Melescanu: "Sunt investitori interesati de Oltchim. Daca se poate mai ieftin, de ce nu?"
Directorul SIE, Teodor Melescanu, a declarat vineri ca serviciul a realizat informari pe Oltchim ca urmare o solicitarilor oficiale ale Guvernului, precizand ca in continuare exista investitori strategici interesati.
Melescanu a explicat vizita sa la Guvern pentru a se intalni cu premierul Victor Ponta, precizand ca este firesc din cand in cand sa se intalneasca pentru "lucruri care nu trebuie neaparat date intr-o forma scrisa, dar evident ca in contextul respectiv tema privatizarii Oltchim a fost unul din subiecte, care nici pe departe nu s-a referit la pe unde merge, pe unde umbla contributorul principal al stirilor pe aceasta tema".
Melescanu a precizat ca a discutat cu Ponta despre informatiile privind evolutia si perspectivele privatizarii Oltchim.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Exista cativa investitori interesati, strategici. Dintr-un motiv sau altul nu au participat pentru moment la licitatie, dar eu cred ca exista un interes destul de mare pentru aceasta zona si sunt convins ca, daca lucrurile se fac cum trebuie, poate sa fie un succes aceasta privatizare", a mai sustinut Melescanu.
Directorul SIE a afirmat ca Oltchim este o tema care poate afecta securitatea nationala si este "firesc ca decidentii politici sa incerce sa cunoasca cat mai multe lucruri pentru a putea adopta deciziile corecte".
Melescanu a mai precizat ca actualul Guvern s-a aflat intr-o situatie dificila in cazul Oltchim, privatizare asumata in fata FMI, si ca "pe de o parte trebuia sa faca ceva, pe de alta parte era informat despre vulnerabilitatile pe care le avem".
Totodata, directorul SIE a mentionat ca serviciul nu se ocupa de privatizari, ci de informatii.
"Oricand ni se cere oficial sa obtinem informatii legate de activitatea unor companii externe, bonitatea lor, daca exista sau nu anumite incompatibilitati cu participarea la licitatii, o facem bineinteles, dar nu este tema noastra de baza ca serviciu", a explicat Melescanu.
El a fost intrebat daca celelalte companii mari care s-au retras au facut acest lucru pentru ca urma sa fie dusa in derizoriu licitatia privind Oltchim.
"Nimeni nu s-a retras - stiu la cine va ganditi - nu s-a retras dintr-un motiv sau altul decat legat de considerente de natura economica. Raman oamenii interesati. Sigur, daca se poate lua mai ieftin prin altcineva, de ce nu?", a raspuns directorul SIE.
Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a venit miercuri la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situatia de la Oltchim, au declarat surse oficiale.
SRI a transmis Guvernului aproximativ 190 de rapoarte pe tema Oltchim, in decursul mai multor ani, iar toate guvernele au cunoscut foarte bine situatia combinatului, a declarat, vineri, directorul SRI, George Maior.
"S-au transmis rapoarte in privinta Oltchim de foarte multa vreme de catre SRI, aproximativ 190 de rapoarte in decursul anilor si situatia de acolo a fost foarte bine cunoscuta de toate guvernele", a declarat Maior.
El a fost intrebat ce aratau rapoartele SRI privind situatia Oltchim. "Sunt rapoarte secrete si bineinteles ca nu am sa discut acest lucru, dar situatia referitoare la Oltchim a fost dintotdeauna cunoscuta", a replicat Maior.
Intrebat cum vede intentia premierului Victor Ponta de a face publice o serie de rapoarte ale SRI privind Oltchim, George Maior a raspuns: "Este dificil sa faci public un raport fara sa-l desecretizezi, lucru care se desfasoara in anumite conditii, si nu cred ca e cazul de acest lucru, astfel incat misiunea unui serviciu secret este de a transmite informatii secrete, nu de a transmite informatii publice".
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului., ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.
Premierul a precizat, totodata, ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Joi seara, Victor Ponta a declarat ca informatia conform careia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro intr-o banca din Olanda, prezentata joi dintr-un document, este falsa, iar acesta nu a depus pana in prezent vreo dovada ca are banii pentru Oltchim.
Presa a relatat joi, citand un document oficial, ca firma Gliding din Amsterdam garanteaza ca Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro intr-un cont din Olanda al bancii HSBC.