Mașina personală, o locație excelentă pentru o vacanță low-cost. Care este prețul confortului
Cei care au dor de ducă, dar și un buget modest au găsit cea mai bună soluție pentru a merge în vacanță.
Și-au amenajat în mașini bucătării și au instalat paturi. Așa că, după un drum lung, se pot caza parcând mașina într-un loc frumos.
Alexandra Vicol: „Dimineața ne facem cafeaua. Suntem băutori de cafea, avem un aragaz portabil cu care ne facem treaba foarte bine. Ne luăm alimentele reci. Patul este dormitor și sufragerie, în același timp”.
Se împlinește un an de când Alexandra și Flavius își petrec vacanțele doar în mașina pe care singuri și-au modificat-o, așa încât să le asigure, pe lângă mobilitate, și o cazare confortabilă.
Flavius Sălceanu: „Nu aveam buget suficient pentru a aloca 200 de lei în fiecare week-end pentru cazare și asta simțeam că ne limitează în călătoriile noastre. În momentul de față, mașina este pe la 10.000 de euro. Am încercat să păstram totul low-cost, am folosit materiale care se găsesc peste tot în magazinele de bricolaj”.
Fenomenul „camper” este tot mai raspândit, iar pasionații investesc în corturi, toalete, chiuvete, aragaze, rezervoare de apă și chiar panouri fotovoltaice pe care și le montează pe mașini. Au apărut ateliere specializate în conversii. Proprietarii capătă astfel libertatea unui confort minim, oriunde în natură.
Răzvan Cirap, proprietarul unui companii de conversie camper: „De la pandemie încoace s-a mutat foarte mult punctul de interes spre overlanding, spre expediții. Lumea a înțeles că e bine să ai o mașină care să fie independentă”.
Mașina, locație pentru o vacanță low-cost
Fenomenul a determinat Grupul Dacia-Renault să se gândeasca la o variantă de kit camper destinat modelului Jogger. Ideea este deocamdată în faza de proiect, dar, dacă va intra în producție, clienții vor putea cumpăra de-a gata o mașină care să le fie și locuință de vacanță.
Mihai și Ana abia așteaptă o asemenea apariție pe piață. Acum, au un autoturism 4X4, pe care au montat singuri un cort.
Mihai Șeran: „Dormeam înainte în masină, după care am descoperit cortul și e foarte fain. Dacă o să vină din partea reprezentanței și a producătorului un kit de genul, garantez că în România ar merge. Sunt foarte mulți pasionați de overlanding”.
În acest moment, conversia unei mașini costă între 3.000 și 15.000 de euro.