Mărturia unei fete maltratată la centrul din Maramureș: A fost pusă să rupă așchii cu mâinile


Ultimul update: Miercuri 28 August 2019 20:18
Data publicarii: Miercuri 28 August 2019 19:07
Categorie: Stiri actuale

Pedagogul neamț care a înființat un centru de reeducare pentru adolescenții problemă din Germania - în Vișeul de Sus, județul Maramureș - a fost reținut. După gratii au ajuns și cinci angajați ai centrului.

Soția bărbatului și un colaborator sunt cercetați sub control judiciar. Toți sunt acuzați de procurorii DIICOT de trafic de persoane și lipsire de libertate. În același timp, apar mărturii terifiante despre chinurile la care copii nemţi - unii dintre ei cu afecțiuni psihice - erau supuşi în centru: ar fi fost bătuţi, puși să facă munci grele și închiși. Pe de altă parte, sunt și tineri care s-au vindecat - susțin ei. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

Tinerii nemţi internaţi în centrul din Vișeul de Sus au dat declaraţii tulburătoare în fața anchetatorilor.

Una dintre fete, de 16 ani, care suferă de psihoză şi depresie şi a fost adusă în România ca să îşi trateze dependența de droguri a povestit că a fost forţată să accepte un dispozitiv anticoncepţional, iar alteori ar fi fost rănită în bătaie de către angajaţii căminului sau pusă să rupă aşchii de lemn cu mâinile, ori să care bolovani la râu.

Din cauza chinurilor la care susţine că a fost suspusă, adolescenta a încercat la un moment dat să îşi ia viaţa.

Fata le-a mai spus procurorilor şi că odată ce a ajuns în centrul din România, i-a fost întrerupt tratamentul medical pe care trebuia să îl urmeze pentru afecţiunile de care suferă şi pentru care avea reţeta.

În fata anchetatorilor şi alţi tineri au susţinut că au fost bătuţi în centru şi obligaţi la munci grele, peste puterile lor.

Un băiat de 15 ani, care a ajuns în România anul trecut - în loc să meargă la închisoare în Germania după ce comisese o infracţiune acolo - a precizat că la un moment dat a încercat să fugă din centru, dar a fost prins şi închis într-o cameră de pedeapsă, după ce înainte a fost lovit dur.

Agresiunile - susţin tinerii - au fost comise de colaboratorii români ai celor doi soţi nemţi care au înfiinţat centrul dar - potrivit adolescenţilor - aceştia nu ar fi fost străini de ele. Nețu, Blondu şi Jimmy sunt poreclele cu care copiii îi ştiau pe unii dintre agresori.

Centrul din Vișeul de Sus a fost înfiinţat acum 15 ani de un pedagog neamţ împreună cu soţia lui. Aici veneau copii delicvenţi din Germania care riscau să ajungă în închisoare ori erau aveau probleme cu drogurile şi sufereau de unele afecţiuni care le provocau un comportament violent.

Odată ajunşi în România, toţi urmau un program strict. Nu erau lăsaţi să comunice cu exteriorul şi făceau diverse munci - totul drept terapie.

În cazul unora, programul de reabilitare a funcţionat. Jonelle - de pildă - a venit în centru acum doi ani şi ulterior a fost mutată la o familie din zona - unde a trebuit să muncească alături de copiii gazdelor - dar susţine ea, s-a vindecat.

Jonelle: "Aveam probleme de agresivitate când am venit în România, iar acum sunt foarte bine. Am scăpat de anturajul rău, ajut la treburile casei. În Germania eram moartă."

Specialiştii susţin însă că tehnicile folosite în centru din Viseul de Sus erau la limită.

Daniel David, psiholog: "Când vorbeşti de tehnici de reeducare, astea trebuie făcute astfel încât să nu umilească, să nu se simtă umilită persoana asupra căreia foloseşti aceste tehnici, să nu se simtă frustrată, să nu se simtă agresată, fiindcă dacă se simte agresată de fapt se amplifică comportamentul problematic, nu se reduce. "

Activitatea centrului din Vișeul de Sus era susţinută din donaţii şi din banii primiţi de la mai multe primarii din Germania - care îşi trimiteau aici copiii cu probleme. O parte dintre fonduri erau folosite pentru îngrijirea adolescenţilor şi plata salariilor angajaţilor, dar bani ajungeau şi la localnicii care acceptau să îi primească în familiile lor pe unii dintre copii nemţi.

