Medicii i-ar fi "imbolnavit" de cancer pe pacientii sanatosi pentru a fura medicamentele. Noua persoane, arestate preventiv

×
Codul embed a fost copiat

Toate cele noua persoane retinute marti in dosarul retetelor false, intre care trei medici, au fost arestate preventiv, printr-o decizie luata miercuri seara de Tribunalul Bucuresti.

UPDATE 22:00 Celelalte mandate de arestare au fost emise pentru doua diriginte de farmacii si patru persoane care ar fi intermediat achizitiile de la firme fantoma. Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

19:00 Cei trei medici acuzati ca au castigat sume nerusinate de pe urma unor oameni chinuiti de cancer si-au petrecut noaptea in arest. In aceeasi situatie au fost alte 7 persoane, inclusiv sotia milionarului Ilie Vonica. Acuzatiile procurorilor sunt extrem de grave. Acestia sustin ca doctorii furau medicamentele pentru tratarea cancerului din depozitul Spitalului Fundeni si le vindeau ulterior in farmaciile coordonate de Ioana Vonica.

Paguba adusa Casei de Asigurari de Sanatate este de ordinul milioanelor de euro.

Medicii Otilia Georgescu, Aristica Poenaru, Emilia Niculescu Mizil, Ioana Vonica si alti 5 suspecti - farmacisti si reprezentantii unor firme de distributie - au plecat incatusati de la Politia Capitalei marti seara, tarziu.

Citește și
Microscop
STUDIU. Cancerul de prostata ar putea fi o boala cu transmitere sexuala. Concluziile cercetatorilor americani
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Singurul care a scapat dar si are calitatea de martor este milionarul Ilie Vonica. Acesta nu a dorit insa sa comenteze acuzatiile care i se aduc sotiei sale.

Ancheta in dosarul medicamentelor oncologice este insa abia la inceput. Procurorii au descoperit ca cei trei doctori de la Spitalul Clinic Fundeni au emis mai multe tipuri de retete compensate pentru tratarea cancerului: unele pe numele unor persoane care nu au aceasta boala si nu stiau nimic, altele pe baza datelor unor pacienti decedati si a treia categorie pentru persoane internate care primeau tratamentul in spital.

Interceptare telefonica:

T: Doamna doctor, am primit o citatie catre Politia Capitalei.
NICULESCU MIZIL EMILIA: Da, stiu ca au mai primit si la alti pacienti.
T: Si stati sa vedeti ca pe reteta scrie de o doamna care a ridicat medicamentele si eu nu o cunosc pe doamna aia si am spus ca nu o cunosc. Pe reteta scrisul dumneavoastra se vede, se vede numele meu, dar semnatura nu prea se vede si nu am.. .Am zis ca nu stiu.

Asadar, paceitnul era tratat in spital insa, in acelasi timp, datele lui erau folosite pentru a se scoate medicamente din farmacii. Cea mai pare parte a acestor tranzactii se faceau prin lantul de farmacii Reteta, care ii aparinte Ioanei Vonica.

De asemenea, erau folositi farmacistii sau prieteni sau vecini ai acestora, datele lor fiind trecute pe retete.

"Ni s-a solicitat de catre farmacista diriginte sa completam mai multe retete cu datele noastre, fiind vorba de medicamente oncologice. Erau teancuri de retete de acest fel care nu erau aduse de catre pacienti ci de catre alte persoane. Nu a vazut medicamentele efectiv", a declarat o farmacista.

Doctoriile prescrie faceau parte din grupa anticanceroase, antiemetice, antibiotice si antifungice, iar Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti deconteaza integral valoarea acestora pentru ca fac parte din programul naţional de oncologie, boli ale sangelui si boli rare.

Anchetatorii au numarat retetele emise de fiecare doctor si au constatat ca fiecare a eliberat in medie 300 de compensate . Medicamentele presecrise valorau aproape 7 milioane de lei. Asta inseamna ca valoarea unei singure retete este de 8000 de lei.

Cea care a pierdut cei mai multi bani in urma acestei fraude este Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"Daca se confirma ce am aflat cu totii zilele trecute, evident dauna trebuie recuperata, automat", spune Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii.

Medicii furau medicamente din spital, epuizau resursele Casei de Asigurati de Sanatate, totul pentru profitul lor personal, sunt concluziile la care au ajuns procurorii bucuresteni ce au instrumentat acest dosar. 3 milioane si jumatate de euro este prejudiciul stabilit pentru faptele pe care acestia le-au facut intre 2008 si 2010. Grav este ca, cel mai probabil, aceste actiuni au continuat pana in prezent.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
"NU AVEM". Cuvintele care transforma asteptarea in disperare pentru bolnavii de cancer. Imagini filmate cu camera ascunsa

In vreme ce anchetatorii iau la verificat toate documentele medicale ale doctorilor de la Fundeni suspectati de frauda, in spitale dramele bolnavilor de cancer se consuma in tacere si de multe ori cu resemnare.

STUDIU. Cancerul de prostata ar putea fi o boala cu transmitere sexuala. Concluziile cercetatorilor americani
STUDIU. Cancerul de prostata ar putea fi o boala cu transmitere sexuala. Concluziile cercetatorilor americani

Cancerul de prostata ar putea fi o boala cu transmitere sexuala, declansata de o banala infectie, contactata in timpul actului sexual, sustin cercetatorii americani de la Universitatea California.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.