Aeronava care repatriază 46 de români din Africa de Sud a ajuns în țară. Avionul a preluat și 24 de cetățeni străini

×
Codul embed a fost copiat

Cei 70 de pasageri aduși din Africa de Sud au aterizat pe Aeroportul Henri Coandă și au fost coborâți din avion în Baza Militară 90. Printre ei se află 46 de cetățeni români.

Alți 70 de conaționali blocați în Maroc au aflat marți că vor fi și ei extrași din țara africană cu un transport special.

Avionul TAROM care a adus cele 70 de persoane blocate în zona roșie a Africii a aterizat în jurul orei 16:30 la Otopeni, baza 90. Aici, oamenii vor fi împărțiți în 32 grupe: delegația de rugby a plecat spre Baia Mare cu o altă aeronavă, iar acolo vor fi testați și vor sta în carantină în același loc.

Celelalte 39 de persoane care au fost în avion vor fi testate și apoi preluate cu mașinile DSU și transportate spre locurile de carantină.

Unii merg în carantină instituționalizată, alții, care au putut să stea izolați de familii, au mers acasă.

Citește și
csm stiinta baia mare
Noi detalii cu privire la echipa de rugby blocată în Africa de Sud. Apelul MAE către toţi românii aflaţi acolo
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Alți șapte cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce în avionul TAROM pentru ca fie nu au ajuns la timp pe aeroportul din Johannesburg, fie nu au avut testele PCR necesare. Ei au rămas în contact cu reprezentanții Ambasadei României la Pretoria, care vor cauta alte soluții de transport.

Prof. Cristian Apetrei, virusolog Universitatea din Pittsburgh: „Dacă noua variantă nu prezintă creșteri în transmisibilitate, ci doar în patogenicitate/letalitate, o să vedem o ușoară creștere lineară a mortalității. Dacă noua variantă are transmisibilitate mai mare și patogenicitate/letalitate similare, atunci vom vedea o creștere exponențială a letalității. Dacă ambele cresc, atunci curba exponențială este dramatică”.

Pe de altă parte, autoritățile de la noi au anunțat marți că vor organiza un zbor special și pentru românii blocați în Maroc.

Românii s-au organizat la rândul lor și au creat grupul de Facebook „Izolați în Maroc„ pentru a se putea coordona și pentru e primi ajutor în contextul anulării zborurilor, iar de dimineață, grupul era format din peste o sută de membri. Cei mai mulți sunt cupluri cu copii care au plecat în vacanță și urmau să se întoarcă în România.

”Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetăţeni români (inclusiv delegaţia sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetăţeni europeni (10 cetăţeni bulgari, 4 cetăţeni spanioli, 3 cetăţeni polonezi, 1 cetăţean ungar) şi 6 cetăţeni din state terţe (4 cetăţeni georgieni, 1 cetăţean australian, 1 cetăţean neozeelandez – aceştia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare şi având rezidenţă în România)”, transmite MAE.

MAE informează că alţi 7 cetăţeni români care se află în Cape Town nu au reuşit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au făcut la timp testele PCR necesare. Reprezentanţii Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceştia şi vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluţii de transport către România.

Pentru realizarea listei de pasageri şi îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria şi Consulatul General al României la Cape Town, a menţinut legătura permanent cu cetăţenii români, informându-i constant despre etapele operaţiunii de repatriere şi a menţinut contactul cu autorităţile sud-africane pentru a facilita coordonarea şi stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.

 

Piloții și însoțitorii de bord vor purta echipament special de protecție

 

Apariția variantei Omicron a pus în dificultate multe țări, care au fost nevoite să anuleze zborurile din sudul Africii. Astfel, mii de oameni au fost nevoiți să își amâne planurile de întoarcere acasă și caută acum soluții.

România își repatriază cetățenii blocați în Africa de Sud. O aeronavă Boeing 737-800 a companiei Tarom a decolat de la București către Iohannesburg. De acolo va prelua de românii care au cerut sprijin, printre ei și echipa de rugby din Baia Mare, dar și alți cetățeni europeni care au solicitat evacuarea.

Este vorba de 3 echipaje - un echipaj care a făcut zborul de la București până la Mombasa. Un al doilea echipaj va face zborul de la Mombasa până în Johannesburg, iar de la Johannesburg se va întoarce înapoi la Mombasa. Primul echipaj va prelua echipajul de la Mombasa și îl va aduce la București, iar un al treilea echipaj va face tronsonul București - Baia Mare, cu sportivii clubului de rugby. La ora 15 zborul este așteptat să aterizeze pe Aeroportul Otopeni din București”, a explicat directorul TAROM.

