Cele sase cazuri similare cu al Elodiei pe care se bazeaza procurorii. Cu ce atu mai ramane Cioaca

×
Codul embed a fost copiat

Acuzat ca si-a omorat si transat sotia, politistul Cristian Cioaca are un atu in instanta: nu a fost gasit trupul victimei. Dar anchetatorii sustin ca au suficiente probe pentru a-l trimite dupa gratii.

Ei le-au prezentat judecatorilor mai multe cazuri in care criminalii au fost condamnati in lipsa cadavrelor. Problema este ca-n aceste dosare ucigasii au recunoscut fapta, in timp ce Cristian Cioaca a negat intotdeauna ca ar fi ucis-o pe Elodia. Iar procesul lui se anunta unul fara precedent in Romania.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie care l-au trimis in judecata pe politistul Cristian Cioacapentru uciderea sotiei sale, avocata Elodia Ghinescu, au atasat la dosar sase cazuri in care principalii suspecti au fost condamnati pentru omor chiar daca anchetatorii nu au reusit sa descopere cadavrele victimelor, potrivit unor oficiali ai Ministerului Public, citati de Mediafax.

Aceste precedente judiciare sunt folosite de procurori pentru a obtine condamnarea lui Cristian Cioaca pentru omor deosebit de grav.

Cel mai cunoscut dosar pus astfel in discutie de procurori este cel al criminalului in serie Gheorghe Toma din Arad, zis Tomita, in cazul caruia, pana la varsta de 71 de ani, cand a intrat din nou la inchisoare, au fost probate cinci crime.
Ucigasul Tomita a stat la inchisoare in perioada 1973 - 1988 pentru un dublu asasinat, dupa care, pana in 2012, cand a ajuns din nou dupa gratii pentru omor, a ucis un cetatean italian, si-a omorat propria fiica, apoi si-a asasinat si concubina.

Citește și
Cristian Cioaca
Motivul pentru care Cioaca ar fi ucis-o pe Elodia. Ce scriu procurorii in rechizitoriu
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Pentru ultimele doua omoruri, carora le-au cazut victime fiica si concubina, Gheorghe Toma a fost condamnat, anul trecut, cu toate ca trupurile celor doua femei, ucise in 1997 si 1998, nu au fost niciodata gasite. Procurorii au demonstrat ca, dupa ce si-a ucis victimele, Toma le-a taiat in bucati pe care le-a ambalat in sacose din material plastic si le-a aruncat in canalul Muresel. Ca si in cazul Elodiei Ghinescu, pana sa fie declarate decedate, cele doua victime au facut obiectul unor dosare de disparitie.

Un al doilea caz invocat de procurori este cel al brasovenilor Iosif Cimpoieru si Ioan Naftaila. Cei doi au fost condamnati in 1998 pentru uciderea cu bestialitate a unei fetite in varsta de
noua ani din Fagaras.

Crima s-a produs, potrivit rechizitoriului, la 3 octombrie 1994. La data respectiva, cei doi barbati bausera de suparare ca se certasera cu sotiile, la locuinta unuia dintre ei. La un moment dat, fetita, care locuia in vecini, le-a batut la usa, pe motiv ca dorea sa imprumute niste zahar. Cimpoieru a violat-o, dupa care l-a invitat si pe amicul sau de pahar, Ioan Naftaila, sa intretina relatii sexuale cu fata. Pentru ca acesta a constatat ca victima este doar un copil, fiind si plina de sange, a refuzat. El i-a explicat insa lui Cimpoieru ca, in urma violului, victima se va duce la Politie si, prin urmare, aceasta trebuie ucisa. Ulterior, Iosif Cimpoieru a omorat copilul si, ajutat de prietenul sau, a aruncat cadavrul in raul Olt. Corpul fetitei nu a putut fi gasit.

Iosif Cimopieru a primit 18 ani de inchisoare, in timp ce Naftaila a fost condamnat la doi ani, pentru favorizarea infractorului.

