Doar 2.000 dintre cei 100.000 de români vindecaţi de COVID au donat plasmă. Apelul medicilor
Plasma donată de cei vindecaţi de Covid face diferenţa dintre viaţă şi moarte. „Donaţi şi salvaţi-i pe alţii!” - este apelul medicilor pentru cei care au învins boala.
Sunt peste o sută de mii de oameni în această situaţie, însă puţin peste 2.000 au donat până acum plasmă convalescentă, care s-a dovedit eficientă, în tratarea altor suferinzi.
Potrivit Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, până acum, în toată ţara, au donat plasmă 2053 de persoane vindecate de COVID-19. Puţine, având în vedere că aproape 115.000 au trecut deja prin boală şi ar putea acum să-i ajute pe alţii. Spitalul Municipal din Hunedoara recurge la această terapie încă din luna iulie şi până acum, 37 de pacienţi în stare gravă au fost trataţi cu plasmă.
Cătălin Vasiu, şef secţie ATI Spitalul Municipal Hunedoara: „După acest tratament, în jur de 70-75%, un procentaj destul de bun, pacienţii au avut un outcome bun.”
Pe lângă spitalul din Hunedoara, şi spitalele COVID din Bucureşti şi Timiş au solicitat şi primit cea mai mare cantitate de plasmă.
Violeta Oancea, director INHT: „Plasma este distribuită la nivelul spitalelor din întreaga ţară. Noi încercăm să găsim plasma solicitată conform grupului şi RH-ului, solicitată în toate centrele din ţară”.
Şi evident că în acest moment, când avem 613 pacienţi cu forme severe internaţi la ATI, e nevoie de această plasmă mai mult ca oricând.
Dr. Cătălin Vasiu: „Aceasta plasmă nu este la discreţie, asta e clar, vă dau un exemplu foarte recent. În ultima gardă am avut nevoie să administrez plasmă unui pacient aflat în situaţie critică. Aflându-mă la Hunedoara, să vă imaginaţi că plasma a fost adusă de la Ploieşti.”
Dr. Adrian Marinescu, Institutul Matei Balş: „Totul pleacă de la numărul de donatori, dacă în România am puţini donatori, e clar că trebuie să aleg sau să păstrez pentru cei care au într-adevăr forme severe, sunt în stare critică şi pentru care trebuie încercată orice variantă.”
Cu donatori mai mulți, plasma ar putea funcționa ca un vaccin
Cei mai mulţi donatori de plasmă sunt din Argeş, Prahova, Timiş şi Bucureşti. La polul opus, judeţele Giurgiu, Covasna şi Călăraşi au avut cei mai puţini donatori. Centrele de transfuzii au trimis până acum spitalelor peste 1.300 de unităţi de plasmă care au fost validate.
Dr. Adrian Marinescu: „Dac-ar fi mulţi donatori, lucrurile s-ar putea schimba, că, de exemplu, plasma convalescentă ar putea fi folosită cu scop profilactic, pentru personalul medical care lucrează în centrele COVID.”
Dr. Valeriu Gheorghiță: „Putem, printr-un gest nobil, să ajutăm pacienţi aflaţi în suferinţă, pacienţi care sunt cu forme severe şi critice şi la care realmente acest tip de tratament poate face diferenţa între viaţă şi moarte.”
Oricine a învins deja boala poate da acum o mână de ajutor. Cei care au stat internaţi, pot dona la 14 zile de la externare şi cu un test PCR negativ, iar cei care nu au fost internaţi, o pot face după 28 de zile de la diagnosticare şi cu o adeverinţă de la DSP care să ateste că s-a respectat perioada de izolare.
Pe lângă actele medicale, un donator de plasmă trebuie să aibă cel puţin 18 ani, peste 50 de kilograme, să nu urmeze alte tratamente medicale şi să nu sufere de alte afecţiuni.