Medicament inovator anti-Covid, folosit la Timișoara. Când ajunge și în România tratamentul primit de Donald Trump
Cu mii de îmbolnăviri în fiecare zi, medicii români caută tratamente alternative pentru infecția cu SARS-CoV-2.
În Timișoara - pe lângă Remdesivir, care a dat rezultate bune - pacienții cu coronavirus au început să primească un medicament folosit până acum pentru inflamații cronice, cum este artrita reumatoida.
Important este și că pacienții primesc acest medicament în salon - fără să fie duși în ATI - un detaliu semnificativ în această criză a locurilor de la terapie intensivă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tratamentul, considerat inovator de către medici, constă în administrarea de anticorpi monoclonali anti-receptori Interleukina6.
Adică o "imitație" a anticorpilor produși în mod natural de organism atunci când luptă cu o infecție.
Iar Interleukina6 este o proteină produsă de celulele imune ale organismului.
Anumite studii spun că medicamentul scutește pacientul infectat cu SARS-CoV-2 și pneumonie de ventilație mecanică. Adică, problemele respiratorii nu devin grave.
Tratamentul se administrează intravenos, în 4 doze, la interval de 8 ore.
Virgil Musta, medic primar Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: "Sunt terapii imunologice care acționează asupra furtunii de citochine cum este tocilizumabul care este un inhibitor de intilochina6 și care blochează acest proces inflamator de furtuna de citochine".
Voichița Lăzureanu, medic Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: "Avantajul este că poate fi administrat pe secție, nu trebuie să meargă pacientul pe terapie intensivă, cum este cu plasmă sau remdesivir, și atunci se degrevează și terapia intensivă de aceste cazuri".
Eficiența acestui tratament depinde și de cât de repede este administrat.
Eficient la formele medii sau severe ale bolii
Medicii spun că au constatat o îmbunatățire a stării de sănătate la cei care au făcut forme medii sau severe ale bolii.
Voichița Lăzureanu: "Cu cât a fost administrat mai repede, cu atât eficiența a fost mai mare. La pacienții critici, în faza terminală, sigur că acolo este foarte puțină medicație și doar împreună cu plasma, Remdesivir, ventilație mecanică sau chiar plămân artificial, doar așa mai funcționează".
Deși se bazează pe anticorpi, tratamentul folosit acum în Timișoara este diferit de cel primit de președintele Statelor Unite, Donald Trump.
Deocamdată, acela se administrează doar în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. Sunt însă vești bune și pentru pacienții din vestul țării.
Virgil Musta: "Președintele Trump a beneficiat de anticorpi neutralizanți care se fixează de situsul virusului, care intră în celule și astfel blochează virusul, practic blochează virusul. Ceva similar vom primi și noi săptămâna viitoare, posibil să fie chiar aceeași moleculă într-un studiu clinic și pe care să sperăm că și pacienții noștri îl vor accepta, pentru că avem nevoie de consimțământul lor".
Aproape 100 de pacienți infectați cu coronavirus, internați în Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, au beneficiat până acum de administrarea de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukina 6.