Centrul pedagogului neamţ colabora şi cu o fundaţie din Baia Mare care îi asigura asistenţi sociali şi psihologi.

Localnică: "Eu de mai mulţi ani am în grijă copii nemţi. Şi acum am o faţă de 14 ani. Se joacă, merge la şcoală împreună cu copiii mei, dar ajută şi în gospodărie la animale, că avem şi animale."

Alina, voluntar: "Dacă unii nu făceau nimic, erau stimulaţi diferit ca să muncească. Cei care făceau treaba, li se dădea 200 de lei pe lună, bani. În niciun caz nu a fost maltrataţi sau puşi la munci foarte grele."

Deşi există suficiente voci care le iau apărarea celor din centru, şase persoane care lucrau acolo au fost deja reţinute.

Printre acestea se afla şi pedagogul neamţ. Soţia lui şi un alt angajat au primit control judiciar.

Centrul din Vișeul de Sus ar fi fost verificat de mai multe ori de reprezentanţii unor autorităţi din Germania dar - până acum - nimeni nu a identificat nereguli. Copiii susţin că nu erau niciodată lăsaţi singuri cu cei care veneau în control ca să nu poată povesti prin ce trec, iar familiile lor nu îi credeau când povesteau că sunt bătuţi.

Centrul pedagogului neamţ avea aviz de funcţionare de la Ministerul Muncii. Iar ministrul a cerut acum să se verifice dacă instituţiile care trebuiau să controleze activitatea căminului şi-au făcut treaba.

Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale: "Am solicitat Agenţiei Naţionale de Prestaţii şi plăti şi inspecţie socială să trimită de urgenţă corpul de control, corp de control care să fie însoţit şi de un inspector social. Avem agenţiile de plăţi şi inspecţie socială din cadrul judeţelor care pot şi au dreptul săvefectueze controale la furnizorii acreditaţi de servicii sociale."

Georgiana Pascu, Centru de resurse juridice: "Întrebarea este cine era managerul de caz al acestori copii, în ce măsură DGASPC Maramureș a luat act de prezenţa acestor copii în acest lagăr sau nu ştiu, un centru privativ de libertate, în ce măsură au verificat dacă sunt respectate drepturile copiilor. Sunt mai multe autorităţi ai administraţiei publice locale care ar fi avut atribuţii în a verifica, de unde putem trage concluzia că vorbim despre un eşec total în respectarea drepturilor copilului. Avem AJPIS, DGASPC, autoritatea tutelară din cadrul primăriei. Interesant este că nimeni nu a inspectat în toţi aceşti ani acest loc.”

Ambasada Germaniei a fost anunţată despre situaţia de la Vișeul de Jos. Patru dintre copiii internaţi în centru au fost luaţi în grijă de Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş, până când vor ajunge în ţară rudele lor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cazul copiilor nemți maltratați în Maramureș. Localnicii au o altă versiune
Cazul copiilor nemți maltratați în Maramureș. Localnicii au o altă versiune
Poveste de groază în Maramureș. Copii din Germania, abuzați și ținuți în sclavie
Poveste de groază în Maramureș. Copii din Germania, abuzați și ținuți în sclavie
VIDEO PROTVPLUS.RO
Poliție
Un cetățean german s-a sinucis într-un hotel din Timișoara, după o ceartă cu șeful
Copil de 11 ani, bătut cu un cablu metalic de unchiul său pentru 200 de lei
Răsturnare de situaţie în cazul minorei din Cluj. Ar fi plecat de bună voie cu unchiul său
Cine este bărbatul care a atacat un actor cu un cuțit într-un cinematograf din Timișoara
Un student tunisian la Medicină în Timișoara a înjunghiat un bărbat în sala de curs
Răzvan Cuc este vizat de noi suspiciuni de corupție. Fostul șef al CFR îl acuză
inundatie
Inundație pe Șoseaua Iancului, după ce muncitorii au spart o conductă de apă
Un bărbat i-a furat telefonul din mână unei femei, în timp ce își plimba copilul, în București
Primul oraș din România care va avea autobuze fără șofer
Un bărbat din Ungaria s-a prăbușit cu parapanta în Bucegi. Decolase de câteva secunde
Salvare spectaculoasă din Peştera Şura Mare. Speologii au exersat o misiune dificilă
Traseul ursului care a rănit 3 oameni în Brașov. Specialiştii i-au analizat comportamentul