Dimitri Rogozin ameninta Romania dupa ce avionul in care se afla nu a putut survola spatiul aerian. Mesajul MAE rus

×
Codul embed a fost copiat

Romania s-ar putea trezi in mijlocul unui scandal diplomatic, dupa ce autoritatile noastre au interzis avionului in care se afla vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, sa tranziteze spatiul aerian al tarii.

Rogozin, care are interdictie sa intre in spatiul european, ar fi trebuit sa ajunga vineri, impreuna cu mai multi oficiali rusi, la o festivitate din Tiraspol.

Dar avionul a facut cale intoarsa si s-a oprit la Minsk, din cauza lipsei de carburant. In vreme ce Rogozin a avut o reactie violenta pe internet, la adresa Romaniei, analistii politici spun ca autoritatile noastre doar au respectat o hotarare europeana.

Desfasurarea evenimentelor live-update:

UPDATE 21:45 "Ministerul rus de Externe a adresat protestul insarcinatului cu afaceri al Romaniei in Rusia Viorel Cojocaru, ca urmare a interdictiei impuse de autoritatile romane cu privre la traversarea spatiului sau aerian de catre un avion de pasageri al companiei aeriene Globus, care asigura un zbor regulat de la Moscova la Chisinau", a anuntat ministerul.

Citește și
PUTIN
Vladimir Putin: Poporul fratesc transnistrean poate conta pe sprijinul Rusiei
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

MAE rus a subliniat ca securitatea a peste 160 de pasageri a fost pusa in pericol", iar ei nu au reusit sa ajunga la destinatie la timp. Moscova califica incidentul drept "o provocare deliberata care afecteaza in mod serios relatiile bilaterale".

"Am cerut autoritatilor romane o sa faca o ancheta minutioasa cu privire la acest incident si sa ofere partii ruse explicatii relevante", a mai precizat MAE rus, conform TASS.

Vizita viceprim-ministrului rus Dimitri Rogozin in Republica Moldova, care ar fi trebuit sa aiba loc vineri, a fost afectata de refuzul Romaniei de a permite cursei regulate de pasageri S7-157 Moscova-Chisinau avand la bord delegatia rusa sa ii survoleze teritoriul sub pretextul ca ar transporta o persoana "aflata pe lista neagra", explica TASS.

UPDATE 20:05 Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a oferit intr-o declaratie acordata agentiei TASS detalii privind interdictia impusa de autoritatile romane avionului in care se afla si care ar fi urmat sa-l duca la Chisinau, afirmand ca in timpul zborului, dispeceratul de la Bucuresti a luat legatura cu "dispeceratul avionului" pentru a confirma ca delegatia rusa se afla la bord, dupa aceea fiind anuntata si interdictia de survol.

"In timpul zborului dispeceratul roman de la Bucuresti a luat legatura cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor si pentru a se convinge ca la bordul avionului se afla delegatia rusa si liderul ei. Dupa aceasta am fost anuntati ca ne este interzis sa intram in spatiul aerian al Romaniei", a relatat Rogozin, conform deschide.md.

El a precizat ca pilotii au luat legatura cu Budapesta si ca a solicitat ca el, impreuna cu delegatia, sa coboare in capitala Ungariei, iar avionul sa plece in Republica Moldova.

"Totodata, pilotii au vrut sa se inteleaga sa alimenteze avionul in Budapesta, insa Ungaria a refuzat sa ne lase sa aterizam la Budapesta”, a declarat Rogozin.

UPDATE 18:00 Dodon, catre autoritatile de la Bucuresti: De ce ati tinut in aer sute de cetateni ai Republicii Moldova?

Presedintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, referindu-se la interdictia impusa de autoritatile romane avionului in care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin, ca decizia este una interna a autoritatilor romane, dar a intrebat de ce au fost tinuti in aer sute de cetateni moldoveni.

"Romania a luat decizia, asta e treaba lor interna. in avion erau sute de moldoveni cu copii mici. De ce ati facut acest lucru? Daca ati vrut si ati avut o intelegere cu cineva, trebuia sa lasati avionul sa vina la Chisinau. De ce ati tinut in aer sute de cetateni ai Republicii Moldova, care mai bine de trei ore si jumatate - patru stateau si plangeau in avion ca nu stiau ce se intampla?", a intrebat Dodon intr-o conferinta de presa.

UPDATE 16:30 Vicepremierul Rus Dimitri Rogozin a scris pe Twitter, referindu-se la refuzul autoritatilor de la Bucuresti de a permite accesul avionului in care se afla in spatiul aerian romanesc, ca aceasta decizie a pus in pericol vietile pasagerilor, incheindu-si postarea cu amenintarea: "Asteptati raspuns, nemernicilor!".

„Autoritatile Romaniei au pus in pericol pasagerii avionului S7, femei si copii. Combustibilul era suficient doar pana la Minsk. Asteptati raspuns, nemernicilor”, a scris Rogozin, conform deschide.md.


 

Romania a interzis survolarea spatiului sau aerian pentru avionul in care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin, scrie Deschide.md, citand surse avizate. Conform presei din Republica Moldova, Rogozin ar fi urmat sa ajunga la Chisinau, insa i s-a interzis sa tranziteze Romania, iar Ucraina a interzis ca orice avion rusesc sa intre in spatiul sau aerian.

Conform sursei citate, aeronava in care se afla Rogozin s-a aflat deasupra Ungariei.

Timpul.md afirma ca, potrivit informatiilor furnizate in presa de presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vicepremierul rus Rogozin urma sa ajunga vineri la Chisinau.

