Măsurile luate de vecinii bulgari pentru a împiedica răspândirea pestei porcine și la ei
Dacă plănuiaţi să mergeţi în vacanţă în Grecia sau Bulgaria cu pachet de acasă cu slănină şi cârnaţi de porc, ar fi bine să îl mâncaţi înainte să ajungeţi la graniţă.
Amploarea pe care a luat-o pesta porcină africană în România îi sperie pe bulgari, care au înăsprit controalele la vamă. Vecinii confiscă la intrarea în ţară toate produsele din carne de porc.
Chiar şi Ministerul Afacerilor Externe ne avertizează să nu avem astfel de produse asupra noastră dacă trecem la sud de Dunăre.
După ce Ministrul Agriculturii din Bulgaria a cerut să se ridice un gard din sârmă ghimpată intre România şi ţara vecină, autoritatea sanitar veterinară a cerut înăsprirea controalelor în vamă, de teamă că virusul pestei porcine africane să nu facă prăpăd şi la ei, aşa cum se întâmplă la noi.
Este interzisă introducerea pe teritoriul Bulgariei a cărnii de porc şi a alimentelor care conţin carne de porc, destinate consumului personal. De exemplu, dacă aveţi un sandviş cu salam, acesta va fi confiscat de vameşii bulgari.
Slănina şi mezelurile pe care le confiscă bulgarii sunt aruncate în lăzi frigorifice montate în vămi, apoi vor fi distruse.
”De asta mâncăm. Mâncăm acum tot ce avem. Ne aşteptam la controale”, spun românii care se pregătesc să treacă granița.
De altfel, au apărut câteva suspiciuni de pestă porcină africană şi la vecinii bulgari, dar focarele nu au fost deocamdată confirmate.
Până să ajungă la sud de Dunăre, boala face prăpăd la noi. Preşedintele Klaus Iohannis acuză Guvernul că a gestionat prost criza pestei porcine africane.
În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului Finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de pestă.
Viorica Dăncilă se arată, însă, mulţumită de măsurile luate de autorităţile române.
”Pentru mine este important să luăm toate măsurile pentru a ajuta zonele respective. Mi-aş dori ca în an centenar să nu mai profităm de necazul unor oameni şi să facem subiecte de dispută politică. Este important să luăm măsurile care se impun”, a transmis premierul.
Până să fie despăgubiţi cei care au rămas fără porci, în fiecare zi tot mai mulţi fermieri au de suferit. Sunt confirmate aproape 800 de focare în zece judeţe.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!