Analiză INSP după ce s-au redeschis școlile. Cel mai rău scenariu prevede 8.900 de cazuri/zi în 20 martie

Dată publicare: 24-02-2021 11:47
Dată actualizare: 24-02-2021 12:17


coronavirus

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) prevede o creştere constantă a numărului de cazuri în perioada următoare.

Autoritățile în vedere trei scenarii, cel mai rău dintre ele anunţând o creştere cu 4% pe zi a cazurilor, ajungându-se la 8.900 de îmbolnăviri zilnic, în 20 martie.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a realizat o analiză a evoluţiei pandemiei şi, pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice.

1. Creştere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie.

2. Creştere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie.

3. Creştere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie.

INSP

Analiza completă realizată de INSP este disponibilă la finalul articolului.

”Începând cu data de 17 februarie (lao săptămână de la reluarea cursurilor) se înregistrează o creştere susţinuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, a transmis INSP.

Ce creșteri s-au înregistrat

 

INSP a precizat că s-a observat o creştere a numărului de cazuri în rândul grupei de vârstă 0-19 ani.

”În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecţia la persoanele adulte din aceeaşi locuinţă, iar acestea, în funcţie de vârstă şi comorbidităţi, să prezinte forme de boala care să necesite spitalizare”, au mai precizat specialiştii.

Aceştia apreciază că observarea acestei creşteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Regatul Unit.

”Era de aşteptat că deschiderea şcolilor va introduce un nivel sporit de mobilitate şi interacţiune suplimentare în cadrul comunităţilor, ceea ce va afecta situaţia epidemiologică. La acestea se adaugă si redeschiderea în unele zone a activităţilor operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc şi cultura, precum şi probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce priveşte măsurile de protecţie si a interacţiunilor, datorată oboselii pandemice”, se mai arată în raportul INSP.

Posibilitatea unui al treilea val

 

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val al pandemiei de coronavirus care, având în vedere contagiozitatea crescută a noii tulpini, să aibă un impact epidemiologic ridicat.

MInistrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, la reluarea cursurilor în format fizic, că specialiştii se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri, însă aprecia că riscul este ”gestionabil”.

Sursa: News.ro, StirilePROTV