"Astfel bloggerii de la Runway 08 sustin ca din informatiile pe care le detin, la bordul aeronavei B737-800 GLP157 cu numarul de inregistrare VQ-BVM, operata de Globus Airlines pentru S7 Airlines se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin", scrie Timpul.md.

Aceeasi sursa afirma ca avionul care il transporta pe vicepremierul Rusiei Rogozin se duce spre Moscova sau Minsk.

Potrivit Pro TV Chisinau, care citeaza site-ul www.flightradar24.com, avionul de pe cursa Moscova - Chisinau a decolat din capitala rusa, a zburat deasupra Belarusului si Poloniei, a ajuns in Ungaria, iar de acolo s-a intors.

"Anterior, lui Dmitri Rogozin i-a fost interzis sa tranziteze Romania, iar avionul de pe aceasta cursa urma sa ajunga la Chisinau, survoland spatiul aerian din tara vecina, intrucat Ucraina a interzis ca orice avion rus sa zboare deasupra tarii", explica Pro Tv Chisinau.

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, le-a transmis autoritatilor moldovene ca este pregatit sa vina in tara vecina cu motocicleta sau elicopterul, dupa ce premierul Pavel Filip si presedintele legislativului Andrian Candu au declarat ca nu-i vor permite controversatului politician rus sa survoleze cu un avion militar spatiul aerian al Republicii Moldova.

Premierul Republicii Moldova considera ca Rogozin nu ar trebui sa vina cu un avion militar. Bine. Atunci alegerea este a autoritatilor moldovenesti: elicopterul sau motocicleta?”, a scris Rogozin.

De asemenea, acesta a postat o imagine pe motocicleta si in cabina unui elicopter pe pagina sa de Facebook.

Discutii legate de tranzitarea teritoriului Romaniei de o aeronava avandu-l la bord pe Rogoziin au mai fost si in decembrie 2016. Rogozin a anuntat atunci pe Twitter ca aeronava sa a tranzitat spatiul aerian al Romaniei, ceea ce incalca sanctiunile impuse oficialului rus de catre Uniunea Europeana, dupa ce Moscova a anexat Crimeea.

Reprezentantii Romatsa au declarat atunci pentru News.ro ca o aeronava apartinand liniei aeriene ruse Aeroflot a fost dirijata pe teritoriul Romaniei de la est la vest, dar nu are informatii referitoare la prezenta vicepremierului rus Dmitri Rogozin in avion.

Ministerul Afacerilor Externe confirma, intr-un raspuns la o solicitare News.ro, ca autoritatile de la Bucuresti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin sa survoleze spatiul aerian national.

”Referitor la solicitarea dumneavoastra, Ministerul Afacerilor Externe va informeaza ca autoritatile de la Bucuresti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin sa survoleze spatiul aerian national”, se arata in raspunsul MAE.

Romania a interzis survolarea spatiului sau aerian pentru avionul in care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin, scria Deschide.md, citand surse avizate.

Conform presei din Republica Moldova, Rogozin ar fi urmat sa ajunga la Chisinau, insa i s-a interzis sa tranziteze Romania, iar Ucraina a interzis ca orice avion rusesc sa intre in spatiul sau aerian. Conform sursei citate, aeronava s-a aflat deasupra Ungariei.

MAE: Autoritatile de la Bucuresti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin sa survoleze spatiul aerian national

Ministerul Afacerilor Externe confirma, intr-un raspuns la o solicitare News.ro, ca autoritatile de la Bucuresti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin sa survoleze spatiul aerian national.

”Referitor la solicitarea dumneavoastra, Ministerul Afacerilor Externe va informeaza ca autoritatile de la Bucuresti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin sa survoleze spatiul aerian national”, se arata in raspunsul MAE.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Vicepremierul rus, supus sanctiunilor UE, a ajuns la Budapesta in loc de Chisinau. Reactia MAE de la Bucuresti
Vicepremierul rus, supus sanctiunilor UE, a ajuns la Budapesta in loc de Chisinau. Reactia MAE de la Bucuresti

 Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat vineri ca avionul in care se afla nu a putut ateriza pe aeroportul din Chisinau din cauza cetei si a fost redirectionat spre Budapesta.

Vladimir Putin: Poporul fratesc transnistrean poate conta pe sprijinul Rusiei
Vladimir Putin: Poporul fratesc transnistrean poate conta pe sprijinul Rusiei

Transnistria poate conta pe ajutorul Rusiei, a transmis Vladimir Putin, prin intermediul vicepremieruluiDmitri Rogozin, celor prezenti la deschiderea scolii “moldovenesti” din satul Taslic, situat in stanga Nistrului, scrie agentia TASS.

Dmitri Rogozin cere Transnistria in schimbul unirii Moldovei cu Romania.
Dmitri Rogozin cere Transnistria in schimbul unirii Moldovei cu Romania. "Impotenti care discuta despre Kama Sutra"

Vicepremierul de la Kremlin lasa de inteles ca Rusia ar putea accepta o unire a Moldovei cu Romania, insa nu in orice conditii.

Vicepremierul rus a vorbit despre posibilitatea unirii Romaniei cu Moldova.
Vicepremierul rus a vorbit despre posibilitatea unirii Romaniei cu Moldova. "Vor simti bratul puternic al Rusiei"

Dmitri Rogozin, vicepremier si emisar al Krmlinului in Transnistria, a facut predictii privind scenariul unei uniri a Romaniei cu Republica Moldova.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.