Porcurorii au adus in atentia magistratilor care il judeca pe Cioaca si cazul sotilor Zsolt si Tunde Maria Bocskai din Harghita, care, in decembrie 2006, au ars in soba cadavrul fiicei lor, in varsta de trei ani, pe care barbatul a ucis-o in bataie. Din rechizitoriu reiese ca, pentru a distruge complet trupul fetitei, mama acesteia a aruncat peste cadavru mai multe bucati de slanina. Cei doi au primit cate 23 de ani de inchisoare pentru omor calificat.

Al patrulea caz invocat de procurori este condamnarea nemteanului Marin Nechifor, in octombrie 1991, acesta fiind judecat pentru uciderea tatalui sau, Pavel Ciurca, la mijlocul lunii iunie a aceluiasi an. Conform anchetatorilor, Marin Nechifor si-a omorat parintele in fata unuia dintre fratii sai. Mai mult, in timp ce-l sugruma pe batran, ucigasul i-a cerut fratelui sa numere pana la 300. Conform rechizitoriului, barbatul a murit inainte ca numaratoarea sa ajunga la 40.

Ulterior, ajutat de rudele sale, criminalul a distrus complet cadavrul victimei. Trupul lui Pavel Ciurca a fost ingropat initial langa albia raului Ozana, dupa care a fost dezgropat, stropit cu motorina, presarat cu bucati de slanina si incendiat. Resturile au fost apoi aruncate in apele raului, de unde nu au mai fost recuperate. Marin Nechifor a primit o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru omor calificat.

A cincea crima atasata la dosarul lui Cristian Cioaca a fost comisa in iulie 2001 de Nicolae Romeo Chelaru, un fost factor postal din Cugir. Potrivit procurorilor, pe parcursul anului 2000, cand lucra ca factor postal, Chelaru a avut o serie de necazuri la serviciu dupa ce a inselat mai multe persoane carora trebuia sa le predea pensia si a cheltuit in interes personal taxele pentru abonamentul TV, achitate de peste o suta de persoane.

Dupa ce si-a pierdut serviciul, la inceputul lunii iulie 2001, Chelaru i-a cerut unui barbat, Valer Cornel Picu, sa-i imprumute 500 de dolari. Picu a venit acasa la Chelaru pentru a discuta termenii imprumutului si l-a anuntat pe fostul postas ca ii da banii numai daca cel imprumutat garanteaza cu locuinta. Pentru ca acesta din urma a refuzat, Picu s-a ridicat de pe scaun si a pornit decis catre usa, intentionand sa plece. In acel moment, Chelaru s-a repezit catre Picu si l-a prins de borseta in care tinea banii. Cei doi s-au luat la bataie, iar Chelaru l-a lovit in cap pe adversarul sau, o singura data, cu o sticla. Picu s-a prabusit inconstient la pamant, iar Nicolae Romeo Chelaru a constatat ca acesta este mort.

Dupa ce a luat din borseta victimei 700 de dolari si 3.000 de marci, Chelaru a dus cadavrul in cada, unde, dupa ce l-a taiat in bucati, l-a ambalat si l-a transportat cu masina pana pe malul unui rau. Acolo, el a ars corpul lui Picu, apoi a strans cenusa acestuia si a aruncat-o in apa. Fostul postas a primit o condamnare de 19 ani de inchisoare.

Cea de-a sasea crima invocata de procurorii Parchetului instantei supreme a avut loc la inceputul lunii februarie 1992, intr-o familie din Hunedoara. Conform anchetatorilor, Gheorghe Gerebenes si Aurelia Nonu traiau in concubinaj si aveau sase copii. Dintre acestia, Gerebenes o ura teribil pe Ana Maria Nonu, despre care credea ca nu este copilul lui.
In iarna lui 1992, mama copiilor a intrat la inchisoare, iar barbatul a ramas sa aiba grija singur de acestia. Intr-o noapte, barbatul s-a trezit si a ucis-o pe Ana Maria Nonu in timp ce aceasta dormea, dupa care, ajutat de doi dintre fiii sai, in varsta de 13 si respectiv 12 ani, pe care i-a amenintat cu moartea, a dus cadavrul in grajd, unde l-a ars si l-a ingropat.
Cateva saptamani mai tarziu, Gerebenes a vandut casa si s-a mutat cu cei cinci copii intr-o alta locuinta din Hunedoara. Inainte sa plece, el a dezgropat cadavrul si a mutat resturile acestuia in sura noii locuinte. Pentru a nu trezi suspiciuni din parte cunoscutilor, Gheorghe Gerebenes le-a spus tuturor ca Ana Maria a fugit de acasa sau a fost rapita.

