Poveste de groază în Maramureș. Copii din Germania, abuzați și ținuți în sclavie
O poveste tulburătoare este scoasă la lumina de procurorii DIICOT în Maramureş.
Mai mulţi tineri din Germania, consumatori de droguri, implicaţi în infracţiuni, sau din familii dezorganizate, au fost aduşi ani la rând în România, la Vișeul de Sus, într-un centru de reabilitare. Acolo, spun autorităţile, ar fi fost supuşi la munci umilitoare. Centrul, deschis în 2004, cu bani de la statul german, era condus de doi soţi nemţi.
Tineri, supuși la chinuri grele
În centrul deschis de cetăţeanul german şi soţia lui erau aduşi adolescenţi problemă din Germania - în principal, consumatori de droguri ori tineri care săvârşiseră infracţiuni.
Cei doi soţi le promiteau familiilor lor că îi vor ajuta să îşi trateze problemele şi că îi vor reintregra în societate. Când ajungeau însă în România, tinerii nemţi ar fi fost supuşi unor chinuri grele.
Procurorii DIICOT susţin că li se interzicea să comunice cu rudele din Germania şi cu autorităţile române, erau lipsiţi de libertate, iar unii dintre ei ar fi fost supuşi unor proceduri medicale împotriva voinţei lor.
Anchetatorii vorbesc despre o stare de sclavie în care erau ţinuţi adolescenţii, dar şi despre un aşa-zis "arest" în care ajungeau ca să le fie educat comportamentul. Tot din acest motiv ar fi fost obligaţi să stea în frig şi ploaie.
Unii dintre copii erau obligaţi să muncească până la epuizare. Procurorii spun că erau bătuţi, ameninţaţi.
Centrul în care erau ţinuţi copiii este de fapt o fermă - care se întinde pe 2 hectare - într-o vale izolată din Vișeul de Sus, judeţul Maramureş. Serviiciile sociale pe care cei doi soţi nemţi le ofereau - denumite "Prejekt Maramureş" - aveau avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale până în 2021.
În programele oficiale ale proiectului, cetăţenii nemţi spuneau că tinerii - odată ajunşi în România - vor avea parte de activităţi recreative în mijlocul naturii şi vor beneficia de ajutorul unor specialişti în pedagogie şi psihologie. În realitate, spun procurorii DIICOT, adolescenţii nu erau lăsaţi să îşi continuie studiile, li se întrerupeau tratamentele medicale - prescrise anterior drept terapie şi erau supuşi unor metode dure şi brutale de reeducare.
Bărbat: "Unii muncesc în gospod[rii. Am vorbit cu o fată, muncesc pe orice vreme".
Bătrâna: "Vin în sat să muncească pe la oameni".
Bărbat : "Am auzit de mai multe ori că mai mulţi au fugit de acolo. Au dispărut 1-2 zile şi i-a căutat cu poliţia".
Centrul, finanțat de statul german
Centrul din Vi;eul de Sus era finanţat de statul german - precizează procurorii DIICOT. Anchetatorii susţin însă că banii erau luaţi de cei doi soţi nemţi şi de apropiaţi de-ai lor. Împreună ar fi constituit o grupare infracţională organizată care avea drept scop traficul de persoane.
De când a fost infiinat, acum 15 ani, peste 60 de tineri germani ar fi fost aduşi aici. Cei mai mici aveau 12 ani, iar cei mai mari 18.
În urma descinderilor făcute de procurorii DIICOT, o parte dintre minorii abuzaţi au fost preluaţi temporar de Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş.
Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureş: "La solicitarea DIICOT, biroul teritorial Maramureş, au fost instituite măsuri de protecţie speciale în regim de urgenţă pentru patru minori de naţionalitate germană incluşi într-un program finanţat de statul german. În cauză nu este vorba de un centru aflat în subordinea instituţiei noastre."
Alături de cei doi soţi de naţionalitate germană din gruparea de trafic de persoane cercetată de procurorii DIICOT mai fac parte 6 persoane. La domiciliile lor, anchetatorii au făcut marţi percheziţii.
La acestea au participat poliţişti de la Direcţia de operaţiuni speciale şi jandarmi - iar din aer zona a fost supravegheată de un elicopter al MAI.
În România, centre de recuperare pentru adolescenţii cu probleme din Germania există de mai multe vreme. Toate aparţin unor fundaţii - care primesc finanţare de la statul german - şi cele mai multe sunt în zone izolate, în vârf de munte.
Aceste locuri, sunt ultima speranţă pentru mulţi tineri nemţi, consumatori de droguri ori alcool ori implicaţi în infracţiuni minore. Într-un astfel de centru aflat în localitea Cunt - unde adolescenţii nemţi învăţau sensul muncii - :tirile PROTV au filmat în 2007.
La adresa centrelor de recuperare pentru tinerii nemţi nu au existat până acum acuzaţii de rele tramente şi exploatare a adolescenţilor.
Cazul de la Vișeul de Sus este primul de acest fel.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!