Melescanu, despre gestul lui Rogozin: A fost o chestiune deliberata pentru a ne crea dificultati in relatia cu Rusia

Melescan, rogozin, rusia, romania, avion,
Pro TV

Teodor Melescanu, a declarat luni ca situatia generata de interdictia de survol a Romaniei de catre aeronava in care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost una "deliberata" ca sa creeze un diferend politic intre Romania si Rusia.

"Din punctul meu de vedere, toata aceasta chestiune, cu survolul Romaniei, a fost in mod clar prevazuta ca sa creeze un diferend politic intre Romania si Rusia. Si spun acest lucru pentru ca, cu cateva zile inainte de a pleca spre Transnistria, Rogozin a dat pe Twitter informatia ca va survola teritoriul Romaniei si a pus si harta respectiva, ca sa vedem pe unde intra, pe unde iese si asa mai departe. Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberata de vicepremierul Rogozin, pentru a crea dificultati in relatiile dintre Romania si Rusia", a afirmat seful diplomatiei romane la Antena 3, relateaza Agerpres.

Melescanu a spus ca gestul politicianului rus a avut si o semnificatie secundara. "A vrut sa demonstreze ca sanctiunile adoptate de Uniunea Europeana cu privire la anumiti demnitari care sunt pe lista neagra si care nu au voie sa calatoreasca sau sa tranziteze teritoriile tarilor membre ale Uniunii Europene nu functioneaza", a afirmat el.


De altfel, Teodor Melescanu a adaugat ca, in ciuda unor afirmatii contrare din partea rusa, viata persoanelor din aeronava civila careia i s-a interzis survolul Romaniei, vineri, nu a fost pusa in pericol. "In niciun moment, viata pasagerilor nu a fost pusa in dificultate (...). Faptul ca au aterizat la Minsk dovedeste foarte clar ca aeronava dispunea de tot combustibilul necesar pentru a face orice fel de traseu in zona noastra", a adaugat Melescanu.

Ministrul roman de Externe a detaliat si o parte dintre procedurile ce au dus la interdictia de survol. "Vicepremierul Rogozin a informat pe Twitter intreaga lume ca va zbura, va survola teritoriul Romaniei si a prezentat si harta cu itinerariul avionului respectiv. In mod firesc si evident, atunci cand se face o asemenea comunicare publica este practic punctul de la care trebuie sa porneasca mecanismul care sa tina seama de sanctiunile Uniunii Europene. Aceasta comunicare a fost primita si la Directia Consulara de la noi, care a informat Autoritatea Aeronautica din Romania si a precizat ca, in conformitate cu sanctiunile stabilite de Uniunea Europeana, nu acorda drept de survol acestei aeronave, chiar daca ea era civila", a spus Teodor Melescanu.

Citește și
Dmitri Rogozin
Rusia pregateste masuri impotriva Romaniei, dupa incidentul cu Dmitri Rogozin. "Sanctiunile noastre vor fi speciale"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ministrul roman a aratat ca faptul ca Dmitri Rogozin a ales sa se afle intr-o aeronava civila "dovedeste ca a fost deliberata toata aceasta operatiune".

Vineri, Rusia a protestat fata de decizia Bucurestiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chisinau in care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin sa survoleze teritoriul Romaniei, calificand aceasta drept o "provocare deliberata, care aduce un prejudiciu serios relatiilor bilaterale", conform Ministerului rus de Externe, citat de agentia de presa TASS.

"Ministerul de Externe a adresat un protest ferm insarcinatului cu afaceri al Romaniei la Moscova, Viorel Cojocaru, in legatura cu decizia autoritatilor Romaniei de a interzice survolarea spatiului aerian al tarii lor de catre un avion civil de pasageri al companiei aeriene Globus"
, care efectua la 28 iulie un zbor regulat pe ruta Moscova-Chisinau, mentioneaza diplomatia rusa.

"A fost subliniat faptul ca a fost pusa in pericol securitatea a peste 160 de pasageri, care se aflau la bordul avionului", se mai spune in declaratia Ministerului rus de Externe. "Ei nu au reusit sa ajunga la timp la destinatie", conform aceluiasi text.

Potrivit MAE rus, Moscova considera acest incident drept o "provocare deliberata, care aduce un prejudiciu serios relatiilor bilaterale". "Am invitat autoritatile romane sa efectueze o investigatie minutioasa a celor intamplate si sa ofere partii ruse o explicatie", a adaugat diplomatia rusa.

Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chisinau si apoi in Transnistria a esuat vineri din cauza refuzului Romaniei de a permite avionului de linie sa traverseze spatiul sau aerian, noteaza agentia de presa citata.

Conform companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chisinau i-a fost interzis accesul in spatiul aerian al Romaniei de catre serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv ca la bordul sau se afla o "persoana de pe lista cu sanctiuni" a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii rusi care au interdictie de calatorie in Uniunea Europeana.

Avionul s-a intors la Minsk, dupa care vicepresedintele Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat "Aeroflot" din capitala belarusa. In spatele refuzului Romaniei de a permite survolul avionului S7, ce zbura spre Chisinau, se afla Occidentul, a declarat vineri searaa vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de TASS.

Rusia califica refuzul autoritatilor romane drept un gest antirusesc grosier, la limita huliganismului international, a reactionat si ministrul de Externe adjunct rus, Grigori Karasin, citat de RIA Novosti.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Rogozin acuza Romania ca e
Rogozin acuza Romania ca e "o marioneta a SUA". "Sunt unii dintre cei mai buni instigatori ai tuturor campaniilor antiruse"

Rogozin a sustinut ca Melescanu a vrut sa zboare cu escala la Moscova, dar s-a razgandit si ca Romania este o marioneta a SUA.

Rusia pregateste masuri impotriva Romaniei, dupa incidentul cu Dmitri Rogozin.
Rusia pregateste masuri impotriva Romaniei, dupa incidentul cu Dmitri Rogozin. "Sanctiunile noastre vor fi speciale"

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a cerut, pe Facebook, “contramasuri usturatoare” din partea Moscovei, dupa ce autoritatile romane si moldovene nu au permis cursei sale sa ajunga la Chisinau.

Ministrul Apararii: Situatia din zona Marii Negre ne obliga sa consolidam flancul estic al NATO. Mesajul pentru Rogozin
Ministrul Apararii: Situatia din zona Marii Negre ne obliga sa consolidam flancul estic al NATO. Mesajul pentru Rogozin

Ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, a declarat, sambata, ca situatia de securitate din zona Marii Negre obliga Romania sa consolideze flancul estic al NATO, sa faca achizitiile potrivite pentru Armata.

Dimitri Rogozin ameninta Romania dupa ce avionul in care se afla nu a putut survola spatiul aerian. Mesajul MAE rus
Dimitri Rogozin ameninta Romania dupa ce avionul in care se afla nu a putut survola spatiul aerian. Mesajul MAE rus

Romania s-ar putea trezi in mijlocul unui scandal diplomatic, dupa ce autoritatile noastre au interzis avionului in care se afla vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, sa tranziteze spatiul aerian al tarii.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.