contracandidatul ei, judecatorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM.
Haineala este primul procuror care devine presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Dupa alegerea presedintelui CSM urmeaza sa fie anuntate candidaturile pentru functia de vicepresedinte. Surse din magistratura sustin ca va fi doar candidatura Alinei Ghica la functia de vicepresedinte al CSM.
Anul trecut, Alina Ghica si Oana Schmidt Haineala si-au depus un proiect comun, insa pe parcursul anului s-a simtit faptul ca vicepresedinta Consiliului, procuroarea Haineala, a condus mai mult decat presedinta Ghica.
Surse din magistratura sustineau ca anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte.
Faptul ca un procuror isi depune candidatura pentru presedintia CSM in conditiile in care acest for are in componenta mai multi judecatori decat procurori a generat discutii in sistemul judiciar. Nu exista vreo interdictie prevazuta de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi presedinte al CSM.
Oana Andrea Schmidt Haineala a fost, din ianuarie 2012, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar din ianuarie 2011 este membru ales in CSM, din partea parchetelor de pe langa tribunale, pentru un mandat de sase ani.
In perioada 15 iulie 2010 - 6 ianuarie 2011, Haineala a ocupat functia de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, cu grad de profesional de parchet de pe langa curtea de apel, iar din februarie pana in iulie 2010 a fost consilier al presedintelui Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor:
Haineala a mai ocupat si functia de consilier de stat in cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Administratiei si Internelor, in perioada mai 2009 - februarie 2010, si a fost director al Directiei pentru Relatia cu Ministerul Public si de prevenire a criminalitatii si a coruptiei din Ministerul Justitiei.
Din august 2004 pana in mai 2008, Oana Andrea Schmidt Haineala a ocupat functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, anterior fiind procuror sef al Biroului de anchete speciale magistrati si politisti Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procuror in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau.
Potrivit CV-ului, toate calificativele profesionale primite de Haineala au fost "foarte bine".
Oana Schmidt Haineala a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si a urmat cursuri postuniversitare de drept penal si criminologie la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, cursuri postuniversitare de management organizational la Universitatea din Bacau, cursuri de specializare pe tema "Studii privind securitatea nationala – Evaluarea informatiilor" la Colegiul Galillee, Israel.
De asemenea, Haineala a finalizat doua masterate in "Stiinte militare si informatii", la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" si in "Securitate si aparare nationala" la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I".
In anul 2011, Oana Schmidt Haineala a obtinut si o diploma de doctorand in Stiinte Militare si Informatii la Universitatea Nationala de Aparare Carol I".
Presedintele Traian Basescu a fost prezent, vineri, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde a fost prezentat raportul de activitate din 2012 al institutiei si apoi a fost aleasa noua conducere.
La sedinta CSM, care a fost prezidata de seful statului, au fost prezenti membrii Consiliului, prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, Daniel Morar si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si-au ales, vineri, o noua conducere, intrucat mandatul presedintelui Alina Ghica si cel al vicepresedintelui Oana Schmidt Haineala expirasera.
Uniunea Nationala a Judecatorilor a cerut, insa, public Consiliului Superior al Magistraturii sa amane alegerile programate vineri, pentru ca toti candidatii sa aiba timp sa isi sustina proiectele.