ANCHETA CU CAMERA ASCUNSA din inima afacerilor cu etnobotanice. Cum fenteaza traficantii legea
La un an de cand autoritatile au declarat razboi magazinelor de vise, in Romania doar cine nu vrea nu cumpara substante etnobotanice.
Comertul cu aceste ierburi otravite infloreste, ascuns dupa paravanul unor afaceri aparent legale, cum ar fi ateliere auto ori sali de jocuri.
Pe langa un service din Bucuresti oricine ar trece nepasator daca nu ar avea o problema cu masina. In spatele usilor inchise ale magazinului din aceasi curte se ascunde de fapt o alta lume.
Geamurile sunt acoperite cu folie neagra, astfel incat sa-ti dea impresia ca totul e pustiu. Reporterii ProTv se conving ca nu e asa in momentul in care apasa butonul soneriei si intreaba daca au la vanzare etnobotanice. Fara nicio emotie, o tanara de cel mult 25 de ani le-au prezentat oferta.
Afacerea pare sa mearga foarte bine, din moment ce reduceri nu se dau decat pentru cantitati uriase, cum ar fi o mie de plicuri.
Reporterii nostri au testat piata etnobotanicelor ilegale si in alta zona a Capitalei. De la angajatii unei sali de jocuri mecanice au aflat ca dependenta tinerilor se "hraneste" dupa miezul noptii.
Nu e vorba de indiferenta, raspund autoritatile prompt, ci mai degraba de o lupta inegala intre traficanti si fortele de ordine.
"In 24 de ore pot aparea substante noi, care nu figureaza pe listele interzise in niciuna dintre legile specifice. In aceste conditii, autoritatile sunt mereu cu un pas in urma", explica Sorin Oprea, chestor al Agentiei Nationale Antidrog.
Asta nu e nicidecum o scuza pentru parintii care-si vad copiii cum se sting sub ochii lor, macinati de etonobotanice. Iar lucrurile nu se vor schimba niciodata atata timp cat pedepsele pentru comercianti sunt mult prea mici fata de raul facut.
ONG-urile estimeaza ca sunt 800.000 de tineri consumatori de etnobotanice la nivel national.