Medicii din Timișoara ar fi primit zeci de mii de euro mită de la 39 de pacienți, pe parcursul a doi ani
Cei șase chirurgi oncologi și asistenta de la spitalul municipal din Timișoara - bănuiți de luare de mită - au fost puși sub control judiciar.
Ofițerii de poliție erau de doi ani pe urmele lor și - în anchetă - s-a aflat că pe lângă bani, doctorii ar fi primit de la pacienții bolnavi de cancer inclusiv borcane cu bulion sau miere.
Ancheta de la Timișoara aduce în atenție și o prevedere legislativă care ar trebui să îi pună pe gânduri și pe alți doctori: medicii din spitalele de stat nu sunt îndreptățiți să primească bani de la pacienți și orice sumă pe care o acceptă de la aceștia înseamnă mită și se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Prins în cabinet cu o mie de euro și o mie două sute de lei, imediat după ce îi făcuse un test special unei paciente, chirurgul Laurențiu Drăghici a ieșit calm și zâmbitor de la audierile de la Direcția Generală Anticorupție.
În fața jurnaliștilor a respins acuzațiile pe care i le aduc procurorii.
Direcția Generală Anticorupție a transmis că medicul Drăghici și ceilalți cinci colegi, toti doctori la Clinica de Chirurgie Oncologică a Spitalului Municipal din Timișoara, au fost monitorizați încă de acum doi ani.
Anchetatorii spun că în această perioadă ei ar fi primit câteva zeci de mii de euro de la 39 de pacienți cărora le supravegheau tratamentul ori pe care îi supuneau unor intervenții chirurgicate.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a dat publicității imagini cu plicurile cu bani pe care le primeau medicii.
În urma audierilor, anchetatorii au scos la iveală că cei șase medici au primit și alimente -borcane cu bulion sau miere de albine.
În dosarul în care sunt cercetați medicii a fost adusă la audieri și o asistentă. Toți sunt, acum, puși sub control judiciar. Infracțiunea de care sunt acuzați este luare de mită pentru că - spun procurorii - doctorii nu sunt îndreptățiți să primească alte sume de bani decât cele decontate spitalului de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
La audieri, ca să explice suma găsită la el în cabinet, doctorul Laurențiu Drăgici ar fi susținut că banii proveneau de la o pacientă care i-ar fi cerut să îi cumpere medicamente și produse medicale în vederea unei viitoare intervenții chirurgicale.
Alenxaru Pușa, avocat: „Simplul fapt că au primit un plic cu bani, făsă să solicite de la pacient, fără să-i condiționeze, este tot faptă de dare de mită. Da, legea pedepsește cu aceeași pedeapsă de la 3 la 10 ani și simpla primire de bani. Pacientul care din propria inițiativa oferă un plic cu bani medicului, săvârșește infracțiunea de dare de mită.”
În acest caz cei care au dat bani medicilor nu au fost puși sub acuzare. Ei sunt însa martori în dosar. Doctorii cercetați merg în continuare la serviciu.
Flavia Zara, director medical al Spitalului Municipal Timișoara: „Ei sunt acum la lucru. Din punctul de vedere al spitalului, nu ne crează o imagine bună deloc. Deci, clar imaginea și nici lor nu le crează o imagine bună. În momentul în care vor fi declarați vinovați, vom fi nevoiti să luăm o măsură.”
Despre spăgile pe care le primeau doctorii de la secția de chirurgie oncologică a Spitalului municipal din Timișoara s-a aflat prima dată în 2022 - când a fost reținut, pentru dare de mită, șeful lor de secție. Doctorul a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar procesul lui încă se judecă.