Din cauza pandemiei și al riscului crescut de apariția variantei Omicron, zborul are loc în condițîi speciale.

Atât piloții cât și însoțitorii de bord vor purta echipament special de protecție, sunt echipamente standard, mască, viziere, mănuși. La sosirea în țară, toate echipajele vor fi carantinate o perioada de timp, vor fi testate extensiv, și abia după ce reultatele vor sosi și vom avea garanția că nu sunt infectate vor putea să-și reia din nou activitatea de zbor”, a mai explicat directorul TAROM.

 

Mărturia unei femei care a rămas blocată în Africa de Sud

 

Printre cei care au urcat în aeronava românească este și Tunde Skovran, care se află în Africa de Sud pentru a filma un documentar. Femeia povestește că timp de trei zile a încercat să plece de acolo, însă rând pe rând toate cursele de linie au fost anulate.

Am încercat toate posibilitățile, la un moment dat am vrut să plec către America, după aia am cumpărat bilet direct la Turkish Airlines, Turkish Airlines au cancelat, după aia am cumpărat iarăși un bilet pentru niște bani incredibili. Oamenii au încercat să spargă magazinele, au intrat în supermarketuri, în mall-uri, era destul de groaznic”, a transmis Tunde Skovran.

Românii nu sunt singurii afectați de noile restricții. Apariția variantei Omicron a forțat multe țări să interzică zborurile din sudul Africii, iar oamenii s-au trezit cu planurile de întoarcere acasă date peste cap. Aeroportul din Johannesburg este arhiplin în aceste zile. Mii de oameni, cei mai mulți din state vestice, caută o cale de scăpare.

Am zburat marți din Regat în Johannesburg. Bineînțeles, interdicțiile de zbor au venit joi, vineri, așa că am rămas blocat. Cred că sunt câteva mii de europeni care vor să ajungă acasă prin singurele rute disponibile, care cred că sunt Kenya și Ethiopia”, spune un turist din Marea Britanie.

 

Omicron va ajunge pe tot globul

 

Specialiștii spun că Omicron va ajunge, în final, pe tot globul, iar restricțiile de călătorie nou introduse sunt menite doar să mai întârzie această răspândire.

Până acum, cele mai multe cazuri cu varianta Omicron au fost confirmate în țări din Africa, iar virusologii sunt de părere că pentru a înțelege corect evoluția mutației, trebuie analizate cazurile din Europa. Și asta pentru c populatiițle celor două zone au caracteristici diferite.

Prof. Cristian Apetrei, virusolog Universitatea din Pittsburgh: ”Dacă noua variantă nu prezintă creșteri în transmisibilitate, ci doar în patogenicitate/letalitate, o să vedem o ușoară creștere lineară a mortalității. Dacă noua variantă are transmisibilitate mai mare și patogenicitate/letalitate similare, atunci vom vedea o creștere exponențială a letalității. Dacă ambele cresc, atunci curba exponențială este dramatică”.

Pâna acum, în România nu a fost depistat niciun caz cu varianta Omicron.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Bâlbe privind repatrierea românilor din Africa. TAROM anunță că vor ajunge marți, la 15, Grindeanu - pe 1 decembrie la 12
Bâlbe privind repatrierea românilor din Africa. TAROM anunță că vor ajunge marți, la 15, Grindeanu - pe 1 decembrie la 12

TAROM anunţă că aeronava care îi va aduce acasă pe românii blocaţi în Africa de Sud va ateriza pe Otopeni marţi, la ora 15:00, după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţase iniţial că avionul va ajunge în ţară pe 1 decembrie, la ora 12:00.

Noi detalii cu privire la echipa de rugby blocată în Africa de Sud. Apelul MAE către toţi românii aflaţi acolo
Noi detalii cu privire la echipa de rugby blocată în Africa de Sud. Apelul MAE către toţi românii aflaţi acolo

Ministerul Afacerilor Externe a adus noi precizări cu privire la situaţia cetăţenilor români blocaţi în Africa de Sud, în contextul anulării curselor aeriene din cauza apariţiei noii tulpini de coronavirus - Omicron.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.