Mărturiile românilor blocați în Maroc, din cauza variantei Omicron: „Un haos total, nimeni nu știe nimic!”
72 de turiști români au rămas blocați în Maroc, după ce autoritățile nord-africane au decis închiderea granițelor. Toate zborurile au fost suspendate pentru următoarele două săptămâni, din cauza noii tulpini a coronavirusului, Omicron.
Turiștii au cerut disperați ajutor, de la București. După o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, oficialii au anunțat că o aeronava Tarom va decola în 2 decembrie pentru a-i aduce acasă.
Andreia și Ion au ajuns în Maroc săptămână trecută și urmau să viziteze și să cunoască țara până la începutul lunii decembrie, când aveau planificat zborul de întoarcere. Doar că... a fost anulat.
Andreia: „Suntem foarte mulți români blocați acum în Maroc, cred că sunt peste o sută”.
În aceeași situație este și Florina Boji care este în vacanță împreună cu soțul și fiul lor, Octavian în vârstă de 14 ani. Au ajuns în Maroc duminică seară, iar la sosire au aflat că nu se mai pot întoarce prea curând în țară.
Florina Boji, româncă în Maroc: „Ne-au spus că tocmai au primit un mesaj de alertă. Ne-au arătat pe telefon, era un mesaj cu alertă roșu, că de mâine nu mai sunt zboruri în nicio țară”.
Vestea că zborurile au fost anulate din noaptea de 29 noiembrie pentru două săptămâni a fost transmisă și de Ambasada României în Regatul Maroc pe pagina de Facebook, la miezul nopții. 72 de români au mers disperați la aeroport.
Elena, româncă blocată Maroc: „Am fost aseară în aeroport, mai era un zbor de Polonia, era haos, toată lumea se certa, este o agitație, un haos total, nimeni nu știe nimic, cei din aeroport nu știu, nici companiile aeriene”.
Pentru moment, doar două companii aeriene pot efectua curse din Maroc, cu destinația Franța.
Este pentru a treia oară când autoritățile din Maroc suspendă zborurile înspre și dinspre această țară, însă de fiecare dată au acceptat curse de repatriere pentru turiștii străini. Într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, autoritățile române au aprobat repatrierea cetățenilor români aflați în Regatul Măroc. Va exista o cursă Tarom, iar costurile vor fi asigurate din bugetul de stat. Astfel de curse de repatriere vor organiza și Spania și Italia, care așteptă răspunsul autorităților din Maroc.
Între timp, diverși români sunt stabiliți în Maroc se oferă să îi ajute pe turiști.
Felecan Dragoș Andrei: „Pot să le dau sfaturi, să îi duc la aeroport, pot să le ofer și o cameră”.
Marocul este una dintre țările care se află pe lista verde. Aici, peste 75 la sută din populația țării este vaccinată, iar viața se desfășoară normal, oamenii nu poartă mască în spații deschise, iar restricțiile de noapte au fost ridicate în urma cu câteva săptămâni.