Mărturia unei asistente care a participat la operația femeii incendiate. S-au deschis 4 anchete

×
Codul embed a fost copiat

Femeia de 66 de ani care a suferit arsuri în timpul unei operații la Spitalul Floreasca din Capitală a murit duminică seară.

Între timp, ies la iveală amănunte șocante. Pacienta a fost dezinfectată cu o soluție de mâini care avea o concentrație mare de alcool și nu trebuia folosită în același timp cu bisturiul electric.

Patru anchete au fost deschise în acest caz. O echipă a Ministerului Sănătății a fost din nou duminică la spital pentru a sta de vorbă cu cei implicați.

Profesorul Mircea Beuran, cel care a coordonat intervenția chirurgicală, susține că a ajuns la spital după incident. Numele său apare însă în protocolul medical pentru că era șeful echipei.

La ora 19:50, la Spitalul Floreasca a fost declarat decesul femeii în vârstă de 66 de ani, după o săptămână de agonie. Pacienta era internată în stare critică la secţia de Mari Arşi, intubată, ventilată mecanic şi pe dializă, după incidentul dramatic din sala de operaţii. Femeia avea cancer pancreatic, iar starea ei a fost agravată de arsurile suferite pe 40% din suprafaţa corpului.

Citește și
spitalul Floreasca
Reacţia Colegiului Medicilor, după cazul pacientei care a ars pe masa de operaţie

La scurt timp după deces, medicul Mircea Beuran a declarat: "Contextul biologic în care se găsea pacientă, o boală incurabilă, un efort chirurgical făcut la cerere şi evenimentul neplăcut şi nedorit de nimeni, la care s-a supraadăugat această arsură, biologic nu a rezistat ca să poată să depăşească tot efortul medical care s-a făcut."

Printr-un comunicat, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a transmis duminică seară condoleanţe familiei şi a precizat că speră "să învăţăm cu toţii din acest episod tulburător, ca pe viitor, în niciun spital din România, să nu mai avem parte de o asemenea experientă traumatizantă." În plus, susţine că, alături de echipă pe care o coordonează, va face tot posibilul pentru aflarea adevărului.

Între timp, au apărut noi detalii despre acest caz şocant. Pe masă, în sala de operaţie, pacienta a fost dezinfectată cu o soluţie care este folosită în mod normal pentru curăţarea mâinilor, iar în contact cu bisturiul electric, pielea femeii a luat foc.

Prof. dr. Horaţiu Moldovan, SS MS: ''Recomandările pe care le-am citit noi în utilizarea electrobisturiului, respectiv exclud folosirea lui împreună cu biocide inflamabile, deci era probabil necesară utilizarea altui biocid.''

În fișa pacientei scrie că era polialergică, iar acesta este motivul pentru care nu a fost dezinfectată cu iod. Însă tot în documentul medical scrie că ''nu se poate preciza'', cu alte cuvinte nu se ştie exact la ce substanţe era alergică şi nici dacă s-au făcut teste în acest sens.

Prin urmare, susţine una dintre asistentele aflate în sală, doctorii au cerut alcool alb, iar când au început intervenţia au simţit miros de ars.

''Echipa operatorie a început să mişte câmpurile pentru a găsi sursa de foc şi a o stinge. În momentul în care medicul a îndepărtat câmpul de pe pacienta flacăra s-a extins cu repeziciune din zona lombară şi toracica spre capul pacientei,'' a declarat asistenta.

A fost momentul în care personalul medical şi-a dat seama de gravitatea situaţiei şi a început să strige după apa şi ser pentru stingerea focului.

Pacienta de 66 de ani avea o hemoragie puternică şi trebuia operata urgent, aşa că a fost mutată în alta sala pentru continuarea intervenţiei. Conform documentelor medicale, profesorul Mircea Beuran este cel care a coordonat întreaga activitate. Însă acesta declară că a ajuns la spital abia după ce femeia a fost arsă.

Prof. dr. Mircea Beuran: ''Le-am spus duceţi bolnava imediat la sală şi căutaţi să faceţi hemostaza, adică oprirea sângerării. Mă îmbrac şi vin şi eu să văd care este situaţia. M-au sunat din nou că s-au aprins câmpurile operatorii, dar au luat bolnavă din sala respectivă şi au dus-o într-o sală alăturată să se continue actul operator. Odată ce am intrat în sală şi am continuat operaţia şi am finalizat operaţia, normal ca numele meu apare în echipa operatorie. Se poate verifica pe camerele de luat vederi când am intrat în spital. Există camere când am intrat în blocul operatoriu, plus în clipa în care se discută cu toţi care erau implicaţi, subsemnatul nu era în sala unde s-a produs evenimentul. Eu am intrat în sala în care continuau operaţia."

Sunt lucruri susţinute şi de preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean. Într-un comunicat transmis aseară, acesta precizează că "Mircea Beuran a ajuns în sala de operaţie după ce evenimentul a avut loc. Acolo găseşte o echipă traumatizată psihic de acest eveniment şi face exact ce trebuia să facă un şef în adevăratul sens al cuvântului, adică preia răspunderea asupra tuturor întâmplărilor legate de acel moment în care a fost implicată pacienta sa."

Prof. dr. Horaţiu Moldovan, secretar de stat MS: ''Judecam după documentele medicale pe care le avem, respectiv foaia de observaţie, protocolul chirurgical care descrie şi defineşte din punct de vedere medico-legal o intervenţie chirurgicală. Este precizat operatorul şi este semnat şi parafat de medicul care a realizat operaţia."

Prof. dr. Mircea Beuran: ''Mi se aduce la cunoştinţă că îmi responsabilizez tot actul, eu cred că nişte oameni care înţeleg lucrurile la etapă, nu poţi să-i pui în spate unui om care nu-i acolo, cum nici cei care operau nu aveau nicio treabă cu de ce s-a aprins bolnavul.''

În tot acest timp, s-au deschis mai multe anchete. Una este a Ministerului Sănătăţii, care trebuie să afle şi de ce reprezentanţii spitalului nu au anunţat incidentul. A doua este a Serviciului de Investigaţii Criminale de la Poliţia Capitalei. Cercetări fac şi reprezentanţii Colegiului Medicilor din Bucureşti, dar şi cei ai Spitalului Floreasca.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Femeia care a ars pe masa de operaţie la Floreasca a murit. Mesajul ministrului Sănătății
Femeia care a ars pe masa de operaţie la Floreasca a murit. Mesajul ministrului Sănătății

Continuă să apară detalii şocante privind cazul de la Floreasca, unde o pacientă a ars după a fost dezinfectată cu o soluţie care avea o concentraţie mare de alcool şi care nu trebuia folosită în același timp cu bisturiul electric.

Reacţia Colegiului Medicilor, după cazul pacientei care a ars pe masa de operaţie
Reacţia Colegiului Medicilor, după cazul pacientei care a ars pe masa de operaţie

Colegiul Medicilor a transmis duminică seara un comunicat, în care acuză un "asalt mediatic" la adresa lui Mircea Beuran. 

Detalii şocante privind cazul femeii care a ars pe masa de operaţie. Explicaţia lui Mircea Beuran
Detalii şocante privind cazul femeii care a ars pe masa de operaţie. Explicaţia lui Mircea Beuran

Detalii şocante ies la iveală în cazul femeii arse în timpul unei operaţii la spitalul Floreasca.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.