Autoritatile au fost alertate abia in 1997, cand Aurelia Nonu a fost eliberata, iar cei doi baieti i-au povestit cele intamplate. Gerebenes le-a declarat magistratilor ca este nevinovat si ca, in realitate, copilul ar fi murit de moarte buna, fiind ingropat ulterior de catre fratii sai. El a fost acuzat de omor calificat si condamnat la 17 ani de inchisoare.

"Prin aceste dosare, care au fost stranse din tara de procurorii care au finalizat ancheta in cazul lui CristianCioaca, urmarim sa scoatem in evidenta practica judiciara in astfel de cazuri, in care, desi nu exista cadavrul victimei, faptasul este totusi condamnat pe baza altor probe", spune procurorul Marius Iacob, seful Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Marius Iacob este procurorul care a instrumentat initial "cazul Elodia" si primul care l-a acuzat pe Cristian Cioacade omor deosebit de grav. In 2007, cand Elodia Ghinescu figura inca pe lista persoanelor disparute, Iacob a anuntat public faptul ca, in opinia lui, Cristian Cioaca a ucis-o pe aceasta in apartamentul conjugal, dupa care a dus cadavrul in cada, unde l-a taiat in trei, apoi a transportat bucatile cu masina si le-a ingropat intr-un loc necunoscut.

Politistul Cristian Cioaca a fost arestat in 5 decembrie 2012, de catre Curtea de Apel Bucuresti, iar in 30 ianuarie 2013, dupa mai bine de cinci ani de la disparitia Elodiei Ghinescu, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului instantei supreme pentru omor calificat si profanare de morminte, dosarul urmand sa fie judecat de magistratii Tribunalului Arges.

CITESTE SI:

Cristian Cioaca ramane in arest. "Doresc sa fiu un ajutor pentru familia mea si nu o povara ca acum"

Motivul pentru care Cioaca ar fi ucis-o pe Elodia. Ce scriu procurorii in rechizitoriu

Cristian Cioaca a fost transferat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Colibasi. Ce drepturi va avea

Cristian Cioaca va fi judecat pentru crima, dupa 5 ani. Filmul serii in care Elodia a fost ucisa

Planul B pentru Cioaca dupa raspunsul Patriarhiei: 4 martori care sustin ca au vazut-o pe Elodia

Patriarhia ii raspunde lui Cioaca: "Elodia nu e in nicio manastire si in niciun schit din Romania"

Cum a transformat Cioaca Patriarhia intr-o agentie de detectivi pentru a o gasi pe Elodia

Cioaca isi petrecere Sarbatorile de iarna in arest. Tribunalul i-a respins cererea de eliberare

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Cristian Cioaca ramane in arest.
Cristian Cioaca ramane in arest. "Doresc sa fiu un ajutor pentru familia mea si nu o povara ca acum"

Disperat sa iasa cu orice pret din penitenciar, Cristian Cioaca a jucat pe cartea duiosiei. "Doresc sa fiu un ajutor pentru familia mea, si nu o povara ca acum", le-a spus magistratilor Curtii de Apel Pitesti.

Motivul pentru care Cioaca ar fi ucis-o pe Elodia. Ce scriu procurorii in rechizitoriu
Motivul pentru care Cioaca ar fi ucis-o pe Elodia. Ce scriu procurorii in rechizitoriu

Procurorii se pregatesc pentru un proces fara precedent in justitia romana. Desi trupul Elodiei Ghinescu nu a fost gasit, cel mai probabil vor cere 20 de ani de temnita grea pentru Cristian Cioaca.

Cristian Cioaca a fost transferat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Colibasi. Ce drepturi va avea
Cristian Cioaca a fost transferat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Colibasi. Ce drepturi va avea

Cristian Cioaca ramane dupa gratii, in Penitenciarul de Maxima Siguranta Colibasi. Judecatorii Tribunalului Arges au decis ca politistul acuzat care si-a ciopartit sotia si i-a ascuns trupul intr-o geanta nu poate sa fie liber pe durata procesului.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.