Medicamente expirate, descoperite pe lacul Tarnița din județul Cluj. A fost oprită captarea apei potabile
Este alertă în județul Cluj. În lacul Tarnița, principala sursă de aprovizionare cu apă a orașului, au fost găsite zeci de cutii cu medicamente expirate.
Alimentarea către populație a fost oprită și în zonă au apărut mai multe bărci. Poliția vrea să afle cine a abandonat acolo deșeurile toxice.
Antibioticele, anticoncepționalele și vitaminele expirate au fost descoperite de pescari. Unele pluteau la suprafața apei, iar altele erau aruncate pe mal. Nouă saci au fost umpluți cu cutii și folii de pastile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu se știe deocamdată cine le-a aruncat acolo.
Roxana Contraș, șef departament Arii Protejate: „Au fost aruncate direct de pe drumul județean, în apă. Erau mai multe baxuri scufundate. Le-au aruncat pentru că este o procedură mai complicată. Trebuie incinerate în condiții mai speciale."
Medicamentele găsite în lac erau expirate, unele, de anul trecut, altele, din 2019. Considerate deșeuri periculoase ar fi trebuit distruse, potrivit legii, de o societate autorizată să le incinereze. Procedura ar fi însemnat o cheltuială în plus pentru cei care le-au azvârlit în râu, fără să se gândească la faptul că vor otrăvi lacul.
Alexandra Luca, purtător de cuvânt IPJ Cluj: „Cercetările specifice sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de infectare a apei, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal."
Lacul Tarnița este principala sursă de apă pentru municipiul Cluj-Napoca. Inspectorii de sănătate publică au luat probe din lac, ca să verifice nivelul de toxicitate. Până vin rezultatele, captarea de apă pentru alimentarea orașului a fost oprită.
Mihai Moisescu, director DSP CLUJ: „Noi am luat proba de apă până la punctele de colectare după uzina de tratare a apei. S-a schimbat sursa de apă, în așa fel încât, până când se identifică incidentul petrecut, rămâne sursa a doua."
Politia suspectează că medicamentele au fost aruncate în lac, cel mai probabil, de reprezentanții unei companii farmaceutice.