Măsura anunțată de Primăria Capitalei pentru unii șoferi care nu au loc de parcare lângă locuință
Pentru că este pur si simplu sufocată de mașini, în Capitală se vor trasa noi locuri de parcare cu plată. De această dată, pe străduțe. Astfel, cine nu dovedește cu acte că locuiește în zonă trebuie să plătească un abonament de 500 de lei pe lună.
Orașele europene au depășit deja problema parcărilor, iar acum încep să le desființeze. În locul lor, apar spații verzi, zone pietonale și piațete. La fel de adevărat este că și-au pus la punct și transportul în comun.
Pentru riverani taxa anuală de parcare costă cât un loc de reședință. 50 de lei pe lună sau 500 de lei pe an. În acest moment sunt active aproape 8 mii de astfel de abonamente.
În București sunt aproape 37 de mii de mii de locuri publice de parcare, cele făcute și trasate de Primăria Capitalei. La acestea se adaugă locurile de reședintă, pe care le administrează fiecare primărie de sector - în jur de 250 de mii. Așadar sunt mai puțin de 300 de mii de locuri de parcare pe care trebuie să le împartă aproximativ 1,3 milioane de mașini. Să ne imaginăm o parcare neîncăpătoare, ar fi o bătălie de 4 mașini pentru fiecare loc de parcare. Asta dacă nu luăm în calcul autoturismele care NU sunt înmatriculate în Capitală.
Între timp, în orașele mari ale Europei încep să se desființeze parcări, în favoarea spațiilor verzi. Parizienii de exemplu, intenționează să elimine 60 de mii de locuri de parcare și să planteze copaci.
Iar toate cartierele din Viena au zone de parcare pe termen scurt, de cel mult două ore, contra unei taxe de 5 euro pe oră. Parcarea Naschmarkt, de pildă, cunoscută ca cea mai mare insulă de căldură din oraș, este transformată într-o oază verde de 12 mii de metri pătrați.